懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

請問有冇人係胎盤前置??

我剛21週, 有少量粉紅及啡色物體流出, 我好擔心!! 醫生話應該係胎盤前置, 話壓住子宮, 養胎係唔係一定要住醫院呢, 有什麼預防方法, 係唔係唔好行咁多呢 ? 有冇人幫到我....

男爵府

Re: 請問有冇人係胎盤前置??

,我之前因為末足月但見紅入左院,我見有d胎盤前置既媽咪要住院養胎,直至bb出世,我諗住院係最好預防方法,我記得有一個胎盤前置媽咪係都要出院,但醫生話會好危險...

別墅

老人家話胎盤前置要食蓮藕(加干貝)燉豬心喎, 唔知有冇用呢?
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

伯爵府

我剛剛21週,e生佢話我bb位置低, 即係胎盤前置, 我好驚, 佢話要多d休息同埋一定要開刀, 我好唔開心, 因為我一直想順產, 由我有

別墅

Apple011,
胎盤前置同胎盤低好似唔同架, 胎盤前置係比較危險, 而胎盤低就好普遍, 我呢家差唔多30週, 20週時去qe照, 姑娘都話我胎盤低, 話會容易引致子宮出血, 但唔會影響bb, 之後我26週左右去私家度照, 醫生話我個胎盤已經上番去, 醫生話有99%懷孕後期都會上番去架, 你放心啦~ 果時人地教我胎盤低就一定唔可以同老公行房, 行路要慢~ 你都要咁做喎!
Joyce

民房

Apple011,

妳同我一樣都驚到死, 我個醫生都係話如果胎盤前置係要開刀同有機會會生高返, 如果有啡色及粉紅色野流出都唔怕, 如果係有鮮血就唔得, 要在醫院養胎, 我覺得係自己問題, 睇多個醫生都冇用, 唔使擔心, 有須要的話醫生會寫紙入醫院, 我呀媽話如果胎盤低唔好行咁多, 醫生話唔關事, 因為我生女, 所以覺得先會胎盤低, 生仔個肚可能會高d, 妳照阻未呀, 女or 仔, 我就買阻托腹帶, 睇下有冇幫助, 仲有呀要同bb講叫佢遊高d 啦, 佢會聽妳話架....

大宅

Moneygirl,

唔該哂, 我諗我會睇多個e生先, 因為之前個e生講得唔清楚, 佢第一句話我個bb 生得好低, 跟住話即係前置胎盤. 我都唔知點, 我照

伯爵府

??

伯爵府

joycetsui,

thank you, 希望佢會游番上去啦!!

大宅

我看的私家醫生告訴我, 我的胎盤也比較低, 我最初沒有留意,但每次他亦說,我開始注意, 我也希望在34週之後,胎盤升上多一些.
我五月在聯合生,在18周的時候,我在聯合照超聲波,醫院方面也沒有告訴我有甚麼不對勁.希望我的只是較低,不是太低,可順產

別墅

我由第廿幾週開始, 醫生已經話我胎盤偏低, 到第29週, 諗住會升番高(因為大部份孕婦都會胎盤升番高)..... 點知.....個醫生依然話胎盤偏低, 重話係胎盤前置 .......仲話如果一有見紅就要立即入院~~~
依家要等第34週睇下會唔會升番高....

子爵府

我都好似妳哋咁,之後便上網猛搵資料,周圍問人,睇吓有mug方法可以令胎盤升番上去,原來好簡單,就係多D同BB講嘢,叫佢游番上去,佢真係會聽到架!我已經36週了,昨天往檢查,醫生都話BB好正常,胎盤已經升番上好多.妳們都試吓多D同BB傾吓計啦!真係得架!

男爵府

環保接龍勳章

我都是胎盤前置,懷孕33週某一天起床突然d 血好似開水喉咁流,嚇得我叫醒老公叫白車.又好在d救護員肯送我到私家醫院,結果要立即開刀。所以奉勸如果是胎盤前置的,不要多走動,和去得遠。後來我做醫生的妹夫話我傻,佢話應該去QM.個度儀器先進,事實我個仔因為早產引致呼吸有問題送了去QM,而我就留係嘉諾撒,可憐我生
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

上個星期一去睇醫生,佢話我個胎盤升左呀,而家距離子宮口五cm,真係好開心。

大宅

Harry媽
你真係幸運, 我都係有胎盤前置,38週多就大量出血, 但去到醫院BB已經無心跳, 原本再過兩日就開刀.

伯爵府

Irisyoyo,

大宅

Apple011

由出血到醫院, 只係半個鐘, 我地無去急証室, 我地係搭的士去私家醫院, 可能當其時坐白車會好啲, 我都係一直無唔舒服, 醫生都話未試過BB會救唔番. 我睇過啲書,全部都係遘個媽咪有事,無遘過BB會有事,身邊啲人都唔知胎盤前置係咩黎,醫生話30多週都仲會升, 其實你知唔知道自己屬於第幾級, 因為到最後我係屬於第一級,第一級屬於最輕微,其實我會唔會遘左令你仲驚嫁.

伯爵府

醫生話我係第三級, 係一定要開刀個隻, 佢都話有機會會出血, 如果係就要即刻入醫院, 但好彩我依家30週仲未試過出血, 希望一路都冇啦, 我依家都好小心, 行得好慢,所有產前運動都冇做,但你係第一級, 真的很少會有咁

大宅

其實個晚我係沖完涼, 準備瞓覺,突然感覺到下面有野流出黎,我就即刻去廁所睇吓, 我以為係白帶,一睇原來係血,跟住真係好似開水喉咁,我即刻叫老公打電話比醫生, 醫生叫我地CALL白車,但我地驚仲慢,因為我地樓下就有的士,所以我地提議左搭的士, 大約流左一至兩分鐘,慢慢少,我既下身都係血,我仲抹乾鄭個身,再換過衫至落去搭的士, 其實坐的士既時候已經好少血,去到醫院醫生都跟住到,因為醫生已經通知左醫院,嗰陣係深夜,姑娘係門口等我,姑娘見倒我都奇怪我可以自己行,仲問我,醫生話你流好多血,但你個身無血,後其望到我條裙有啲血,佢地即刻同我探心跳, 兩個姑娘張我個肚撥左撥右都聽唔到心跳,好緊張同醫生話搵唔到BB心跳,醫生話即刻推落去手術室,醫生話BB係因為我突然出血,導致無血供應比BB, 所以缺氧.我無輸血, 因為醫生話驚感染,而我亦無暈,仲恢完得好快,如果我可以幫倒你,我好樂意解答你既問題.

別墅

但係點解醫生唔建議你第38週開刀?

首頁

尾頁

跳至