烹飪搵食

跳至

首頁
34567...93

尾頁

侯爵府

我係web site 搵到一個blog, 個樓主佢話試過d 湯種放係雪櫃72小時, 都ok, 還好軟熟架

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實成日見你地話湯種...到底係乜

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 maymei 於 07-9-21 16:10 發表
24hrs湯種是否放冰格?

maymei,
不是放冰格(放雪糕), 只要放普通那格 (平時放牛奶)就可以了.

月希,
湯種 ~ 從網上search到的資料, 依我理解就是用一部份做麵包的麵粉以熱水燙過再用來做麵包, 做出來的麵包比較軟熟, 保濕性好 (即係放了隔夜亦不易變硬).

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-9-22 03:23 發表

maymei,
不是放冰格(放雪糕), 只要放普通那格 (平時放牛奶)就可以了.

月希,
湯種 ~ 從網上search到的資料, 依我理解就是用一部份做麵包的麵粉以熱水燙過再用來做麵包, 做出來的麵包比較軟熟, 保濕性好 (即係放了 ...

哦....咁好?咁但係部麵包機放果d湯種都ok?因為我見佢係要先放水果d..先再放麵粉架喎..湯種..d次序咪全部唔岩囉

同我想問呢..其實麵包整左出黎..可以放幾多日架?

珊瑚宮

琴日走去買過d酵母..成功左啦..個包包好靚丫..不過依家重好熱..未切得開..不過按落去都幾軟咁架

伯爵府

原文章由 月希 於 07-9-23 17:15 發表
琴日走去買過d酵母..成功左啦..個包包好靚丫..不過依家重好熱..未切得開..不過按落去都幾軟咁架

珊瑚宮

切開左啦..外面係有少少硬...入面好鬆輕...我重覺得太鬆輕添..因為切片時一切就...差d難咁...不過仔仔話好味...食左2片啦

不過烤好既麵包可以放幾多日

伯爵府

原文章由 月希 於 07-9-23 18:15 發表
切開左啦..外面係有少少硬...入面好鬆輕...我重覺得太鬆輕添..因為切片時一切就...差d難咁...不過仔仔話好味...食左2片啦

不過烤好既麵包可以放幾多日 ...

切厚片d, 大約切8片, 2日內好食晒啦! 如果唔係好快硬

珊瑚宮

原文章由 acintl 於 07-9-23 18:54 發表

切厚片d, 大約切8片, 2日內好食晒啦! 如果唔係好快硬

2日咋..死啦..今日已經一日囉喎:-(
我切左10片....仔仔頭先食左2片..明天早餐..仔仔同我一人2片都重有4片...

伯爵府

原文章由 月希 於 07-9-23 19:01 發表

2日咋..死啦..今日已經一日囉喎:-(
我切左10片....仔仔頭先食左2片..明天早餐..仔仔同我一人2片都重有4片...

伯母呢! 你老公呢~

珊瑚宮

原文章由 acintl 於 07-9-23 20:50 發表

伯母呢! 你老公呢~

我媽咪要星期二晚先會黎我home丫

我老公..早出晚歸唔得閒食早餐啦...不過頭先佢返黎拎野..比左少少佢試..佢都話好味丫

所以d包..係我食多架咋

我見平日我隔日買方包都要7蚊...咁咪自己整下睇下會唔會平d囉

子爵府

好媽媽勳章

hi, 我個包都係星期六晚出左爐呀, 好成功,仲好好味, 亞仔食左好多呀, 不過食左1日半, 仲有半個係度, 今早仲硬到成個石頭咁添,都唔知點好. 下次都係唔好整咁大個, 整500g夠喇.

我想問如果想整朱古力味, 咁我要落粉定落奶呀?

伯爵府

原文章由 Dinosaur 於 07-9-24 13:07 發表

我想問如果想整朱古力味, 咁我要落粉 ...

想整朱古力味要落可可粉

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 Dinosaur 於 07-9-24 13:07 發表
hi, 我個包都係星期六晚出左爐呀, 好成功,仲好好味, 亞仔食左好多呀, 不過食左1日半, 仲有半個係度, 今早仲硬到成個石頭咁添,都唔知點好. 下次都係唔好整咁大個, 整500g夠喇.

Dinosaur,
我整包包都係整約300-350g粉的份量.
包包整好攤凍後, 我會放在1個大大個的密實盒內 ($10店有售, 其實只係普通密實盒, 但size係專用來放麵包的), 等佢唔會咁快硬.
p.s. 我屋企都係主要我同仔仔食麵包. 老公唔likey食麵包, 印姐又係. 不過我星期日會造多一條俾公公婆婆.

月希,
re: 湯種
ko的recipe有寫, 主麵糰都係按次序先放水, 後放粉, 最後放yeast. 而湯種係等麵糰開始攪起(我等到大部份粉都已成一大舊), 就放入的.
湯種麵包真係好鬆軟架, 過夜都好好食, 值得一試.
另, 我在呢個forum見到召藥師話中種的麵包風味仲好, 遲d有心機我都會試試.

[ 本文章最後由 amypekkle 於 07-9-24 15:12 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

出讓高筋麵粉

平時在蛋糕店買1kg的麵粉最平要$11-$13, 我上星期買了1袋50磅裝的金像牌麵粉, 諗住計落平d. 不過而家諗落又好似都要成半年先食得晒咁多麵粉, 好似耐得滯. 所以而家我又想出讓部份麵粉, 等我d麵粉唔使放太耐.

袋麵粉我剛剛星期六晚開的, 我已經用密實袋pack好晒袋, 1袋1kg. 金像牌麵粉即係超市買到那隻, 朋友話超市買要$16/kg的. 我買計落要$6.x/kg, 連埋packing的密實袋同防潮劑 (2袋1kg放埋1大袋加了防潮劑), 成本差不多要$8/kg. 出讓價: $16 / 2kg, 唔知你地有冇人有興趣. 不過交收方面要在沙田或地鐵站(我在灣仔返工). 如有興趣可以pm我.

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-9-24 15:11 發表

Dinosaur,
我整包包都係整約300-350g粉的份量.
包包整好攤凍後, 我會放在1個大大個的密實盒內 ($10店有售, 其實只係普通密實盒, 但size係專用來放麵包的), 等佢唔會咁快硬.
p.s. 我屋企都係主要我同仔仔食麵包. 老 ...

哦...原來係咁...即係等佢發酵多一日

我琴日烤完個包...今朝食都重好軟..唔知明朝食會點呢?

我用個大保鮮紙入面咋..等我得閒都去10蚊店買個大密實盒先得

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 月希 於 07-9-24 16:12 發表
哦...原來係咁...即係等佢發酵多一日
我琴日烤完個包...今朝食都重好軟..唔知明朝食會點呢?
我用個大保鮮紙入面咋..等我得閒都去10蚊店買個大密實盒先得 ...

大密實盒 ~ 我係用來裝焗完的麵包架. 因為平時如果d麵包就咁用膠袋裝, 打個結就好易責到d包包扁. 而且用個盒可以re-use, 比起用膠袋環保d.

"哦...原來係咁...即係等佢發酵多一日" ~ sorry, 呢句你係指邊樣野呀? 我怕我之前的post confuse左你...

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 acintl 於 07-9-24 14:37 發表

想整朱古力味要落可可粉
acintl, 如果落可可粉, 咁相對地麵粉係唔係落少D呀?

伯爵府

原文章由 Dinosaur 於 07-9-24 17:58 發表
acintl, 如果落可可粉, 咁相對地麵粉係唔係落少D呀?

係呀!
例如: 你落左20g可可粉, 就減麵粉20g

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-9-24 16:50 發表

大密實盒 ~ 我係用來裝焗完的麵包架. 因為平時如果d麵包就咁用膠袋裝, 打個結就好易責到d包包扁. 而且用個盒可以re-use, 比起用膠袋環保d.

"哦...原來係咁...即係等佢發酵多一日" ~ sorry, 呢句你係指邊樣野呀? ...

你地果d湯種囉...唔係咩
搞左之後放入雪櫃凍一日嘛...

首頁
34567...93

尾頁

跳至