跳至

首頁

尾頁

大宅

katherine612 ,

好返就好,今天開生日會,他們會很開心!

想請問下你如果我下學期如果計劃轉半日班,那幾時才跟學校通知呢? 而小朋友會唔會再轉別的老師教嗎? 你知嗎?

公爵府

原文章由 carmenwg 於 07-9-28 10:14 發表
katherine612 ,

好返就好,今天開生日會,他們會很開心!

想請問下你如果我下學期如果計劃轉半日班,那幾時才跟學校通知呢? 而小朋友會唔會再轉別的老師教嗎? 你知嗎? ...

如你想幫囡囡轉返半日班,最好而家就轉,襯佢還未熟哂D同學仔,
你可以問問老師的意見,我知道A,B,C都係全日班,D,E,F係上午班,
G,H係下午班,所以一定唔同老師的,你囡囡讀邊班呀

大宅

katherine612,

我問過學校如果要轉回半天需要完成今個學期,即是要3月份才可以轉到半日的,因現在都未定是否一定轉所以未打算今早同她老師講.

我9月第2週跟學校黃主任負責校車主任 講過坐校車長時間問題直到今天都沒有回覆,那相信應可能不了了支了 問題都沒有解決到,我感到學校某些地方都幾商業化在她解釋中,唔知是否是自己的錯覺嗎

那想問下你小朋友幾点上校車呢?唔知跟我有很大分別嗎?
唔知學校視像幾時會有得睇呢?
  我小朋友老師會間中打電話講下小朋友的事同我講,唔知你這位有嗎?

你了解到小朋友在校的情況?

公爵府

原文章由 carmenwg 於 07-9-30 21:11 發表

我問過學校如果要轉回半天需要完成今個學期,即是要3月份才可以轉到半日的,因現在都未定是否一定轉所以未打算今早同她老師講.

我9月第2週跟學校黃主任負責校車主任 講過坐校車長時間問題直到今 ...

我個仔8:20am上車,12:25pm落車(原本話12:15pm到),但我只係接佢放學幾次咋,唔多肯定是否12:25pm(我接的幾次都係咁上下時間),而他們的老師初期的1星期差不多每日都會打俾我講下呀仔學校的情況,第2,3個星期好似隔日打黎,第4個星期就好似得1次咁啦,

複式洋房

我也是很不滿早期的校車安排, 但我是表達較激烈的其中一位家長, 所以最後他們entertain我的要求

原文章由 carmenwg 於 07-9-30 21:11 發表

我9月第2週跟學校黃主任負責校車主任 講過坐校車長時間問題直到今 ...

大宅

KKK2000,

我8月返學上校車時間非常好,是8:45分上車,放學是4:15分到家,9月很大轉變,上學8:35分接上學都可以接受,但放學要5点真是難受,因此我9月第2個星期同這位負責老師傾過問題,她答應回覆我,但直到今天也是有回覆,都沒有改善,我現在都沒有打去追,在講改善時答我會改,但原來不是這回事,想問是否需要很激烈才,可以重事嗎?在當時家人都認為我要小朋友去得那么遠又要坐1小時校車而對我這個決定有所不認同, 我有想過自已帶回校,但放學又要家人去接而不可行,所以.........

唔知視像幾時有得看呢?好想知小朋友在校情況?

複式洋房

你可繼續打電話投訴, 措辭要較強烈, 怎至可寫信反映, 但一定要有足夠的理據, 例如: 若早上是頭站, 放學也是頭站, 這樣會較公平一點

原文章由 carmenwg 於 07-10-2 10:46 發表
KKK2000,

我8月返學上校車時間非常好,是8:45分上車,放學是4:15分到家,9月很大轉變,上學8:35分接上學都可以接受,但放學要5点真是難受,因此我9月第2個星期同這位負責老師傾過問題,她答應回覆我,但直到今天也是有回 ...

大宅

KKK2000,

謝謝你意見,我會試下,請問你也是黃大仙區嗎?
你小朋友也是k1嗎?
唔知你小朋友會唔會返來可以講下學校的生活你知嗎?
可能我從來沒有帶小朋友返 學,都唔知小朋友的在校情況,所以都很想快d有視像可以了解更多小朋友在校的情況,初時我以為可以天天可以看視像的,那比較清楚在校情況,原來不是的,但都好像都很久還未有消息知視像開始時間,你知嗎?

複式洋房

我不是住黃大仙,小朋友也是k1, 他也不會說學校的生活, 但少少都可估到, 例如:他知什麼是普通話, 學校吃什麼茶點, 唱歌, 同學的名字. 主要也靠老師打電話來講下學校情況.
另外, 我也一早知道上網看視像不是隨時可看到, 因我也理解老師會有很大壓力,因為好似時常有人監察著他們。好高興認識妳,我們保持聯絡。
原文章由 carmenwg 於 07-10-4 09:21 發表
KKK2000,

謝謝你意見,我會試下,請問你也是黃大仙區嗎?
你小朋友也是k1嗎?
唔知你小朋友會唔會返來可以講下學校的生活你知嗎?
可能我從來沒有帶小朋友返 學,都唔知小朋友的在校情況,所以都 ...

大宅

KK2000,

我今天終於打左電話跟這位黃主任講了,我要求她改善,她覆我明天早上覆我是否按排好的.我希望她有一個我滿意結果.她一開始同我講很多原因,我聴落當然有感到很多借口問題,但我沒有跟她理論,
我只想她給我合理改善,希望她能做到,如果要激烈争取那我會考慮轉校或其他方式.我也很高興認識妳:lol:

我相信入來這里講話多數想了解小朋友多些家長,我也是
大家多交流. 唔知你边區呢?

別墅

請問你們係讀又一村那間呀?我最近幫小女報了 ymca紹強幼兒園, 唔知你們係咪讀這間.

複式洋房

要轉校, 真是那麼嚴重, 但又一村真是一間不錯的學校, 最近我的小朋友真是有禮貌很多, 相信暫時我覺得仍然無選擇錯學校. 你小朋友又如何? 希望你的校車問題有一個滿意的解決方法. Good Luck!!:D

原文章由 carmenwg 於 07-10-8 15:01 發表
KK2000,

我今天終於打左電話跟這位黃主任講了,我要求她改善,她覆我明天早上覆我是否按排好的.我希望她有一個我滿意結果.她一開始同我講很多原因,我聴落當然有感到很多借口問題,但我沒有跟她理論,
我只想她給我合 ...

複式洋房

我們是讀又一村學校, 你可參考一下::-P
http://www.yycskg.edu.hk

原文章由 gabrielmw 於 07-10-8 16:37 發表
請問你們係讀又一村那間呀?我最近幫小女報了 ymca紹強幼兒園, 唔知你們係咪讀這間.

大宅

kkk2000,

今天一早打電話回覆了我,結果很失望,在第一次跟她談已感到對方沒有成意改善,而最近又得到你提議那我昨天再試了跟她談,但一聴她的回應也感到期望不大,只跟我講的門面說話,我現在想試下試下親自帶小朋友返學試下,也只好這樣,我想試下.希望成功.
因為要親自帶小朋友還有很大麻煩,需要家人配合.要同家人商討過才知..... ,所以在9月頭1星期就比家人唔同意比小朋友去那麼遠上學.所以長遠計有這個想法. 請問有好建議嗎?可以比你上次激烈意見給我試下嗎?可能和平是争取不到的.....:-( :-( :-(

所以見很多人要用激烈行動才會起重事!

複式洋房

我的小朋友這星期get sick, 他已三天沒有返學, 相信都會請假至星期五, 希望他能星期六回校玩課外活動.
至於校車問題, 你有沒有與司機聯絡, 反映意見, 怎至可跟車看看路線是否一定要這樣行, 好讓你能在路線的編排上提供理據點, 希望你成功. Good luck!!:idea:

大宅

KKK2000,

我寫了信同學校要求改善,希望校長可以做点事.因我或感很不合理.我想你之前都同我一樣苦況. 希望爭取成功!
祝:你小朋友快d好!

大宅

HI! 各位家長!

學校去旅行,你地報名嗎? 多數是1個倍還是2個倍呢?

而學校的 "知"FIT寶貝--知識講坐---你們有打算參加嗎?
我沒打算去:-| 你地点睇呢?

公爵府

Good morning

大宅

早晨

複式洋房

我全家總動員, 3個大人陪個細:-P
原文章由 carmenwg 於 07-10-12 09:02 發表
早晨

首頁

尾頁

跳至