論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位,

我個新賓賓9月1號岩岩到我屋企, 但呢幾日我發覺佢真係唔係好掂, 因為佢d英文係屎到離晒譜, 好多時我講英文佢係唔明的,但又say yes, 后來我發現佢真係唔明, 因為佢真係經常做錯野. 我好失望, 我之前係請印的, 今次想轉請菲, 因為想仔仔英文好d, 但呢個工人佢大部份時間都唔識用英文表達自己想講嘜. 好似尋日我入仔仔房問佢what are you doing ? 佢好辛苦咁唸咗一陣先答我: making to wake up her..嘩...死唔死..完全係一句嚇死人的英文, 仲要連我個係仔仔, 佢都可以用her. 佢又成日都好似發夢咁, 成個阿笨咁. 我宜家覺得好似請咗個印傭咁囉. 佢成日都做錯野, 我唔知佢係因為唔明我講嘜先做錯定係點.

佢可以檬到,我按門鐘佢都聽唔到唔識開門, 但實在佢係係個廳中心, 門鈴係好清楚的, 朝早夜晚都唔識講morning及good night, 電話响又無反應. 仲有第一日嚟到就坐係梳化接衫, 佢好似完全無學過點做工人咁, 不過佢就好純囉, 我唸佢真係一個村姑.

我想問下大家意見, 究竟我應唔應該換工人呢? 如果講工作, 佢都算OK. 教完佢佢都識改, 只係好多CARELESS MISTAKE, 但我好失望係因為佢d英文屎到咁. 但好好彩我仔仔就唔怕講英文的, 佢今年3歲,可能因為由細到大我都大部份時間同佢講英文, 同埋睇卡通片只比係睇NOW TV CARTOON台, 因為可以選擇英文version.但我最擔心係仔仔第日學埋工人講那些怪雞英文,同埋我擔心佢唔知能否TAKE CARE我一個3歲的仔仔同埋一個2個月大的BABY? 我應唔應該換工人呢.

唔好意思..打咁長篇...

水晶宮

都幾痛苦噃!
我好懷疑佢有無受過訓練架?
我工人話,佢係菲律賓有入過centre受訓,學好多野架.可能你果間Agent,無提供訓練,就算換過個,都差唔多架.
做野唔多識,都可以教,但英文差,無得教架噃.不過咁,即使佢英文差,都可以溝通到既,只不過,就一定會對你d小朋友有少少影響架啦.
你考慮下,你請佢最重要要佢做咩啦.
照顧小朋友又同講英文未必好大關係,咁印傭有好多都唔識講英文,都ok啦.只係,如果佢太村姑,可能唔可以用新派既方法去湊小朋友姐.

大宅

我個賓英文都係好c, 我個bb係女, 佢都成日講he/him, 試過講'it'都夠膽死, 仲有不論係can not, have not, do not, 佢都係會講can not, 唉... 我都好驚bb會學埋佢d怪雞英文

複式洋房

我嗰個都係,來了已經9個月,開頭都好似你嗰個咁,村姑一名,但係係我揀的,貪佢白紙一張比我洗腦,佢真係無被訓練的,亳無規矩,坐梳化睇報紙(在我面前),坐我床,又無厘危機感,但一心諗住有得救,佢到現時唯一的好處係幾乖,唔sa sa 滾,但... 我依家都開始搵緊新工人,原因係佢對小朋友完全無用心,又無記性,又被動,無叫做的嘢真係可以來咁耐就無做咁耐,總之就你一大籬,我已經唔鍾意罵工人,又會請佢睇戲,又會同佢share d 家務,但佢依然唔投入,真係只當打份工,d 朋友話賴、做嘢慢、態度有得改,但對小朋友無心肝係無得改,係佢的性格,就算佢係賓又點,佢都唔同我小朋友傾計,小朋友都係學唔到英文。總之依家疊埋心水去找過個好過。

大宅

對小朋友無心肝就一定要換人了. 我個工人就係對小叭都ok, 做家務,煮飯都ok, 手腳都好似ok, 又無講電話, 不過係對我d態度差d, 成日都駁咀,黑face咁,不過怕啊sir,所以如果想話佢,我就話啊sir話啊.....加上上兩個月都有找工人,in左好多個,個個都仲衰個我個工人....所以才忍佢咋.

原文章由 daphane 於 07-9-5 21:50 發表
我嗰個都係,來了已經9個月,開頭都好似你嗰個咁,村姑一名,但係係我揀的,貪佢白紙一張比我洗腦,佢真係無被訓練的,亳無規矩,坐梳化睇報紙(在我面前),坐我床,又無厘危機感,但一心諗住有得救,佢到現時唯一的好處係幾乖,唔sa sa 滾,但.. ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

daphane,

睇完你咁講, 我個case真係好似你. 我個工人就話有被訓綀過, 但我就唔多覺,佢真係連基本講thank you都唔識. 我唔知佢係唔明我講嘜定真係唔知要講禮貌, 樣樣都只係say yes. 對小朋友, 我就覺得佢唔係好識tum小朋友囉. 你知3歲既小朋友係開始好自我, 要用心同耐性tum佢, 但我呢個工人就永遠都得兩句說話..no..no..no. 或者 come on. 咁樣個小朋友點會跟佢呢. 佢由1號到宜家都不知做錯幾多野, 我都無罵佢, 只係教番佢點樣做,廢事罵佢嚇親佢. 佢同你個工人一樣,好乖囉. 但亦可以叫笨...唉...我今個月17號放完產假啦. 我都唔知點算好. 換定唔換好呢.

我D朋友話我個CASE應該請D係香港做過完約的工人. 你地覺得危唔危險呢?

原文章由 daphane 於 07-9-5 21:50 發表
我嗰個都係,來了已經9個月,開頭都好似你嗰個咁,村姑一名,但係係我揀的,貪佢白紙一張比我洗腦,佢真係無被訓練的,亳無規矩,坐梳化睇報紙(在我面前),坐我床,又無厘危機感,但一心諗住有得救,佢到現時唯一的好處係幾乖,唔sa sa 滾,但.. ...

大宅

我一個月炒左個bun又係咁呀,來左港一個月就走左啦,同你所講都差唔多,好似無上堂,但死bun又有cert.,但我家姐個bun問佢,佢話都無去上堂,phili. agent幫佢攪,我直接問佢,佢又話唔係,吹脹,我炒佢都係死bun無安全意識才炒, ,

原文章由 Evolution6 於 07-9-5 19:36 發表
各位,

我個新賓賓9月1號岩岩到我屋企, 但呢幾日我發覺佢真係唔係好掂, 因為佢d英文係屎到離晒譜, 好多時我講英文佢係唔明的,但又say yes, 后來我發現佢真係唔明, 因為佢真係經常做錯野. 我好失望, 我之前係請印的, ...

首頁

尾頁

跳至