跳至

首頁

尾頁

別墅

我試過換o左Avent學習咀代替原本個奶咀, 點知小b唔肯飲, 仲勁喊, 於是隔個多星期再試, 都係o甘, 已經試o左好幾次, 佢好似認得o甘, 一放入口就喊到飛起. 點算好呢? 好唔好試用飲管先呢?

大宅

原文章由 bonniec2000 於 07-9-11 00:09 發表
我試過換o左Avent學習咀代替原本個奶咀, 點知小b唔肯飲, 仲勁喊, 於是隔個多星期再試, 都係o甘, 已經試o左好幾次, 佢好似認得o甘, 一放入口就喊到飛起. 點算好呢? 好唔好試用飲管先呢? ...

我阿b都唔肯, 因為佢覺得個咀唔同咗, 不過依家我唔會迫佢, 遲d再試囉:lol:

martse

大宅

原文章由 martse 於 07-9-11 09:26 發表

我阿b都唔肯, 因為佢覺得個咀唔同咗, 不過依家我唔會迫佢, 遲d再試囉:lol:

martse

ME TOO:tongue: , 佢會推開個杯LAW, 激死我
柏熙樂園<== click here

大宅

咁快就用學習杯呀!! 我個囡囡依家7個半月係咪要用學習杯啦?-( ?-(

大宅

原文章由 yatyat07 於 9-11-07 12:07 發表
咁快就用學習杯呀!! 我個囡囡依家7個半月係咪要用學習杯啦?-( ?-(

我囝囝都唔用, 不過佢係因為覺得要好用力 (飲管) 先飲到,
所以唔鍾意:tongue:

男爵府

我去上蒙特梭利個講者話, 用學習杯唔需要比有耳仔佢, 同埋用飲管......佢比D CASE我地睇, 有個9個月BB自己拎住隻玻璃杯就咁飲水, 佢話初初用SPOON飲係最好, 我亞仔之前就係用SPOON飲奶, 1個月大之後用奶樽就無用SPOON喇

原文章由 xoboy1125 於 07-9-11 21:28 發表

我囝囝都唔用, 不過佢係因為覺得要好用力 (飲管) 先飲到,
所以唔鍾意:tongue:

禁止訪問

別墅

原文章由 yatyat07 於 07-9-11 12:07 發表

yatyat07,
因為我小b識得拎住個handle飲野, 我先畀佢試用學習杯.

JHsbb,
我都試過跟Daisy講o甘畀小b好似我o地o甘飲水, 但係完全唔得, 佢即刻嗆到, 所以都係諗住畀佢一步步o黎, 慢慢再試.

大宅

原文章由 JHsbb 於 9-12-07 00:27 發表
我去上蒙特梭利個講者話, 用學習杯唔需要比有耳仔佢, 同埋用飲管......佢比D CASE我地睇, 有個9個月BB自己拎住隻玻璃杯就咁飲水, 佢話初初用SPOON飲係最好, 我亞仔之前就係用SPOON飲奶, 1個月大之後用奶樽就無用SPOO ...

.... 唔係呀....
我係用奶咀傢, 但佢不能舉起隻杯飲, 所以在杯入面 + 飲管,
甘佢就可以用奶咀又唔駛舉起隻杯飲囉

男爵府

我今日飲汽水時, 比亞仔用飲管試吸, 第1啖唔識, 係度咬, 第2啖佢識得啜, 但當然唔夠力啦......所以我估我會努力試吓比個學習杯連飲管佢學飲水...

原文章由 xoboy1125 於 07-9-12 23:49 發表

.... 唔係呀....
我係用奶咀傢, 但佢不能舉起隻杯飲, 所以在杯入面 + 飲管,
甘佢就可以用奶咀又唔駛舉起隻杯飲囉

別墅

其實我仲未比行行用喎..
原文章由 bonniec2000 於 07-9-11 00:09 發表
我試過換o左Avent學習咀代替原本個奶咀, 點知小b唔肯飲, 仲勁喊, 於是隔個多星期再試, 都係o甘, 已經試o左好幾次, 佢好似認得o甘, 一放入口就喊到飛起. 點算好呢? 好唔好試用飲管先呢? ...

別墅

你試下用較軟身既飲筒會易飲d

原文章由 JHsbb 於 07-9-13 01:40 發表
我今日飲汽水時, 比亞仔用飲管試吸, 第1啖唔識, 係度咬, 第2啖佢識得啜, 但當然唔夠力啦......所以我估我會努力試吓比個學習杯連飲管佢學飲水...

別墅

我之前比亞囡用chicco學習杯都唔work, 後來我同事叫我試下用Pigeon, 又幾好喎, Pigeon學習杯1st stage係用反佢飲奶0既飲管, 所以亞囡都好肯自己攞隻杯飲水!

別墅

我今日畀小b用普通飲管飲水, 佢初初唔知點, 我就用另一支飲畀佢睇, 佢試o左一陣就啜到, 但係似乎吞唔切, d水流番好多出o黎呀. 另外, 我又試過畀佢就o甘用普通杯飲, 今日OK, 無嗆到啦.

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個女又係唔肯用學習杯, 買過playtex同avent, 佢都唔肯用, 仲喊。

我係千色店見到有d有條珠既吸管可安係奶瓶內, 我買左俾我個女咁飲, 佢而家已經單手拿起個細奶瓶飲水, 反而之前加左手把仲衰, bb拿著個手把將個奶瓶周圍"fing", 冇手把反而唔會, 我一放個奶瓶係張high chair度, 佢識得自己拿來飲。

首頁

尾頁

跳至