論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有一個bun bun, 來了十個月, 個仔9個月大. 佢係hk做左13年, 10年一個, 3年一個(因為佢生bb), 不過其實我真係好困惑啊. 成日都想轉工人, 但去in個d又唔得.又借$, 又黑face/駁咀, 有d無得打俾僱主, 都攪左好耐了. 但唔通個個星期坐係agent到等合適的咩, 咁浪費時間, 又未必真係等到, 想找係singapore做過的又無人喎......全新未做過的又怕........真係好困擾我啊.

請大家俾d意見, 等我又睇下須唔須要又再積極d去找工人(我現在都有叫agent有合適的email俾我的)

來左十個月, 嘔左好多血, 有所改善的:

早上啊sir出門口之前要沖完涼, 大約20mins到(之前大半個鐘啊)
記得每天都要沬窗框和窗台
記得幫我地d鞋著完之後放回入鞋櫃
記得mark飲奶時間
steam完d奶樽一陣就會放回入雪柜
bb訓左之後會拾番好個廳.(不過個房無)
玩過的玩具每晚bb訓左之後會沬or洗之後放回入櫃到.
bb晚上喊, 佢都好快去睇佢.
唔會再自己開電視睇和唔會再坐sofa和床.

佢的好處 :

屋企表面上都叫清潔乾淨
對bb都可以, 平時用cam到見到佢有同bb玩的.
個個都話bb肥肥白白乾淨清潔, 係因為工人照顧得好喎?-( ?-(
一定記得bb飲奶/粥仔/沖涼/訓覺時間, pat pat從來無紅過. 個面都無紅, 又勤同佢剪手/腳甲.
煮食都叫ok
手洗衫ok, ironing very good
佢個人都好清潔
休息日回家都會洗o野/奶樽/steam之後放回入雪柜
無借$, 無講電話

唔好處 :

-駁咀, 無禮貌, 黑面,問你why?????, are you ok????? (不過好過來之前好多好多了),講左俾佢知, 明天又係跟佢自己意思做, 唔跟我的.
-我啊媽懷疑佢偷左100元, 99懷疑佢"點"過佢銀包, 之後佢地都唔再帶銀包上來了. 不過我同c6都好似無唔見o野咁.
-成日側側"pok"咁做少一兩次or扮唔記得唔做. 好似刷鞋, 沬地(之前原來佢兩日才沬一次 )
成日都想出去過夜同佢老公訓, 因為佢老公係hk做司機的. (不過現無問了, 因為知道我唔俾)
成日食/飲晒我d o野 (現在好少少了, 因為我買少左 )

咁想請問大家, 轉or唔轉好呢...........
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

對b好好緊要,其他野都ok...
做得耐左,側側膊做少左好正常,搏你睇唔到,倚熟賣熟嘛...

唔見野個度,呢D一定要自己confirm先得,但firm左又令你想炒佢... 到時又唔知搵唔搵到都鍚b既工人... 或者你可以試下暗示你知佢呢樣野,睇下會唔會好D...

大宅

但係衰就係衰在, 啊媽無睇到. 但佢又少左100元, 我話左俾99知之後, 佢話留意下, 咁之後佢同我講, 工人好似陏左佢銀包咁, 好彩佢跟住工人入房啊. 所以可能落唔到手. 不過我自己就唔覺有唔見o野. 99話佢只對外人做喎, 主人唔敢喎?-( ?-( . 不過佢都好側側膊, 今個星期一開始叫佢煮粥仔俾bb食. 每日煮, 食兩次, 要落肉, 咁佢一早煮左一大"保", 仲要無落肉, 同佢講, 話煮左, 下次先. 我話唔得, 現在落,才去落. 咁佢話煮左好多, 留番佢,唔須要日日煮喎. 我話唔得, 個d我食, 你明天再煮, 份量減半,仲知日日都要煮. 但今天佢竟然又唔記得落肉, 昨天叫佢落egg又無落, 仲係又要煮左一大"保", 我又要求佢落番, 佢又答我下次先 我當然唔得啦. 我問佢你做乜煮咁多, 佢話少難煮喎.....我話唔得, 佢好大聲話: why????? 之前我家姐個女來我家住時都係煮一次食4日啦. 我答:i don't know, 但弟婦個工人(佢識的)都係日日煮, 好少好少都得. 仲要唔燒焦啊. 佢才唔出聱咋. 跟住我叫佢lunch唔好煮, 我地食左佢. 佢無出聲咁食左. 跟住晚上我又話左佢一次. 睇下佢明天點煮先.

咁你睇下佢, 無大無細咁. lazy到死, 都唔知佢對bb係咪真係好, 點解唔好日日煮呢 我都唔係好過份啊? 之前佢仲俾爽身粉俾bb玩, bb放入口, 佢都無問題, 仲幫佢沬咀之後再食過, 沖涼時bb玩水, 咁飲下d皂水, 佢都無問題, 由得佢, 所以都唔知道佢係咪真係對bb好, 定係真係太lazy, 覺得少少唔會死呢?-( ?-(

原文章由 Maltesers 於 07-9-11 21:25 發表
對b好好緊要,其他野都ok...
做得耐左,側側膊做少左好正常,搏你睇唔到,倚熟賣熟嘛...

唔見野個度,呢D一定要自己confirm先得,但firm左又令你想炒佢... 到時又唔知搵唔搵到都鍚b既工人... 或者你可以試下暗示你知佢呢樣野,睇下 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

男爵府

fion2504

當年妳要請呢個工人,成堆Bk媽嘩晒(我係其中一個),
因為妳挨緊既...我地一早估到~

請老SEA忽,妳要交晒俾佢,信佢先好請佢。
但妳請個好脾氣但揍唔到妳個B既,咪一樣嘔血~

如我,現已有工人用,我會請到個好似樣既,先踢走呢件SEA忽~

1)有愛心及能獨立工作
2) 能煮食
3)服從性高

慢慢睇啦~

執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

係啊. 你仲記得我啊. 當時真係有好多人話我死緊啊. 因為我叫晒我家姐一家人來港產子, 自己又產, 熱鬧到不得了.一間屋5個大人3個b, 仲要係有兩個nb, 好彩都叫做捱過左 .

我個工人真係皮氣差, 唔話得, 小氣, 駁咀,黑face,要求出去訓, 放假實遲15-20mins, 話佢又話對我無影響, 回來都係做晒o野才訓喎....俾面色你睇.....不過所有o野, 都已經好過來之前好多好多了. 現在好好多, 駁咀都無從前咁大聲同咁肯定) 因為可能佢都知道我唔蝦得. 講左就真係要佢做的. 又會話下佢(不過唔係大聲丙, 只係講事實俾佢知, 但佢都超唔高興), 但我又唔理佢黑face, 一般情況下, 講多2-3次之後, 佢都會記得每次自動做足俾我的. (之前個2-3次都有做, 不過都要駁下咀, 問你why, 又變下你的意思,用自己的意思做)

咁想請問, 我用左10個月時間改善左佢少少態度, 你話仲有無得俾機會佢留低. 定係由得佢做到完約先呢?

現在去agent到,找個似樣的已經好難, 好似樣的, 人地都唔會俾佢走. 因為真係唔多工人可以提供僱主電話, 這樣才得人怕啊. 即係佢有問題啦. 點可以請啊. 我去坐左幾星期, 現在大部份都無nb經驗的or唔鍾意做nb, 所以我才由佢第2個月開始話炒佢, 炒到現在都仲用緊咋.

如果大家都覺得佢真係無得救, 咁我就又去agent到坐多幾星期in人先.

原文章由 060228 於 07-9-12 00:02 發表
fion2504

當年妳要請呢個工人,成堆Bk媽嘩晒(我係其中一個),
因為妳挨緊既...我地一早估到~

請老SEA忽,妳要交晒俾佢,信佢先好請佢。
但妳請個好脾氣但揍唔到妳個B既,咪一樣嘔血~

如我,現已有工人用,我會請到個好似 ...

[ 本文章最後由 fion2504 於 07-9-12 00:47 編輯 ]

男爵府

嘻嘻,我無咀咒過妳,我好善良架~

可能我比較林,只要佢揍到B&煮到飯,
我好樂意用佢,有商有量又點話。

我上個工人(賓)又揍唔到B,又話唔識煮飯,仲冇禮貌,
咪仲勞氣~

我現在個印印好乖好純,揍到B,識煮飯,有禮貌
但.....有時佢始終低低地(定我要求高?)
我唔會放晒手俾佢,所以呢......

世事無完美

始終BB最重要,錫BB就大家有商有量
(妳都RELAX D)
唔錫BB就GOOD-BYE
基本對僱主既尊重要有

GOOD LUCK!

PS BB都大個仔啦~~~

原文章由 fion2504 於 07-9-12 00:31 發表
係啊. 你仲記得我啊. 當時真係有好多人話我死緊啊. 因為我叫晒我家姐一家人來港產子, 自己又產, 熱鬧到不得了.一間屋5個大人3個b, 仲要係有兩個nb, 好彩都叫做捱過左 .

我個工人真係皮氣差, 唔話得, 小氣, ...

男爵府

日月如梳, 恭喜恭喜
原來已經9個月大了~ 有去影影樓相嗎?

大宅

有啊, 7個半月大時影左一次啊.

我個工人今天終於煮一日粥仔的份量了. 真係好鬼煩o架, 乜都要同佢決鬥幾日才ok

原文章由 060228 於 07-9-12 01:14 發表
日月如梳, 恭喜恭喜
原來已經9個月大了~ 有去影影樓相嗎?

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你個工人下次再煮多你就叫佢食番剩低既粥, 日日煮多就日日食, 睇佢仲記吾記得。同埋你個工人服從性都好差, 你叫佢煮1日份量, 佢仲駁你咀, 做佐10幾年真係請吾不過。

侯爵府

好媽媽勳章

我讚成妳抄左佢!
remember, 衰既吾走,好既吾黎!

原文章由 Connielai 於 07-9-12 12:52 發表
你個工人下次再煮多你就叫佢食番剩低既粥, 日日煮多就日日食, 睇佢仲記吾記得。同埋你個工人服從性都好差, 你叫佢煮1日份量, 佢仲駁你咀, 做佐10幾年真係請吾不過。 ...

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

FION

你工人真係一個不折不扣的老 X 忽

佢成日想得過且過, 走精面, 因為佢都叫做照顧到你個仔妥妥當當, 所以你工人想於其他野處落手, 但求唔洗做咁多.

佢幾時完約呀? 同埋, 佢老公於HK打工, 咁佢個 B 邊個湊呀? 佢咁老, 老公又成日都可以見 (佢放假) 會唔會仲生嫁, 到時咪好煩?!

大宅

我都係咁諗, 不過佢應該唔可以生住. 佢自己都知道, 因為佢現在食緊藥, 佢生完之後, 甲狀腺病發, 要日日食藥, 3個月回醫院覆一次診check住. 所以就算佢停藥, 都要一年後才可以生. 所以都有排了. 起碼到40yr old才可以try過生, 所以佢話唔生了. 太辛苦喎. 佢當然係一個老屎x啦. 差又唔係好差, 好就一定唔叫好呢d先難攪啊. 衰個d炒左十世啦. 找又找唔到一個肯定無佢衰的地方(駁咀,黑face,無禮貌) 佢個女佢啊媽湊, 係菲律賓剛1yr old咋

原文章由 moonychan 於 07-9-12 13:06 發表
FION

你工人真係一個不折不扣的老 X 忽

佢成日想得過且過, 走精面, 因為佢都叫做照顧到你個仔妥妥當當, 所以你工人想於其他野處落手, 但求唔洗做咁多.

佢幾時完約呀? 同埋, 佢老公於HK打工, 咁佢個 B 邊個湊呀? ...

侯爵府

好媽媽勳章

佢個女only 1 years old, 而佢and 老公又係hk working for many years..........禁既係佢係之前個顧主到大左肚???

原文章由 fion2504 於 07-9-12 14:32 發表
我都係咁諗, 不過佢應該唔可以生住. 佢自己都知道, 因為佢現在食緊藥, 佢生完之後, 甲狀腺病發, 要日日食藥, 3個月回醫院覆一次診check住. 所以就算佢停藥, 都要一年後才可以生. 所以都有排了. 起碼到40yr old才可以 ...

大宅

係啊.佢個僱主話佢係佢到拍拖,結婚,生仔(3年). 不過工人話只係生仔喎 ,佢話準備想生都用左4年才可以有bb喎 . 不過我老公話第一個就難生, 但生左一個之後, 45yrs old都仲可以生o架,所以佢都好擔心, 加上工人老公想要仔, 但佢生女, 佢老公都想要多個仔, 不過工人話唔生喎 . 不過我知佢食緊藥, 所以真係唔可以生住, 遲d唔咁講了.......

原文章由 ac321 於 07-9-12 14:39 發表
佢個女only 1 years old, 而佢and 老公又係hk working for many years..........禁既係佢係之前個顧主到大左肚???

大宅

睛靈勳章

Hi fion2504,

My maid has been working with us around 9 months. This question "change maid or not" has been in my mind since her 2nd month too. Since she asked me to lend her money 2 weeks ago, I have started to interview maids but she seemed to be ok now, being hardworking so we doubted again whether we should keep her. Anyways, in order to change maid, at least I must have one whom I think she is better than this one, however, I can't always interview maids during weekends, I have other things to do. So my approach is that I will keep on interviewing maids only when I have time until I find one I think is good.

By the way, 小叭 is very cute.

侯爵府

好媽媽勳章

禁佢即係有預謀係前僱主到生仔,又有人工又有假期,重包食包住and可以同個BB攞埋hkid.............
試想吓,佢個前僱住比佢害得幾慘!BB冇人凑,人工要照比,又吾可以再請多個工人返黎(除非間屋好大,有2個工人房),重要日日驚佢有事(e.g早產)......吾怪得佢做左禁多年,前僱主吾肯同佢再續約!!:tongue:
點解當初妳會請佢?呢D禁深謀遠慮既人,比着我就一定吾要!!
有一必有二,佢會食髓知味,小心佢同妳講既野係假既,佢依家可能plan緊要BB!!
(我想佢都有同舊僱主講同樣說話,話自己食緊藥吾生得!)

原文章由 fion2504 於 07-9-12 14:46 發表
係啊.佢個僱主話佢係佢到拍拖,結婚,生仔(3年). 不過工人話只係生仔喎 ,佢話準備想生都用左4年才可以有bb喎 . 不過我老公話第一個就難生, 但生左一個之後, 45yrs old都仲可以生o架,所以佢都好擔心, 加上工人老 ...

[ 本文章最後由 ac321 於 07-9-12 16:35 編輯 ]

男爵府

謝謝分享, 仔仔好得意!

個個BB都係甘得意, 所以付出係有收獲既~
(付出包括挨工人:mrgreen: )

原文章由 fion2504 於 07-9-12 12:36 發表
有啊, 7個半月大時影左一次啊.

http://i177.photobucket.com/albums/w229/fion2504/studio123_080.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w229/fion2504/studio123_041.jpg

我個工人今天終於煮一日粥仔的份量 ...

大宅

查實點叫對b good ?

我個印印到左2個月, 清潔ok, 煮食味道ok 但款式10 隻手指count 晒. 同囡囡冇mud 交流, 唔多理, 攪到我個囡喊住唔要佢, 佢知驚但只是旁住囡囡 0 交流 and 任囡囡妄為, 攪到我囡囡無王管.

是否無得留下 ?

大宅

原文章由 NO.1YUET 於 07-9-14 09:46 發表
查實點叫對b good ?

我個印印到左2個月, 清潔ok, 煮食味道ok 但款式10 隻手指count 晒. 同囡囡冇mud 交流, 唔多理, 攪到我個囡喊住唔要佢, 佢知驚但只是旁住囡囡 0 交流 and 任囡囡妄為, 攪到我囡囡無王管.

是否 ...

款式少係正常,你千其唔好同佢講你like佢煮咩,唔係就餐餐都係咁架喇~

bb個度,可能佢本身未湊過,咁你教下佢,一樣一樣黎睇下點... 同埋問下 agent 個度有無得教工人湊bb,咁佢放假都去學就快上手D...

如果佢真係唔得就要換,因為比bb做乜都得,咁樣好危險,你可以同佢講返y要換左佢...

大宅

好工人難求,唉~

原文章由 Maltesers 於 07-9-14 09:52 發表

款式少係正常,你千其唔好同佢講你like佢煮咩,唔係就餐餐都係咁架喇~

bb個度,可能佢本身未湊過,咁你教下佢,一樣一樣黎睇下點... 同埋問下 agent 個度有無得教工人湊bb,咁佢放假都去學就快上手D...

如果佢真係唔得就要換,因 ...

首頁

尾頁

跳至