跳至

首頁

尾頁

大宅

係囉, 甘條數咪又吾岩, 佢將中中救恩又放埋D 英中一齊, 個表係咪好亂呀, 或者仲有其他中中在內架. 只不過係我地吾知邊間打邊間丫馬... 總之系混亂.

原文章由 鵝老太 於 07-9-21 15:26 發表

係喎,唔記得救恩係中中...?-( :mrgreen:

大宅

吾計啦...要等個腦醒D 先搵出個準確數字出黎...HAHA

男爵府

原文章由 sugarjade 於 07-9-21 15:28 發表
係囉, 甘條數咪又吾岩, 佢將中中救恩又放埋D 英中一齊, 個表係咪好亂呀, 或者仲有其他中中在內架. 只不過係我地吾知邊間打邊間丫馬... 總之系混亂.

...

除咗救恩係大埔band1中中,其他區外嗰d,有幾間係band1英中,其餘ge係直資<<<< 多數直資都係英中......
救恩初中係中文,高中&預科係英文,會考成績好過同區英中ge羅定邦架:-P

[ 本文章最後由 鵝老太 於 07-9-21 15:43 編輯 ]

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

鵝老太,

係時候要你出手解釋嗱! 其實阮鄭條數唔難計, 仲有間名牌學校仲難計呀!

原文章由 鵝老太 於 07-9-21 15:41 發表

除咗救恩係大埔band1中中,其他區外嗰d,有幾間係band1英中,其餘ge係直資

男爵府

原文章由 mrs.so 於 07-9-21 15:47 發表
鵝老太,

係時候要你出手解釋嗱! 其實阮鄭條數唔難計, 仲有間名牌學校仲難計呀!

hi ,蘇太,how do u do ~
唔好講到我似個高人咁喇 ,其實我都只係一個8 8 卦卦 ge老太婆,都係道聽途說,有可能收錯流料架 ......

公爵府

鵝老太,

大家咁話啦, 都係希望幫到今年既家長啫!

原文章由 鵝老太 於 07-9-21 15:56 發表

hi ,蘇太,how do u do ~
唔好講到我似個高人咁喇 ,其實我都只係一個8 8 卦卦 ge老太婆,都係道聽途說,有可能收錯流料架 ......

男爵府

原文章由 mrs.so 於 07-9-21 16:00 發表
鵝老太,

大家咁話啦, 都係希望幫到今年既家長啫!

你仔仔重有幾年至升中,唔使急
不過年年教改........到時都唔知哪間學校俾教育局玩謝咗loo...唉....

[ 本文章最後由 鵝老太 於 07-9-21 16:17 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

仲要等多幾年, 新校前身係三樂周X小學, 佢地已經幾廿年, 前幾年先剎學, 阮鄭真係搬過去我都覺得麻麻地...

原文章由 yvonne.wong 於 07-9-21 22:34 發表
阮鄭會在2010年轉全日制,到時下午班要搬去新校,新校在加密柏雨後面嗰間小學,哪兒我覺得環境差d.舊校好d.

複式洋房

原文章由 mrs.so 於 07-9-21 23:14 發表
仲要等多幾年, 新校前身係三樂周X小學, 佢地已經幾廿年, 前幾年先剎學, 阮鄭真係搬過去我都覺得麻麻地...

係呀! 間校舍的確幾舊, 仲丟空左一兩年啦...

不過睇阮鄭個校網同教育局之前o既資料, 話會將個校舍修葺, 由本來18個課室變成24個課室喎, 即係唔會係而家個樣啦, 我上星期去佢開放日時, 都有問過個校長, 佢都係咁講!

不過講真, 點會係而家咁o既樣喎, 而家成間鬼屋咁...咦...係喎, 萬聖節喎, 幾應景喎, 唔使去海洋公園同迪士尼啦, 哈哈!(講笑姐)

希望到2010年12月(阮鄭個校網講)裝修完之後搬過去時, 會變得好靚啦!
希望晴晴越大越乖的媽子

男爵府

hi 各位,
我都想講下自己心得。

我睇完個topic,我覺得你地漏左一樣好重要的東西,
就是地點。
就算幾鍾意間學校都好,如同屋企有一段距離的話,
我就唔會比小朋友去讀,
因而家是小學,當佢地要日日咁乘坐校車返學會有一定危險,
一早d小朋友會釣魚架嗎,架車一個急停就會容易受傷,
況且又要小朋友早d起身,都幾辛苦架。
仲有如小朋友要參加學校的活動,帶出帶入都是個問題,
就算有工人帶,小朋友都好辛苦,好唔方便。

另外真是要睇你想小朋友點喇,
想成績好,升中派位好,咁就無得傾,一定是2間舊墟、運頭塘田家炳、阮鄭、孫小上,唔好講其他,淨計成績呢幾間都是60多%派英中。
要計校長老師果d,我本人就覺得間間都參不多,點解我咁講,
好現實的問題,間間學校的校長都想要成績, 問題係佢地會用乜方式,好似有d話個校長好難頂,令到d老師成日走,如唔用老師角度睇,反而覺得是校長是有要求,有要求先會要求老師,而老師先會對同學有要求。至於老師方面,亦唔可以用年資來睇,係睇佢地會唔會教,
有d老師好叻年資好長,但就唔太會教小朋友囉。
另外仲要睇下個小朋友的能力,如是叻的,去邊間都一樣,
因如是頭20-30%的小朋友,去到邊都會是band1生。
同時我發覺家長有無返工都好重要,如是全職媽媽, 小朋友叻d的比率會高d,如是在職媽媽, 就真是要睇小朋友本身了。

最後如乜都唔計,淨係想小朋友有個開心快樂的小學生活,有d關心關愛小朋友的老師校長,我本人會揀"聖母聖心"同"循道衛理"。

大宅

請問各位媽咪,

如果我真係好想入某間小學, 是否要在第一輪自行計分報名時報名, 到大抽將時, 甲及乙部的第一志願是否又是同一間? 這樣入到這目標小學的機會是否會大大提升?

另外, 甲部的3個志願是否都應放在乙部的頭3位呢? (如同在大埔網)?

唔好意思...好多問題不懂...請指教~

男爵府

它的宣傳單張內說2005-2007年,

最近三年的派位結果

請問為何是2005-2007年度,

而不是

2006-2007年度呢?

1. 大埔舊墟公立學校(寶湖道)
  2. 2005-2007年度升中派位統計

3. 學校名稱

4. 獲派位數

5. 迦密柏雨

6. 15

7. 莫壽增

8. 14

9. 沐恩

10. 11

11. 王肇枝

12. 13

13. 恩主教

14. 6

15. 羅定邦

16. 11

17. 救恩

18. 15

19. 何郭佩珍

20. 2

21. 圓玄二中

22. 2

23. 迦密聖道

24. 7

25. 康樂

26. 9

27. 孫方中

28. 5

29. 劉梅軒

30. 4

31. 靈風

32. 1

33. 大埔官中

34. 3

35. 李興貴

36. 1

37. 三育

38. 3

39. 體藝

40. 3

41. 王錦輝

42. 1

43. 林大輝

44. 1

45. 崇真

46. 1
複製代碼

[ 本文章最後由 yan_mum 於 07-9-22 02:13 編輯 ]

複式洋房

原文章由 茉莉子 於 07-9-22 01:04 發表
請問各位媽咪,

如果我真係好想入某間小學, 是否要在第一輪自行計分報名時報名, 到大抽將時, 甲及乙部的第一志願是否又是同一間? 這樣入到這目標小學的機會是否會大大提升?

另外, 甲部的3個志願是否都應放在乙部的 ...

其實第一輪係計分o既, 如果小朋友咩都無, 只係得首名子女5分(大部分都係啦), 咁揀 d 受歡迎o既學校就多數機會微 d, 因為學校會將最少一半學額拎出黎, 一定要先比 d 有阿哥家姐讀緊o個間學校o既小朋友, 之後有餘額, 就再按分數比申請者, 先比20分的, 再比15分的......所以如果只得5分, 就多數無行......

第二輪大抽獎就真係講命水, 每間學校大約有一半學額(要睇第一輪比左幾多出黎)用黎抽獎......不過今年大埔 d K3學生比舊年少左好多, 所以都可以搏下 d 受歡迎學校

至於係唔係要響第一同第二輪填自己最想入的學校, 其實就係誠意問題

首先, 如果自己好想入o個間, 點解自行選校唔揀佢先, 另外, 如果第一輪派唔到, 響第二輪又點解唔填佢做第一志願呢?

如果第二輪派唔到心儀學校, 就唯有叩門啦... d 學校就會睇下你係咪有誠意(通常呢d學校梗係好多人揀), 只要睇下你響第一輪同第二輪係咪填佢地, 如果唔係, 即是無誠意啦, 咁比著你做校長, 有得揀學生時, 都會揀有誠意o個d啦, 係咪?當然有人事就梗係更好啦, 但如果人事以外仲加埋誠意, 咁能夠打動個校長o既心o既機會率自然高d啦!

[ 本文章最後由 晴晴媽子 於 07-9-22 02:10 編輯 ]
希望晴晴越大越乖的媽子

大宅

[quote]原文章由 yan_mum 於 07-9-22 02:04 發表
它的宣傳單張內說2005-2007年,最近三年的派位結果請問為何是2005-2007年度,而不是2006-2007年度呢?

yan_mum,

我試下答你:

因為升中派位個遊戲係由小五開始 (小五下學期開始報分)
到小六,所以有d學校會簡寫果年嘅學生 係 2005-2007,
其實係 2005-06(小五) + 2006-07(小六)

我諗係甘樣....:lol:

公爵府

佢地已經係全日制學校, 所以應該5會好似其他學校, 中途有半日制學生, 所以先有咁既結果...

同埋佢地係重覆疊住2005年喎, 我上網睇係2003-2005及2004-2006, 仲要係得50%入BAND ONE...有點睇唔明...

原文章由 Marco-ma 於 07-9-22 08:06 發表
[quote]原文章由 yan_mum 於 07-9-22 02:04 發表
它的宣傳單張內說2005-2007年,最近三年的派位結果請問為何是2005-2007年度,而不是2006-2007年度呢?

ya ...

洋房

這段日子不停上網搜集升小資料,有d亂,幸好有你們這班網上朋友對各學校的分析,總算有d頭緒,現心中選了8號舊墟及阮鄭下,家長最終都是想小朋友入英中, 這個其實間間小學都得,所以還是看看學校的課程設計是否與時並進, 而這兩所學校在這方面都不錯, 但阮鄭則輸了中文科沒有發展用普通話授課.:cry: 所以仍然在選擇當中!

複式洋房

原文章由 somuch 於 07-9-22 17:02 發表
這段日子不停上網搜集升小資料,有d亂,幸好有你們這班網上朋友對各學校的分析,總算有d頭緒,現心中選了8號舊墟及阮鄭下,家長最終都是想小朋友入英中, 這個其實間間小學都得,所以還是看看學校的課程設計是否與時並進, ...

我諗有些家長鍾意新校舍, 學校攪多D野, 新意念, 有D卓頭野, 就會選某D學校, 有些家長鍾意間學校樸實D, 校風好D, 氣氛和諧D,平穩札實D, 就會選另一類學校. 以我同區內家長傾談, 同埋觀察, 我覺得屬於後者的有黃建常, 阮鄭上下, 聖母聖心. 我會在這幾間再選. 有D人鍾意試新野, 米去試啦, 我係穩陣派, 因為仔女得一兩個, 所以要穩陣, 最好笑之前睇左有D家長話學校老師老, 就覺得有問題, 而家選香港小姐咩, 而家係選學校! 終之各有所好啦!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 somuch 於 07-9-22 17:02 發表
這段日子不停上網搜集升小資料,有d亂,幸好有你們這班網上朋友對各學校的分析,總算有d頭緒,現心中選了8號舊墟及阮鄭下,家長最終都是想小朋友入英中, 這個其實間間小學都得,所以還是看看學校的課程設計是否與時並進, ...

我今日問咗阮鄭嘅家長,佢話佢小朋友上年小一,已經係有普通話:-P :-P

男爵府

"聖母聖心"同"循道衛理"倆間我都有睇
可能我都會比較著重小朋友是否讀得開心
呢倆間既老師好親切..好關心小朋友
原文章由 kfwong 於 07-9-22 00:53 發表
hi 各位,
我都想講下自己心得。

我睇完個topic,我覺得你地漏左一樣好重要的東西,
就是地點。
就算幾鍾意間學校都好,如同屋企有一段距離的話,
我就唔會比小朋友去讀,
因而家是小學,當佢地要日日咁乘坐校車返學會有一 ...

首頁

尾頁

跳至