自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友個仔六七歲有腎炎,食藥食到成個人腫晒,請問有冇人知邊間醫院醫生醫此病比較好D?thx

gloriap  係咪食類固醇呀?  發表於 14-4-14 16:45

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

唔識,但係成個人腫晒我覺得要睇急症,都唔知會唔會係藥物敏感
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

回覆:腎炎問題請教

Thx

伯爵府

放心,因藥物的副作用,食完療程後會一切變回正常。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小朋友真辛苦, 希望快d會好d
提提你, 朋友做腎科護士, 叫唔好亂食中藥, 除非個中醫非常有經驗睇腎, 因為中藥好多minerals, 會加重腎臟負擔, 如果個腎弱就要加倍小心, 佢見過太多case衰左 (針炙ok咩按摩推拿都好, 唔好飲就得喇)

小魔童  好多你提醒,我會同朋友講,佢真係諗住轉睇中醫呀。  發表於 14-4-14 17:13

男爵府

hashtag影視迷勳章

為什麼您朋友個仔六七歲咁細會有腎炎?
是否飲食問題? 或其他疾病引起?

而今食藥食到成個人腫晒, 會否因為隻藥唔對, 又或者飲食習慣仍然不好哩.

小朋友不如去政府醫院啦, 醫生經驗多些!

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

My Boss 啲大女1*歲, 急性腎炎, 依家已停學, 在家洗腎, 唯一解決方案係等換腎

男爵府

朋友個仔好似都係急性腎炎,睇到個小朋友個辛苦樣覺得好sad ,我唔望咩大富大貴,健健康康,開開心心就得了

侯爵府

遊學勳章 畀面勳章

回覆:小魔童 的帖子

唔識,但希望小朋友早日康復,身體健康!

珊瑚宮

小魔童 發表於 14-4-14 13:07
朋友個仔六七歲有腎炎,食藥食到成個人腫晒,請問有冇人知邊間醫院醫生醫此病比較好D?thx

...

是睇緊政府嗎?
如係睇緊私家,是正式腎科醫生嗎?
玩具萬歲!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小魔童 好多你提醒,我會同朋友講,佢真係諗住轉睇中醫呀。 發表於 半小時前

朋友就係做政府洗腎中心, 見得太多 (叫左佢地唔好, 但已經病到洗腎就咩都試, 結果....有D真係要提早換腎lor, 有d繼續搏, 返大陸, 真係有d符碌得左, 有d就攪唔掂返香港執手尾) 朋友自己都睇中醫, 不過呢樣真係唔建議lor, 希望小朋友快d好返, 朋友講過腎唔似骨斷左會生返, 血少左會多返, 腎功能如果低左就係低左, 保重啊

男爵府

回覆:Charlotte_mom 的帖子

好多謝你

侯爵府

腎炎係急性定慢性?係咪食類固醇食到腫?我有親戚有呢個病西醫醫好左,不過用左兩年,中醫的話以我所知過左一個指數就無得搞

首頁

尾頁

跳至