論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

UP

男爵府

最緊要係...夾唔夾妳0者~~

原文章由 FluteZ 於 07-9-8 00:42 發表
UP
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

一定要留意佢地d態度問題, 因為老屎x, 黑face, 駁咀,未必聽你支歌仔o架. 所以有心理準備, 如請前一定要同佢講明你係最接受唔到呢d o野. 加上要有boss款.

原文章由 060228 於 07-9-8 01:06 發表
最緊要係...夾唔夾妳0者~~
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

唔會! 因為我親身經歷過, 我而家果個印印之前係hk做左4年,已經very老屎x, 駁咀, 傾電話, 練精學懶呢d唔使講, 有主見, 自以為是,自把自為, 叫佢買送, 無叫佢買果樣佢就自把自為買果樣, 因為佢想食, 同佢講道理重大聲過我, 恰我老公...

如果唔係睇在佢對bb好好, 我炒左佢10世

男爵府

surely no la........寧願請個無工作經驗.........自己慢慢教好過喇........莫話10年.........我上件賓係我度6年.........都變晒質啦.

民房

My Indonesian maid was the 1st time come to Hong Kong and work at my home for 1 year but she also 駁咀, 練精學懶, 有主見, 自以為是,自把自為. However, she is not smart, always misunderstanding my instruction. She is
excellent.....................................BAD

大宅

of course "NO" la... 我妹夫屋企之前個印印就係做咗成10年, 已經成"精"啦 , 我妹結咗婚同佢屋企一齊住, 個印印居然同我妹講數話現在要照顧多你一個要求每個月加$500-$1000 , 我妹梗係唔理佢, 之後個印印成日走去奶奶(僱主)度投訴,話我妹無禮貌, 唔叫佢morning or 食飯 , 平時已經成日唔見米,油呀.. 仲賴我妹大食食晒,偷咗... 仲同我妹夫講, 唔like我妹.... shot.. gar.. 你話有無人信呀.... 當然我妹夫好嬲, 即...炒...
所以到我現在請工人時, 我妹都千叮萬囑叫我要請d no exp. in HK , maybe 剛剛出城就最好 , 因為佢地會聽話d , 最緊要係 no friend in HK ma..

Aurea-ma

大宅

好搞笑, 個印印低能定白痴? 當自己係主人?

原文章由 Aurea 於 07-9-9 01:18 發表
of course "NO" la... 我妹夫屋企之前個印印就係做咗成10年, 已經成"精"啦 , 我妹結咗婚同佢屋企一齊住, 個印印居然同我妹講數話現在要照顧多你一個要求每個月加$500-$1000 , 我妹梗係唔理佢, 之後個印印成日走去奶 ...

大宅

醒目開學勳章

4 年都唔得,唔好話10年

侯爵府

原文章由 happybaby2002 於 07-9-9 10:06 發表
4 年都唔得,唔好話10年

10年裡,有幾多張合約?10年...我一定唔要

伯爵府

no la ! :-|

男爵府

畀面勳章

複式洋房

你係唔係第一次請工人?

如果係,咁就你百份之一百比工人食硬你 .

我個前印印係hk2年,已經老油條(之前係星加坡3年)10年?睇怕你比佢點多d

複式洋房

我就係唔信邪. 請左個住我樓上既完約工人, 結果都頂唔順炒佢.
因為真係有以上問題..老屎勿, 你叫佢買東, 佢買西! 佢鍾意食咩, 就買咩, 唔理小朋友感受.
如果你唔夠惡, 佢一定會食住你. 除非你咩野都無所謂, 比佢話事啦! 但係肯定佢以後唔會順服囉!
同理要性格要夾...我個工人又老, 又慢, 又長氣, 又八掛. 我真係頂佢唔順囉! 所以咪 佢!

男爵府

no la.
我之前請左一個一份工做左10年既bun, 第二日自已開冷氣, 我叫佢吾可以再開, 第四日, 佢自已話吾做.
佢地已經成"精", 吾肯幫你照顧bb, 我個仔一歲, 佢嫌辛苦.
勸你考慮清楚.

大宅

最好唔好啦。

我之前請左個所謂”朋友好介紹”的8年完約bunbun,面試時,講到自己幾刻苦耐勞,又話以前僱主個两個仔點虐待佢打佢,所以,佢話就算太太(前僱主)想同佢續,佢都唔肯啦喎咁話。

結果,來我屋企試工(即係等緊佢個visa批的期間),wao!真係嚇您唔死至奇,說明要幫我湊囡,佢可以故意一日都企係廚房(真係只係”企”係廚房8個鐘頭唔出來),阿囡喊,阿囡叫,佢都扮聴唔到,因為有婆婆係度頂住,佢就懶理。

其他家務都係做d表面工夫,例如,重新卷好卷廁紙,或將廁蓋拉返下來,就當係洗左廁所,好”精”,好恐怖,結果,一個星期後,真的頂唔順,係佢visa批之前,踼左佢走,$就照比,當送走瘟神,所以,可以的話,唔好同d老c忽鬥,免得自己激氣呀。

e+回想返,前僱主果两個仔梗係知道佢d咁樣態度,所以先對佢唔好(相信未至於打,係工人自己誇張博我同情啫),我諗佢已經算比人打得少啦。

原文章由 FluteZ 於 07-9-8 00:42 發表
UP

[ 本文章最後由 piyopiyo 於 07-9-10 14:53 編輯 ]

民房

Any POSITIVE example ??????

原文章由 piyopiyo 於 07-9-10 14:50 發表
最好唔好啦。

我之前請左個所謂”朋友好介紹”的8年完約bunbun,面試時,講到自己幾刻苦耐勞,又話以前僱主個两個仔點虐待佢打佢,所以,佢話就算太太(前僱主)想同佢續,佢都唔肯啦喎咁話。

結果,來我屋企試工(即係等緊佢個visa批的期間),wao!真係嚇 ...

侯爵府

好媽媽勳章

我吾會要,除非佢10年都係同一僱主 + 僱主比好高既評介佢!!

原文章由 FluteZ 於 07-9-12 16:30 發表
Any POSITIVE example ??????

大宅

我都同意唔好請,我個印印在香港6年,兩個僱主,最叻蛇王夾大話。

你話佢咩,表面答你得啦,但仍繼續做,把火再話或自己做,就多多理由同你講。成日唔認講電話,仲換埋電話號碼,但就話無錢,所以打唔入。

有嘢唔見或爛咗,就屈亞囡同亞囝,我都唔知可以忍佢幾耐!

:-? :-? :-?

男爵府

原文章由 yycheungeva 於 07-9-12 17:24 發表
我都同意唔好請,我個印印在香港6年,兩個僱主,最叻蛇王夾大話。

你話佢咩,表面答你得啦,但仍繼續做,把火再話或自己做,就多多理由同你講。成日唔認講電話,仲換埋電話號碼,但就話無錢,所以打唔入。

有嘢唔見 ...

我都唔會請:tongue:

首頁

尾頁

跳至