跳至

首頁
12345...96

尾頁

大宅

bird,
你係問小朋友要in幾次?? 一次卦!

原文章由 birdbird 於 07-9-20 18:42 發表

'家長誠意'... 呢樣o野, 好考人?-(

仲有, 有幾多round interview?

男爵府

聽d街方c9講
高主教出年會開始收女生

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

bird:

直資或私小,一般都只會 in 小朋友一次;所謂家長誠意,意思就係學校 reject 你小朋友之後,要不斷寫寫寫寫....

真實個案,我好朋友(我當年結婚既MC, DGS old girl, 亦係楊寶玲同班同學)個女女今年岩岩入左 DGJS 小一,佢客觀條件好好:
  • 媽媽係 old girl
  • 媽媽早已全職
  • 爸爸專業人士
  • 基督徒
  • 小朋友 profile 好好 (piano, drama, speech)
結果最初都係 reject。但係佢永不放棄,本住 DGS "differentiate yourself from others" 既校訓,前後寫左 11 封與眾不同既求位信,終於晌八月收到 acceptance letter。

誠意,莫過於此。

10:

DGJS 宜家已經晌 TKO 上緊堂,即係話,03 年既小朋友如晌 09 年入學,會晌果度上兩年,小三應返番佐敦。

水晶宮

原文章由 yan_yan_mummy 於 07-9-25 23:17 發表
bird:

結果最初都係 reject。但係佢永不放棄,本住 DGS "differentiate yourself from others" 既校訓,前後寫左 11 封與眾不同既求位信,終於晌八月收到 acceptance letter。

yanma,

11封求位信....

你朋友好西利!

你朋友可唔可以開班教下點樣寫求位信?

[ 本文章最後由 birdbird 於 07-9-26 10:08 編輯 ]

大宅

原文章由 yan_yan_mummy 於 07-9-25 23:17 發表
  • 媽媽係 old girl
  • 媽媽早已全職
  • 爸爸專業人士
  • 基督徒
  • 小朋友 profile 好好 (piano, drama, speech)

結果最初都係 reject。

前後寫左 11 封與眾不同既求位信,終於晌八月收到 acceptance letter。誠意,莫過於此。

..

呢d background 都 reject ???
真係.........唔好諗 la, side 氣
11封求位信 ???
我連求職信都冇寫過一封, 唔識"求位信"喎

大宅

fifi, bird

你地係唔係去左聽 "聖馬加利" ?
點呀, 報告0下丫, 唔該
我個姑9, 一味就話"好", 又唔知好乜春

[ 本文章最後由 小豆媽 於 07-9-26 15:11 編輯 ]

男爵府

小豆媽,
我都無去到呀....但我地特派專員去左....等小鳥匯報喇
BUT....我聽完小鳥個小報告後....都....已....經....
原文章由 小豆媽 於 07-9-26 15:06 發表
fifi, bird

大宅

原文章由 fi-fi 於 07-9-26 19:38 發表
小豆媽,
我都無去到呀....但我地特派專員去左....等小鳥匯報喇
BUT....我聽完小鳥個小報告後....都....已....經....

WHY ?
又係2000人爭100個位果D ???

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 07-9-26 15:06 發表
fifi, bird

小豆媽,
以下係 "聖馬加利" 9月23日早場talk 的summary

學校賣點:

1) 英語教學, (chairman話學校教國際音標, 學生英語發音正中!)
2) 學生要學japanese/French/Spanish其中一個外語.
3) 有non-chinese students, around 20% (間學校係好intentionally 收呢批學生, prospectus, powerpoint好多時都見到non-chinese faces).
4) curriculum 有國際學校元素
5) 有海外交流團 - 今年Easter secondary students去o左France, 只需$6000. 小四小五於08年都會有 exchange tour
6) 小學, '舞蹈' 為compulsory subject, 所以呢間學校的在外的舞蹈比賽的成績幾好 (但係男仔去讀, 未必會like成日跳舞!)

Speech of the Chairman, Principal & Language Teacher
學校的chairman & principal的talks唔係講得咁好, 個Chairman教家長咩叫為之 ‘正宗發音’, 大半個鐘都係講呢d…(佢似晒英文多過sell間學校.)

成個talk 講得最好的, 係負責modern language的鬼佬老師. 佢個 talk 包裝得唔錯. 佢叫家長睇下而家報紙招聘廣告, 睇下現今社會要咩人才, 再諗下2020年我地d小朋友畢業, 到時香港需要咩人才. 佢話HK is a world city, 我們唔單止要同自己人compete jobs, 仲要同世界各地的人 compete, 而且, 我地要放眼世界, 唔一定留在香港發展. 故此, 英文當然重要, 而識多一個morden language更加係一個優勢. 老師話佢就係因為識多國語言, 所以有機會在香港做o野, 同各位家長講o野. 呢個老師今年Easter帶班中學生去法國, 佢強調佢唔係一般永安領隊, 佢只係Guardian, 佢在出發前要每team 學生負責一日行程, 每日比錢the team-in-charge去買subway tickets, museum tickets, 去餐廳叫餐等等, 正正每一樣o野都需要學生運用佢地的法文技巧. 佢話比家長知, 成個tour每位學生只需付出6000蚊, 比起永安好多歐洲團, 呢個價錢都去唔到. 佢地學生考DELF法文試的passing rate (A2) is 100%, 而呢個試係國際認受.

聽呢位老師講o野, 家長應該個心幾buy. 不過buy 還buy, 冇track records會考或者本地公開試的成績, 尤其學校強調非一般本地學校的curriculum, 真係唔知佢地train 出黎的學生考本地試掂唔掂. 你地話我短視都係咁話, 始終本地學校的畢業生, 將來搵工&搵香港的大學, 都要睇本地公開試成績.

學費, $28000/年… (平過好多直資)!

報告完畢.

[ 本文章最後由 birdbird 於 07-9-26 23:17 編輯 ]

男爵府

小豆媽,
有無2000人去爭我就唔知喇...但我淨係聽到小鳥話得56個小一位,而20%收"非我族類",咁七除八扣之下...即係44個位~~
原文章由 小豆媽 於 07-9-26 19:59 發表

WHY ?
又係2000人爭100個位果D ???

大宅

bird , fi

thanks !
咁呢間聖馬加利, 會老 HKCEE 還是行IB 先
如果一齊考HKCEE / HKALE , 佢地d學生就死實0拉

大宅

小豆媽
想請問你
元朗你覺得:鐘聲小學好 D OR 光明英來 好D呢?
因2間我都幾鐘意
]

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 07-9-27 13:38 發表
bird , fi

thanks !
咁呢間聖馬加利, 會老 HKCEE 還是行IB 先
如果一齊考HKCEE / HKALE , 佢地d學生就死實0拉

小豆媽,
St. Margaret's個talk, 冇提過IB, 亦冇提過第2時我地小朋友考的 '中學文憑試' (replace HKCEE)

個校長pinpoint o左一樣o野,到2009年, 佢地第一批收的小一學生, 到時先至係真正 through train 上中一. 言下之意, 佢地過兩年有會考成績的話, 學生考得好係學校功勞, 考唔好的話, 叫外人唔好咁快下結論話學校唔得, 因為班學生唔係由學校從小一train起, 要人等多幾年睇佢地 '真正' 成績!

呢間學校收生只得兩班, 每班28人 (呢個數唔知包唔包non-chinese) 我見學校幾刻意收non-chinese, maybe 每班2-3個, 做到個class size 最後係30都唔定.

睇番今年收小一情況 (bk '小一選校 forum), 似乎早申請有著數, 因為9月頭已開始1st interview, 跟住2nd in, in完好快就通知家長得唔得 (而家已有家長知收o左佢地小朋友), 仲要得幾日時間比人交留位費. ....... 呢間學校其實都諗得過.

[ 本文章最後由 birdbird 於 07-9-28 21:26 編輯 ]

大宅

原文章由 winnieko1022 於 07-9-27 23:27 發表
小豆媽
想請問你
元朗你覺得:鐘聲小學好 D OR 光明英來 好D呢?
因2間我都幾鐘意

我....就一定choose "鐘聲"
成績唔差(當然又唔係top), 課外活動都幾多種類
(因為我一家3姊妹都係舊生 )

英來太"谷"la, 超多功課, 我唔buy咁辛苦的學校

男爵府

各位:

同大家分享下我朋友的感受
我朋友仔仔...02年3月...今年找小一

佢同大家一樣
去聽講座...去in直資/私校
但佢in完數間之後

佢話我知
感覺上...佢覺得
佢地係講係一套...收生係令一套

果d 所以好多個簡1個的學校
其實佢地心中有數要簡d乜學生

今朝同我chat時的結論係
佢有少少後悔冇早一年做準備

所以我可以提下大家
有乜心水學校...我估大家真係要早一年做足準備
學唔同class去應付個interview

唔知大家明唔明我講乜東東呢??

男爵府

小豆媽:

我個初戀情人...係妳校友喎
佢係果d原居民呀
:lol :lol

原文章由 小豆媽 於 07-10-1 11:59 發表
(因為我一家3姊妹都係舊生 )

大宅

原文章由 outEST 於 07-10-1 15:23 發表
小豆媽:

我個初戀情人...係妳校友喎
佢係果d原居民呀
:lol :lol

咁 / ??????
幾多歲先, 係唔係我同學

男爵府

小豆媽:

我都想佢係妳同學呀...因為我細過佢3年
如果係...我重後生過妳呀
hahahahahaha

原文章由 小豆媽 於 07-10-1 16:12 發表
咁 / ??????
幾多歲先, 係唔係我同學

珍珠宮

好媽媽勳章

講起小一我頭都大哂
大少, 二小姐, 請問有乜FUN庫呀.

禁止訪問

首頁
12345...96

尾頁

跳至