家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

純粹交流, 我喜歡(8239)MP 物流, 因入場費平, 好多時我會等佢下趺$1以下, 多數我會等0.95以下就入貨, 上星期0.93入2萬股, 一星期左右上到1.14放, 以最少資金來賺錢, 因為我發覺呢隻股好得意, 來來去去都是圍繞呢d價位, 無話其他股要等好耐先升, 而在別個討論區d人亦是咁講, 所以我亦做左一排功課, 成日等佢回落, 今次又再有機會可入貨.

上次諗起覺得好笑, 就係見到0.93個價位, 即刻帶住大女和抱住細b去銀行入貨, 可能d職員見我論盡, 一拖二咁辛苦, 即刻同我辦理電話落注, 以前東亞好老土, 要戶口有幾多十萬先可以電話下注, 唔知點解而家咁好c同我辦理, 但我戶口無幾多錢, 定係見我咁辛苦帶住兩條女, 先幫下我, 定係改左制度呢!

同埋有錢既媽咪千祈唔好叫我買d籃股, 因為無咁多資金去買, 有資金亦不會炒細股, 而且來來去去都是講中石油, 中移動, 建行...呢d股, 太悶了, 可否講下其他, 有d火花.

男爵府

等我留意下先.

大宅

原文章由 lau 於 07-9-17 23:19 發表
純粹交流, 我喜歡(8239)MP 物流, 因入場費平, 好多時我會等佢下趺$1以下, 多數我會等0.95以下就入貨, 上星期0.93入2萬股, 一星期左右上到1.14放, 以最少資金來賺錢, 因為我發覺呢隻股好得意, 來來去去都是圍繞呢d價 ...

...good luck...........

珍珠宮

只有HK$20k小資本,我反而會穩陣,唔會o甘搏,怕連本都冇埋(touchwood je ),我會睇883,368進可攻退,退可守。

堅持睇細價股,亦可睇3928, 1.6以下就入貨,高見1.8~2.0放,長線又唔會C

(Note: 投資涉及風險,買賣決定,責任自負!!!)

純粹交流, 我喜歡(8239)MP 物流, 因入場費平, 好多時我會等佢下趺$1以下, 多數我會等0.95以下就入貨, 上星期0.93入2萬股, 一星期左右上到1.14放, 以最少資金來賺錢, 因為我發覺呢隻股好得意, 來來去去都是圍繞呢d價 ...

禁止訪問

別墅

考慮下697首鋼。好多媽媽都有炒。
有一定波幅,而且現在在上升軌道。

可以參考下:
http://richmamapoormama.blogspot.com/ 
(<儲錢去旅行>16.9.2007)

[ 本文章最後由 mo777777 於 07-9-18 17:53 編輯 ]

洋房

THANK YOU for your topic . Me like you la only has limited money to buy shares !!! Hope everyone on this topic win win la

子爵府

原文章由 mo777777 於 07-9-18 17:28 發表

可以參考下:
http://richmamapoormama.blogspot.com/ 
(16.9.2007)

你地講既(1051) 和 (697) 兩隻我都有留意好耐, 只是資金有限, 要睇送食飯, (697)上個月趺到1.77, 而家升到3.14, 如果而家入貨, 會否高追, 我見52週好似3.29, 如果佢再回落2.5留下就會考慮試下. thanks!

禁止訪問

別墅

我認為#697跌落$2.5既機會好細,$2.8-$2.9左右會有d機會。

民房

[quote]原文章由 mo777777 於 07-9-18 17:28 發表

可以參考下:

今日697都升左,好唔好追入呢?

珍珠宮

等跌市2.9入3.2走, 相信可再炒幾轉

子爵府

[quote]原文章由 bobosweet 於 07-9-19 20:33 發表

在令一網裡既有投資心得既人話, 26/9後有可能開始趺市, 所以脹面有賺既好走先, 唔係又唔見家鄉, 明天亦會放一d先, 拿返cash傍身安全些.

珍珠宮

多謝你提點, 我而家就係等緊佢(697)大跌, 2.7~2.9我先會入, 合理價可以再低多少少2.6 個市升成咁, 下個星期真係好大機會! 可能幾日跌市加埋唔見仟幾點都有可能!

原文章由 lau 於 07-9-19 21:18 發表
[quote]原文章由 bobosweet 於 07-9-19 20:33 發表

在令一網裡既有投資心得既人話, 26/9後有可能開始趺市, 所以脹面有賺既好走先, 唔係又唔見家鄉, 明天亦會 ...

別墅

四叔話年底升到28000點, 如果個市回, 真係要入d貨.

大宅

原文章由 bobosweet 於 07-9-20 00:07 發表
多謝你提點, 我而家就係等緊佢(697)大跌, 2.7~2.9我先會入, 合理價可以再低多少少2.6 個市升成咁, 下個星期真係好大機會! 可能幾日跌市加埋唔見仟幾點都有可能!

...

我都想入貨不過要等跌

大宅

我今日都放晒啦
有o的覺得唔安心
有得earn就走了
我都等佢回番o的先再入

原文章由 go111kmf 於 07-9-20 22:24 發表

我都想入貨不過要等跌

珍珠宮

原文章由 edpo 於 07-9-21 00:37 發表
我今日都放晒啦
有o的覺得唔安心
有得earn就走了
我都等佢回番o的先再入

如果我放晒d貨無貨喺手, 個心會囉囉Luen咁架!! 會成日都好想入返d, 希望明天繼續升啦, 今日下午又唔得閒放貨, 我今晚排定隊架啦!!:mrgreen:

民房

同意。
不過財不入急門。
共勉!:-P

原文章由 bobosweet 於 07-9-21 00:52 發表

如果我放晒d貨無貨喺手, 個心會囉囉Luen咁架!! 會成日都好想入返d, 希望明天繼續升啦, 今日下午又唔得閒放貨, 我今晚排定隊架啦!!:mrgreen:

男爵府

很複雜的心情, 抽新股當然想大市升, 但大市唔回d又入唔到貨.

首頁

尾頁

跳至