跳至

首頁

尾頁

別墅

大家開始物色緊學前班未?一齊分享下.

複式洋房

我打算報屋企附近N1班, 小朋友可以於熟識的地頭出入,放心D.
已問左呢間幼兒園, 滿16個月可入紙排隊 足2歲入學
不過,幼稚園就未諗, 近近地想讀培正但聽講唔收細仔0611:cry:
我的小天使 ~ Howard 仔仔 於2006年11月13日出世啦!

大宅

好媽媽勳章

我會下年俾博博讀幼嬰班,會係「大埔香港教育學院匯豐幼兒發展中心」返學, 暫時只有呢間係for1歲至2歲bb上堂,我覺得總好過係屋企無所事事, 可以早d適應學習環境!

大宅

howard,
我都有打算俾bb考培正幼稚園,但因為佢唔收大仔(其實好多一條龍或出名的學校都唔收細仔),我都諗住俾bb做大仔,雖然好似大人哋好多,但係無辦法啦,而且男仔遲發育,做細仔驚佢好多嘢都唔識。

原文章由 howard1113 於 07-9-7 12:32 發表
我打算報屋企附近N1班, 小朋友可以於熟識的地頭出入,放心D.
已問左呢間幼兒園, 滿16個月可入紙排隊 足2歲入學
不過,幼稚園就未諗, 近近地想讀培正但聽講唔收細仔0611:cry: ...

大宅

原文章由 福媽 於 07-9-7 12:43 發表
我會下年俾博博讀幼嬰班,會係「大埔香港教育學院匯豐幼兒發展中心」返學, 暫時只有呢間係for1歲至2歲bb上堂,我覺得總好過係屋企無所事事, 可以早d適應學習環境! ...

褔媽:
我前日都尼間睇,一睇就鐘意到不得了。校舍環境一流,又貫徹執行幼兒教育理念,鐘意到差的流埋口水,我好想俾Bosco係果到讀幼小班:-P 。
但係我住得遠,如果車佢番學,仲要堅持四年之久,又實在不切實際(全程高速都要45-50 min)。
同c6商量,佢一句“得”埋黎:諗野實際d啦!梗唔得啦,阿b好辛苦嫁!:cry: :cry:
今日唯有又努力搵過第間lor!

大宅

好媽媽勳章

搬去大埔咪得囉

我都好鐘意呢間,佢有全日或半日,又有學卷及直屬小學

點解你可以入去參觀既,佢open day係10月20日喎  

quote]原文章由 yyyyan 於 07-9-7 21:33 發表

褔媽:
我前日都尼間睇,一睇就鐘意到不得了。校舍環境一流,又貫徹執行幼兒教育理念,鐘意到差的流埋口水,我好想俾Bosco係果到讀幼小班:-P 。
但係我住得遠,如果車佢番學,仲要堅持四年之久,又實在不切實際(全程高速都要45-50 min)。
同c6商量,佢 ... [/quote]

大宅

福媽,
我都係諗緊俾阿囡讀呢間,但老公又驚阿囡返學辛苦,因為咁細個就要搭校車,再加上我又唔係全職媽媽,又唔可以陪阿囡一齊搭校車,雖然話有保姆睇住,但咁細個搭車會唔會危險呢?

佢直屬小學係邊間呀?好唔好架?

你知唔知大埔邊度有playgroup for 10個月大bb呀?

原文章由 福媽 於 07-9-7 21:42 發表
搬去大埔咪得囉

quote]原文章由 yyyyan 於 07-9-7 21:33 發表 http://forum. ...

[ 本文章最後由 巴比倫 於 07-9-8 13:54 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

你個囡係未由工人照顧呀??關於搭校車問題我都問過學校職員,佢話我地家長可安排工人先到學校接左個小朋友然後一齊搭校車返屋企,咁個小朋友係回家途中會安全好多! 但吾知會吾會收多一個人搭車錢呢??我未問 ,至於小學係幼稚園隔離!

巴比倫,你係未住大埔呀?-( ?-( ,吾知我地個囡會吾會有機會做同學仔呢 !你會吾會去open day吖,不如一齊去呀

另外,我聽聞lemon tree有playgroup(大埔火車站附近)但好似話幾貴

原文章由 巴比倫 於 07-9-8 13:50 發表
福媽,
我都係諗緊俾阿囡讀呢間,但老公又驚阿囡返學辛苦,因為咁細個就要搭校車,再加上我又唔係全職媽媽,又唔可以陪阿囡一齊搭校車,雖然話有保姆睇住,但咁細個搭車會唔會危險呢?

佢直屬小學係邊間呀?好唔好架?

你知 ...

[ 本文章最後由 福媽 於 07-9-8 16:58 編輯 ]

大宅

我冇請工人呀,我個囡日頭係由媽咪照顧,如果你話工人可以一齊搭校巴,咁我諗會安全好多,但我又唔想我媽咪咁辛苦,要陪阿囡返學放學,所以都係要諗清楚好唔好讀呢間.

另外,我要問吓我老公去唔去open day先.

我今日都打過電話去Lemon Tree,佢話大埔就冇for 10個月大bb.

原文章由 福媽 於 07-9-8 16:54 發表
你個囡係未由工人照顧呀??關於搭校車問題我都問過學校職員,佢話我地家長可安排工人先到學校接左個小朋友然後一齊搭校車返屋企,咁個小朋友係回家途中會安全好多! 但吾知會吾會收多一個人搭車錢呢??我未問 ...

大宅

我想問一下,培正的小學係咪私校?
咁要幾多錢學費?

原文章由 mickey_hk 於 07-9-7 17:10 發表
howard,
我都有打算俾bb考培正幼稚園,但因為佢唔收大仔(其實好多一條龍或出名的學校都唔收細仔),我都諗住俾bb做大仔,雖然好似大人哋好多,但係無辦法啦,而且男仔遲發育,做細仔驚佢好多嘢都唔識。

...

複式洋房

Mickey-hk,
聽講遲一年讀競爭更大 金豬年好多BB出世架
另外 ヌ聽聞培正係百年老校 適合較守規舉的小朋友讀 但作風比較保守麻煩 交書簿費 セセ 都要辨エ時搞 (在職媽媽要請假囉) 我call左培正但係只得電話錄音 想問多D都唔得,激死
我好想知佢地一定唔收細仔or can try interview ?-(
我諗都會找其它幼園... still searching....

原文章由 mickey_hk 於 07-9-7 17:10 發表
howard,

...
我的小天使 ~ Howard 仔仔 於2006年11月13日出世啦!

大宅

搬去大埔咪得囉

quote]原文章由 yyyyan 於 07-9-7 21:33 發表 http://forum. ...

搬?講笑咩! 我都想搬去汀角路呀!
我果日係出面起勢咁“gup”咋! 我妹妹係教院讀緊,間幼兒中心係正佢宿舍樓下,我家陣仲發緊夢佢可以幫我接送Bosco,我就屈蛇入去佢宿舍到住,正..... (純粹發夢)
我20號應該都會入去恨下既!順便同個妹tea。唔知撞唔撞到你呢?:-P

別墅

ied果間小學?!
據聞好唔掂架喎!
d學生"曳"到死~

原文章由 福媽 於 07-9-8 16:54 發表
你個囡係未由工人照顧呀??關於搭校車問題我都問過學校職員,佢話我地家長可安排工人先到學校接左個小朋友然後一齊搭校車返屋企,咁個小朋友係回家途中會安全好多! 但吾知會吾會收多一個人搭車錢呢??我未問 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

醒目開學勳章

咁我想問我地bb係咪要下學期先開始返學呢?定係做插班生架?如果讀下學期, 咪只係讀得半年幼兒班就要升幼稚園嗎

大宅

好媽媽勳章

一般幼稚園收學生讀n1時要足2歲,k1要3歲

如果你想浩浩讀n1,即係要2008年9月入學,但我地個b吾夠2歲,如果間幼稚園肯收細仔既,咁浩浩讀n1時會係1.5歲,相反,若吾收細仔,浩浩就要遲一年入學就大仔la... (浩浩會比其他同學仔大半歲)

或且,你可以睇下間幼稚園收吾收插班生,收既,就可以讀半年n1之後讀k1 la....

原文章由 小思 於 07-9-11 17:12 發表
咁我想問我地bb係咪要下學期先開始返學呢?定係做插班生架?如果讀下學期, 咪只係讀得半年幼兒班就要升幼稚園嗎

大宅

好媽媽勳章

希望都時見到你同Bosco呀

原文章由 yyyyan 於 07-9-11 14:36 發表

搬?講笑咩! 我都想搬去汀角路呀!
我果日係出面起勢咁“gup”咋! 我妹妹係教院讀緊,間幼兒中心係正佢宿舍樓下,我家陣仲發緊夢佢可以幫我接送Bosco,我就屈蛇入去佢宿舍到住,正..... (純粹發夢)
我20號應該都會入去恨下 ...

大宅

好媽媽勳章

查實我都未知間小學好吾好,淨係知間幼稚園好喎

原文章由 cactuschan 於 07-9-11 15:03 發表
ied果間小學?!
據聞好唔掂架喎!
d學生"曳"到死~

別墅

福媽,
您幼潛在觀塘上, 但依家您搬去大埔咁遠?

搬去大埔咪得囉

男爵府

醒目開學勳章

福媽

呢間係大埔邊到架!由火炭去會唔會好遠呢?因為我就快會搬去火炭住了 ?咁呢間會唔會收細仔呢?你會俾博博幾大去讀架 唔好意思咁多問題?

首頁

尾頁

跳至