自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為公司有唔開心既事, 令到我身體透唔到氣,心跳加速, 手震.咪去政府醫院睇急政, 我哭住講, 佢問我有無諗住想死, 我話有, 佢就要我見精神科,後來仲入埋精神病房住了幾天.

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

禁止訪問

大宅

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

睇怕唔得!
因為D 醫生覺得,
精神有問題既人,
會覺得自己不知幾正常。

原文章由 火石 於 07-9-12 16:36 發表
唔可以拒絕去睇精神科?
可以拒絕入住

大宅

原文章由 lorettacmh 於 07-9-12 16:33 發表
因為公司有唔開心既事, 令到我身體透唔到氣,心跳加速, 手震.咪去政府醫院睇急政, 我哭住講, 佢問我有無諗住想死, 我話有, 佢就要我見精神科,後來仲入埋精神病房住了幾天. ...

佢想你平服吓d情緒

子爵府

別墅

好媽媽勳章

原文章由 lorettacmh 於 07-9-12 16:33 發表
因為公司有唔開心既事, 令到我身體透唔到氣,心跳加速, 手震.咪去政府醫院睇急政, 我哭住講, 佢問我有無諗住想死, 我話有, 佢就要我見精神科,後來仲入埋精神病房住了幾天. ...

問得咁奇怪既

男爵府

原文章由 Kubi 於 07-9-12 16:43 發表

問得咁奇怪既

咁都得...咁後尾點:(
[

大宅

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

但假如你真係有想死念頭就會咁醫你架啦!所以應該話唔係真係想死就無好答想死!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

侯爵府

複式洋房

醫生當時問我自唔自願留醫, 我話唔想, 佢話您而家咁既情緒我唔比得您走, 不如住幾日先啦, 同您做d檢查, 做完檢查咪出去, 最後我留左二晚, 見到醫生便同佢講想出院, 佢話唔可以, 因為我只係sleep 左晚, 又無比藥我食, 點會無事.
我心諗係人諗唔點d野 or 唔開心 都會話想死架啦!!!

原文章由 小魚兒正正 於 07-9-12 16:46 發表

咁都得...咁後尾點:(

複式洋房

我同佢講我想死, 但我唔會死, 因為我唔捨得d仔女, 佢都唔理我之後講咩啦!!

原文章由 小路 於 07-9-12 16:55 發表
但假如你真係有想死念頭就會咁醫你架啦!所以應該話唔係真係想死就無好答想死!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

可能係佢角度個有咁諗都已經可能要咁做,萬一真係有事醫生又會俾人話疏忽!
原文章由 lorettacmh 於 07-9-12 17:04 發表
我同佢講我想死, 但我唔會死, 因為我唔捨得d仔女, 佢都唔理我之後講咩啦!!

大宅

去到醫院你話想死,緊係留你院啦﹗
以前我有個男性朋友,同我講話佢故意走去睇精神科(唔係香港),然後同醫生話,佢好唔開心,好想死,咁個醫生就立即判定左佢有抑鬱症,叫佢食藥,佢就諗,乜就咁易??-( 。係呀,好容易架,又唔駛驗血...(佢同我講的時候...>> )

又有個case,主角同男友鬥氣唔食飯,餓著肚子訓唔著,於是就去食d安睡ge藥,食多幾粒,希望餓肚都訓得著。第二朝仍昏昏慾睡,男友怕有事送左她去醫院,佢訓唔醒答應去。好似訓左一晚定係當天黃昏出院,出院前,醫生俾左張轉介去睇精神科的醫生紙過佢,佢睇到紙上寫話佢想自殺....個女仔清醒晒後大吃一驚,她從來都無諗過自殺喎.....即刻pat左張醫生紙,後悔朦查查自己查查入左醫院....係屋企訓夠咪無事囉﹗

[ 本文章最後由 叮鈴 於 07-9-12 17:16 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至