跳至

首頁
12345...96

尾頁

男爵府

各位,
有咩升小情報, 就入唻呢度傾喇!

男爵府

各位:

情報from我的朋友...佢個仔係02年仔
佢話...今年好hit的其中一間學校係
播道呀
平靚正喎
大家check check啦

男爵府

多咀一句
邊位想08年入英基year 1
9月24日前要apply [重要係by post呀]

www.esf.edu.hk

男爵府

英華...出年9月開始轉"直資",yeah!!!

今日去聽"禮小",聽完仲驚...真係要做定功課,搵多十間八間小學去考

男爵府

留意留意

蔡繼有...係08年小一...唔係09
即係話...今年07年要apply
讀完k2入小一

水晶宮

原文章由 outEST 於 07-9-16 07:42 發表
留意留意

蔡繼有...係08年小一...唔係09
即係話...今年07年要apply
讀完k2入小一

呢間蔡繼有奇怪,
我在佢個website度,
搵o左好耐, 都搵唔到佢的year 1究竟係收幾多歲.
在電話度, 個staff就答我讀完k2可以去呢間學校讀書
但係教統局個網, 放呢間學校在個小學學校list,
比人覺得呢間學校係收k3升k1....
所以有d confusing!

大宅

bird
呢個問題, 我答到你喎
蔡繼有係標榜 --> 優質私校
學制, 課程......都有好大彈性
normal 係K2 apply, 讀完K3入
不過, 如果小朋友係各方面都卓越, K1報都得
佢地會照interview
家長覺得自己個4歲小朋友可以在1500++個5歲小朋友當中脫穎而出就得la
仲有make sure可以用全英上英數science, 普通話上中文
蔡繼有係5年primary, Y6就=中一

same as "優才", 優才都係話只要家長認為得, K2小朋友佢地都會照interview

大宅

原文章由 fi-fi 於 07-9-15 23:02 發表
英華...出年9月開始轉"直資",yeah!!!

今日去聽"禮小",聽完仲驚...真係要做定功課,搵多十間八間小學去考

我個friend 去左聽 st. paul co-edu都係 --> 嚇死
佢地講明, 有~70% 係會收 old boy old girl 仔女 + staff / 校董仔女
我諗英華都係la, fi佬 係唔係 old boy ?

大宅

copy fromBK, about interview of EC

今日面試雖然多人(仲見到很多仔仔同班同學)但流程很流暢,仔仔去到很快就去面試,有些小朋友可能未warm-up,仍然在哭。

二十分鐘後到我們面試,面試我們的竟然是校長一人,嚇了我一跳,好在老公係度,校長不是在面試場觀看,竟然親身落場。盧校長很nice,自我介紹後就單刀直入問
1.小朋友回家申訴讀小一被人欺負我們會怎樣處理。
2.若我們是老師又會怎樣做。
3.為何選擇播道。校長很有耐性去聽我們的說話及交換意見, 仲話播道讀完小一的學生已識一千五百個中文個字,學校一直在修改課程的。面試完大家仲握手說再見。我都幾滿意。
到我接回仔仔後,他表演得很開心,我問佢問了什麼問題懂得回答嗎,他說識答,有廣東話,英文,普通話的問題,又有lego玩。
小朋友重溫返面試情況我知:

1.
一間房有6個小朋友,3個老師
2.
一個老師同3個小朋友玩lego,叫他們砌個人出來,之後再自由發揮,這個老師又講普通話又講英文的
3.
另外有兩個老師分別單獨見一個小朋友,我仔仔話兩個老師是講英文的,一個係外國人, 一個係中國人。仲有問名字,幾多歲及住在那裡,(英文同普通話都有問,不知真定假呢,他講到真的一樣)
4.
咁我話3個小朋友玩lego,兩個小朋友分別傾計,咁仲有一個小朋友做什麼,他說在旁休息等面試。跟住就是輪流玩lego,傾計及休息。

iwff

男爵府

小豆媽,
我佬點會係old boy呀?你唔記得喇咩?佢係你鄉里嘛

唉!我開始明白我朋友個朋友ge不幸....佢考九間,有三間waiting,其他reject....我唔知佢考咩九間,c喇...如果間間都咁有%收返old boy,我都驚會好似佢咁....真係要搵一d淨睇interview表現先得喇

原文章由 小豆媽 於 07-9-16 14:32 發表

我個friend 去左聽 st. paul co-edu都係 --> 嚇死
佢地講明, 有~70% 係會收 old boy old girl 仔女 + staff / 校董仔女
我諗英華都係la, fi佬 係唔係 old boy ?

大宅

如你地有興趣高主教既話,我可以搭句咀問下。

水晶宮

原文章由 yypiano 於 07-9-16 23:43 發表
如你地有興趣高主教既話,我可以搭句咀問下。

yypiano,

請你講下高主教.

男爵府

我有日見到公司部printer有張"高主教"ge入學申請表之類,我估我其中有一個同事諗住考

原文章由 birdbird 於 07-9-17 07:22 發表

yypiano,

請你講下高主教.

大宅

原文章由 fi-fi 於 07-9-16 21:49 發表
小豆媽,
我佬點會係old boy呀?你唔記得喇咩?佢係你鄉里嘛

唉!我開始明白我朋友個朋友ge不幸....佢考九間,有三間waiting,其他reject....我唔知佢考咩九間,c喇...如果間間都咁有%收返old boy,我都驚會好似佢咁.... ...

fifi
係喎 我依家記得你fi佬 "係我d同香"

考9間冇一間正收
我個穎穎出年都可能係咁0既命運:-( :-( :-( :-(

冇父母"庇蔭", 傳統九十幾年歷史果d唔洗諗0拉 (除非超叻)
consider 果d新派直資 law

男爵府

fi,
考九間都唔收?

原文章由 小豆媽 於 07-9-17 08:46 發表

fifi
係喎 我依家記得你fi佬 "係我d同香"

考9間冇一間正收
我個穎穎出年都可能係咁0既命運:-( :-( :-( :-(

冇父母"庇蔭", 傳統九十幾年歷史果d唔洗諗0拉 (除非超叻)
consider 果d新派直資 l ...

大宅

fi,bird,
我有個fd係高主教度教緊書,你地想知d乜野呢????-(

男爵府

無野想知...事關它位於"高上區",要過海再上山...no way喇

原文章由 yypiano 於 07-9-17 11:06 發表
fi,bird,

水晶宮

原文章由 yypiano 於 07-9-17 11:06 發表
fi,bird,

想問的不外乎係
1) 唔係old boys的小朋友的比率多唔多;
2) interview形式
3) 小朋友住九龍, 收的機會又大唔大?

[ 本文章最後由 birdbird 於 07-9-18 18:51 編輯 ]

大宅

bird,

答你的問題:
1)old boy既比率唔多
2)interview係小朋友單獨面見老師,家長在外面等,問問題時會留意小朋友既專注力
3)住邊區都無關係,主要睇家長誠意同小朋友既反應

原文章由 birdbird 於 07-9-18 18:47 發表

想問的不外乎係
1) 唔係old boys的小朋友的比率多唔多;
2) interview形式
3) 小朋友住九龍, 收的機會又大唔大?

水晶宮

原文章由 yypiano 於 07-9-20 11:01 發表
bird,

答你的問題:
1)old boy既比率唔多
2)interview係小朋友單獨面見老師,家長在外面等,問問題時會留意小朋友既專注力
3)住邊區都無關係,主要睇家長誠意同小朋友既反應

...

'家長誠意'... 呢樣o野, 好考人?-(

仲有, 有幾多round interview?

首頁
12345...96

尾頁

跳至