跳至

首頁

尾頁

大宅

kkk200,

今天已出咪信要求,但都沒法改變,實在我這里交通唔方便,只好放棄,我們可以早些帶,問題小朋友每天早上都要齐理1小時,如果要自已帶再要大家提前半小時,再加上99今大年幾,又唔想她辛苦,見其他家長都可以争取到,咪努力常試囉,同亞女争取下,但結果失敗.....:-(

為有再辛苦個女先,冇法,我唔知走到今遠讀會唔會加重了小朋友辛若呢?

複式洋房

carmenwg,

請不要傷心. 其實你要問自己為何要選擇又一村, 是否在你附近的學校也沒有你想要的優勢, 如果有其他學校可取替, 那麼你可轉校, 否則你應堅持理念, 繼續讓妳的小朋友在又一村學校就讀。至於校車問題,其實妳亦都可以這樣想,妳小朋友這麼快回校中,只是在回家的車程稍為耐,有很多學校都是依照這個早上車早下車的原則來編排車程,我都覺得幾公平。而我的小朋友亦需要四十五到五十分鐘才回到學校,至於回家亦要半小時左右,對我來說,還可以勉強接受。就當坐校車是給小朋友多點學習相處的機會囉。有甚麼問題請多來這裏分享啦!

原文章由 carmenwg 於 07-10-16 15:43 發表
kkk200,

今天已出咪信要求,但都沒法改變,實在我這里交通唔方便,只好放棄,我們可以早些帶,問題小朋友每天早上都要齐理1小時,如果要自已帶再要大家提前半小時,再加上99今大年幾,又唔想她辛苦,見其他家長都可以争 ...

大宅

kkk2000,

你講得都很對,我選這校原因,喜歡學校的環好,老師初時給我的感覺很熱情和友善,再加上朋友的小朋友也介紹這里很好,是很多年前的事了,而我區都有去過附近幾間看過當然沒有這里環境那么好,其實在報K1時本應都有一間從別的家長講這間可以批到心水小學,也一心以這間為主,但這之經历很差,這間老師非常之差,因我想要讀全日,這里沒有好心水,再上地方大小是那一間都比不上這間,而返半日我會心水的聖母,但沒有全日,而在2岁也看過其他幼稚園很細小,見我們路程也不算太遠咪選了這里. 其實我都有想過讀完這個上學校轉回原區,但未決定好,我怕讀左4個月又轉怕對小朋友不太好,現在還15/16中.你對我想法点睇?

複式洋房

carmenwg,

其實我選擇這間學校除了校舍大,我還要一間著重德育,及一間要多溝通的學校,我真想了解我的小朋友在學校的生活情況,暫時這間學校仍符合我的要求,你認為呢?:lol:

大宅

KKK2000,

那我自已也重視這些方面,現時我都未能決定好,可能只是因校車的問題而影響我對學校有些不良想法,我會思索清楚才作出最后決定,暫時都不會退學,多謝你關心! 我是返全日班,你是返半日班嗎? 那下午你怎樣按排小朋友的下午分配啊!

複式洋房

下午他會午睡, Weekday有兩日會返興趣班 你的小朋友也有返嗎?

大宅

原文章由 kkk2000 於 07-10-18 08:52 發表
下午他會午睡, Weekday有兩日會返興趣班 你的小朋友也有返嗎?

KKK2000,

我小朋友返全日,冇返興趣班,你Weekday有兩日會返興趣班是在學校還是外出面呢?

複式洋房

是在外, 學校weekday有興趣班嗎?

大宅

原文章由 kkk2000 於 07-10-23 23:44 發表
是在外, 學校weekday有興趣班嗎?

kkk2000,

只知學校週六才有興趣班,你學D吔興趣班?是英文嗎?如果返全日班,每天都有半小時英文堂的. 早前我小朋友還被蚊針,唔知你這個現在有被蚊針嗎?我見天氣涼了應都不會有蚊.
唔知你返半日班會否很容病嗎? 有看視像嗎?

公爵府

我個仔果班聽日先有視像,好緊張

大宅

原文章由 katherine612 於 07-10-24 11:39 發表
我個仔果班聽日先有視像,好緊張

katherine612 ,

我小朋友昨天看了視像,我昨天都很緊張,怕電腦壞的,但好在都很順利入了視像,但放到最大都看不清楚那一位小朋友是我這個,而又沒有聲音的,好像默像這樣的.唔知你看了情況又如何呢?分享下

公爵府

原文章由 carmenwg 於 07-10-25 09:36 發表

katherine612 ,

我小朋友昨天看了視像,我昨天都很緊張,怕電腦壞的,但好在都很順利入了視像,但放到最大都看不清楚那一位小朋友是我這個,而又沒有聲音的,好像默像這樣的.唔知你看了情況又如何呢?分享下:cheeze ...

我睇果陣都無聲,但我就見到我個仔仔,佢好開心咁上緊堂,

大宅

原文章由 katherine612 於 07-10-27 14:51 發表

我睇果陣都無聲,但我就見到我個仔仔,佢好開心咁上緊堂,

男仔是很容易睇到呀!我女班得2個男仔又点會看不到:lol:

複式洋房

想請問兩位,阿仔出年會入讀 K1 ,可否講多 D 呢間學校嘅情況,例如校車路線 ( 家住鑽石山 ) & 月費、視像幾耐一次,如果 miss 係咪無得睇噃、老師打電話講情況時好熱誠 or 好行、週六興趣班有無校車? Thanks!

大宅

原文章由 小虎哥 於 07-11-10 15:53 發表
想請問兩位,阿仔出年會入讀 K1 ,可否講多 D 呢間學校嘅情況,例如校車路線 ( 家住鑽石山 ) & 月費、視像幾耐一次,如果 miss 係咪無得睇噃、老師打電話講情況時好熱誠 or 好行、週六興趣班有無校車? Thanks! ...

校車要看你這個班是否很多人坐,多人坐必定時間長,少人坐會快些.
視像可能1個月1次
週六興趣班我小朋友沒有上,所以不清楚
老師打電話講情況時好熱誠 or 好行==>是好/還是不好呢?

大宅

大家好!
我囡囡會今年9月讀k1!
原來視像1個月1次? 我以為任何時間都可以!
學校週六興趣班, 會做咩?

子爵府

回覆 #1 adacc 的文章

my boy is also go to this kindergarden this sept for K1, but now we have moved to Shatin.

複式洋房

請問校車 ?$$$

洋房

回覆 #1 小虎哥 的文章

黃大仙區現時$607元

複式洋房

Thanks
請問妳住邊度,車程幾耐?

首頁

尾頁

跳至