跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

發財埋邊

禁止訪問

珍珠宮

沙沙,

燉15-20mins 會唔會少得制,未熟呀

我係用全脂奶燉的,應該冇物問題,我好少食脫脂奶

maggie,

燉燕窩唔好太耐啊..咪乜都無架喇!

如果妳係燉鮮奶 放鮮奶和冰糖隔水燉半個鐘就夠..跟住落燕窩燉多10分鐘就夠. 佢既原意係奶同糖唔使用火煮..無咁燥同損個材料既野. 燕窩有D人食時先放'天' 睇妳個人鐘恴...不過真係唔好燉太耐最多4個字..因太耐佢會發會好林..唔好食的...

另本身鮮奶係易熱架...唔同水..如用水燉妳一定要用熟水. 妳下次可以放D紅'組'清甜D...咪得D甜鮮奶味...好似怪怪地咁...仲有燉呢D甜品多數用全脂或半脂奶..唔好買脫脂奶啊! 真係好似食水咁.

水晶宮

Hi, :mrgreen:
好在入得來合時啫

珍珠宮

沙沙,

我見佢包裝紙上寫住燉45mins,我因好耐冇燉過,驚吾熟,又吾係好記得幾時開始,所以擒晚就燉耐少少

真係冇用,一心唸住燉比個囡食,點知佢吾house

水晶宮

燉15-20mins ~ 是否之前已經燉好, 現在只係加熱

原文章由 maggiemaggie 於 2007/9/11 14:28 發表
沙沙,

燉15-20mins 會唔會少得制,未熟呀

我係用全脂奶燉的,應該冇物問題,我好少食脫脂奶

maggie,

燉燕窩唔好太耐啊..咪乜都無架喇!

如果妳係燉鮮奶 放鮮奶和冰糖隔水燉半個鐘就夠..跟住落燕窩燉多10分 ...

珍珠宮

吾見咗大長老

原文章由 sammifanlp 於 07-9-11 14:28 發表
Hi, :mrgreen:
好在入得來合時啫

珍珠宮

唔好意思呀,我想問問,d燕窩本身係熟定係生家?-(

侯爵府

黎喇

侯爵府

maggie,

我答左d答案在舊屋果邊, 妳過去睇睇喇, 我懶得搬過黎呀

珍珠宮

要先用熱水浸的嗎

我見個袋度寫住浸4hrs,之後再燉45mins?-(

我係官燕盞度買白燕餅, 每次浸2片, 夠一星期食架喇.
1. 用熱水浸半小時.
2. 隔左d熱水, 整散d燕窩, 睇下有冇羽毛仔&雜質(通常都無)
3. 再用凍水 (我用蒸餾水) 浸8個鐘
4. 隔左水, 將燕窩放落燉盅, 再注入熱水, d熱水浸到燕窩面高少少, 文火燉45分鐘即可
5. 燉好後打開燉盅蓋"灘"凍, 凍後用保鮮紙封盅口, 再蓋盅蓋, 放入雪櫃, 妳每朝食就"筆"一匙羹撈埋d野食一齊食就得架喇.

我又唔覺"鞋"口喎, 因我係撈麥皮食, d麥皮仲寡口喇, 咪"good"一聲吞晒落肚囉, 無味無咩感覺 :lol:

珍珠宮

我睇咗啦,仲問埋問題添

我仲想問問,2片即係幾多兩?

原文章由 chanfan 於 07-9-11 14:34 發表
maggie,

我答左d答案在舊屋果邊, 妳過去睇睇喇, 我懶得搬過黎呀

水晶宮

我上次都係官燕盞買, 但無盞記咁有口感呀

原文章由 maggiemaggie 於 2007/9/11 14:35 發表
要先用熱水浸的嗎

我見個袋度寫住浸4hrs,之後再燉45mins?-(

我係官燕盞度買白燕餅, 每次浸2片, 夠一星期食架喇.
1. 用熱水浸半小時.
2. 隔左d熱水, 整散d燕窩, 睇下有冇羽毛仔&雜質(通常都無)
3. 再用凍水 (我用蒸餾水) 浸8個鐘
4. 隔左水, 將燕窩放落燉盅, 再注入熱水, d熱水浸到燕窩面高少少, 文火燉45分鐘即可
5. 燉好後打開燉盅蓋"灘"凍, 凍後用保鮮紙封盅口, 再蓋盅蓋, 放入雪櫃, 妳每朝食就"筆"一匙羹撈埋d野食一齊食就得架喇.

我又唔覺"鞋"口喎, 因我係撈麥皮食, d麥皮仲寡口喇, 咪"good"一聲吞晒落肚囉, 無味無咩感覺

禁止訪問

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

開在新版

我來啦:mrgreen:

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

我唔知我果d係邊間買的 不過以我印像之中都係下面二間既是旦一間,事關d燕窩已係放咗係我ok好耐啦

佢係我99係我有咗曈曈之後買的,話比我補身(不過我記得係cheap野),因為我以前買果d係一片片的,用盒裝住,冇物什毛,但佢買果d係一包包的,一包一兩,又多什質,我簡咗好耐,簡咗好多黑色一點點既野出嚟,我務求快d清咗佢,所以我星期日一次過浸咗2兩,點知浸完之後發覺好多,食唔晒
而家我ok d份量仲可以食多1-2餐
.

原文章由 sammifanlp 於 07-9-11 14:39 發表
我上次都係官燕盞買, 但無盞記咁有口感呀

珍珠宮

我用"冬"水浸,有冇問題?-(

原文章由 沙沙 於 07-9-11 14:42 發表
我姨教我..唔好用熱水浸....佢好快發大架...如果妳地唔趕時間..早一晚用暖開水浸第二朝...簡多簡再拎去燉就得.

首頁

尾頁

跳至