烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

thx

大宅

我係惠康見到佢配搭係" 紅蘿蔔1隻, 粟米1支, 彿手瓜 (我建議2隻會甜d) 另佢再加牛蒡(我見佢都係10 多塊la) 再煲豬展.

牛蒡有什麼用? 我平時都會煲上述的湯 (好潤), 但無下它. 因唔知有mug 用???

原文章由 BABALALA 於 07-9-17 15:18 發表

thx

伯爵府

原文章由 縉媽 於 07-9-17 16:08 發表
我係惠康見到佢配搭係" 紅蘿蔔1隻, 粟米1支, 彿手瓜 (我建議2隻會甜d) 另佢再加牛蒡(我見佢都係10 多塊la) 再煲豬展.

牛蒡有什麼用? 我平時都會煲上述的湯 (好潤), 但無下它. 因唔知有mug 用???

...

聽講牛蒡好似好有益...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 BABALALA 於 07-9-24 01:06 PM 發表

聽講牛蒡好似好有益...

係網上搵到.....

牛蒡
學名:Arctium lappa L.
科別:菊科
英名:Great burdock
別名:吳某、吳帽、夜叉頭、牛菜、鼠粘、蒡翁菜、便牽牛、蝙蝠刺、惡實、大力子、牛旁、便南牛
古稱「牛房」即為牛的尾巴,本省牛蒡台語諧音俗稱「吳某」。

概說:
牛蒡為根菜類蔬菜,二年生草本植物,原產我國、歐洲及西伯利亞,現在栽培的品種均由日本引入。主要利用為根部,含蛋白質、脂質、纖維、鈣、磷、鐵、鉀、維他命B及維他命C等養分,尤其富含菊糖並且含有其他特殊成份及其獨特之風味,深受日本人所喜愛,主要以外銷日本做為蔬菜之用。台南縣為本省主要牛蒡產區,其中以佳里鎮栽培面積最廣。

首頁

尾頁

跳至