論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印印新來2星期, 做野OK, 識得自動自覺。但我開始覺得佢古惑同麻煩, 係唔係我太小心眼?

1) 佢帶來的旅行箱超大型, 內面裝滿新買的Tee 及 jeans.
2) 來我家當晚已經取出自己的mobile, 問我係邊度買電話卡,
我即刻同佢講只可在放假才用手提, 其他日子要關機。
3) 2日後, 印印趁家中無人, 取手提出來偷"差電", 俾我媽發
現, 於是我規定佢只可在放假前一晚才可"差電"。
4) 見工時講明no Sunday off, 來左就多次要求放Sunday,
我覺得佢好麻煩。
5) 放假日, 老人家好心借自己張"八X通"佢用, 並叫佢下次要
自己買, 佢竟回應"無錢"。我當堂 , 無錢會買電話卡?
要放Sun? 會買成箱新衫來港,真不知所謂!

我算唔算小氣同過份敏感?

[ 本文章最後由 RoseTutoria 於 07-9-21 11:16 編輯 ]

禁止訪問

大宅

She has worked in Singapore for 4 years.

原文章由 wttcly 於 07-9-21 11:16 發表
我個工人今日係我屋企第3天, 暫時我都覺得佢做嘢幾好, 不過佢來時又係帶咗個大喼, 我見佢3天換的衫都不同, 不過噚晚我問咗要不要打電話返屋企報平安, 佢話不使, 佢會寫信.

你個工人之前有無係香港做過呀? ...

別墅

通常醒目的工人都會難教, 自尊心比較強, 好主觀, 但你要取捨, 你想要一個醒目但自動自覺, 定愚蠢但服從性高呢?

我會認為只要個工人唔做一啲犯法和傷害bb的行為, 我是可以接受. 因為太蠢的工人會好嘔血. 同埋有時傷害咗bb都唔知架! 例如佢會唔知bb發燒是非常嚴重的事情, 要立刻通知我們.

原文章由 RoseTutoria 於 07-9-21 10:53 發表
印印新來2星期, 做野OK, 識得自動自覺。但我開始覺得佢古惑同麻煩, 係唔係我太小心眼?

1) 佢帶來的旅行箱超大型, 內面裝滿新買的Tee 及 jeans.
2) 來我家當晚已經取出自己的mobile, 問我係邊度買電話卡, 我
...

大宅

RoseTutoria,

我唔覺得妳係小心眼.講真佢地有幾多個係真係信得過?特別係而家d印印已經唔同舊時.新工人黎到,我都會留意佢既一舉一動,起碼心中有數.我睇妳呢個印想扮傻,試下妳地既底線先.我隻死野都係咁.妳要strict d 對佢喇.希望我估錯喇. 我自己都搵緊賓,希望好彩d喇,已經係1.5年來第三次請人.真係花錢+嘔血 .係呀,妳之前好似都話會搵賓架,點解會用番印?

複式洋房

原文章由 RoseTutoria 於 07-9-21 10:53 發表

2) 來我家當晚已經取出自己的mobile, 問我係邊度買電話卡,
我即 ...

我都唔覺你小心眼,比著我,我都會有些不愉快。。。
一o黎到就o甘揚,就算係都忍返兩個月先啦,問的問題都係注重電話,放假。
不過,她做野OK也不太大問題,有D工人係o甘,認為做到足就唔想你理她的私事,如果她真的做野好醒米放鬆D囉,就算你緊她都會偷偷做嘎啦。。。。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我唔覺得你小氣同過份敏感, 佢都幾大膽, 2個星期就開始現形, 比我會'督'爆佢, 無錢買咩電話卡, 學人放咩假呀, 重要放Sunday? 咁多要求. 超大型行箱叫佢放係自己張床到囉, 訓覺先放落地下, 放假問題叫agent同佢照肺'丙'下佢. 最緊要係叫d老人家唔好對佢咁好.

睇怕佢都惡教果類, 無大無細又多多要求. 我會再睇耐d, 頂唔順就'炒'

我即 ...

大宅

原文章由 pighead 於 07-9-21 11:23 發表
通常醒目的工人都會難教, 自尊心比較強, 好主觀, 但你要取捨, 你想要一個醒目但自動自覺, 定愚蠢但服從性高呢? ...

我會覺得工人唔係醒目,係古惑...
佢係醒既就唔會同你講八達通無錢啦~

比你岩岩到人地度,都唔會日日著新衫啦

我個人認為你要睇緊D個工人,而且要比 house rules 佢,當然你佢有野衰時,要佢自己寫返佢錯左D咩,比較小小大煲既,都打去比 agent 知下好D...

可能佢都唔擺得好耐...

大宅

同埋 sunday off 個度,之前話無,之後都唔會比佢有,unless 佢真係做得好好... 不過睇黎都無咩可能...

男爵府

同意呀 !
愚蠢 = 服從性高 = 教到嘔血 (我而家呢個 )

醒目 = 難教 = 自尊心強 = 主觀 = 古惑 = 話唔聽 = 醫番晒藥費 =遲早炒 ! (我上個死肥印 )

但我寧願教到嘔血, 起碼佢肯學肯改, 有希望有好日子過 !

原文章由 pighead 於 07-9-21 11:23 發表
通常醒目的工人都會難教, 自尊心比較強, 好主觀, 但你要取捨, 你想要一個醒目但自動自覺, 定愚蠢但服從性高呢?

我會認為只要個工人唔做一啲犯法和傷害bb的行為, 我是可以接受. 因為太蠢的工人會好嘔血. 同埋有時 ...

大宅

原因係老人家唔識英文, 怕溝通唔到, 同埋阿媽有好多friend都俾D”串賓”激親,搞到提起賓就驚。

原文章由 Fattymom 於 07-9-21 11:30 發表
RoseTutoria,

我唔覺得妳係小心眼.講真佢地有幾多個係真係信得過?特別係而家d印印已經唔同舊時.新工人黎到,我都會留意佢既一舉一動,起碼心中有數.我睇妳呢個印想扮傻,試下妳地既底線先.我隻死野都係咁.妳要strict d ...

大宅

點解我會咁命苦架? 依個已經係第四個印印, 全部無一個係正常, 有蠢同懶過隻豬, 有鍾意講大話同講電話, 有鍾意偷野, 有鍾意黑面同駁咀...... 總之各式其式, 應有盡有

原文章由 Maltesers 於 07-9-21 11:54 發表
同埋 sunday off 個度,之前話無,之後都唔會比佢有,unless 佢真係做得好好... 不過睇黎都無咩可能...

大宅

原文章由 RoseTutoria 於 07-9-21 12:32 發表
點解我會咁命苦架? 依個已經係第四個印印, 全部無一個係正常, 有蠢同懶過隻豬, 有鍾意講大話同講電話, 有鍾意偷野, 有鍾意黑面同駁咀...... 總之各式其式, 應有盡有
...

我十幾廿個先有而家個好既...
你慢慢搵...:loveliness: (叫做安慰左你)

大宅

原文章由 satu 於 07-9-21 12:07 發表
同意呀 !
愚蠢 = 服從性高 = 教到嘔血 (我而家呢個 )

醒目 = 難教 = 自尊心強 = 主觀 = 古惑 = 話唔聽 = 醫番晒藥費 =遲早炒 ! (我上個死肥印 )

但我寧願教到嘔血, 起碼佢肯學肯改, 有希望有好 ...

我個新工人係呢類:愚蠢 = 服從性高 = 教到嘔血
佢係唔識煮餸, 係我奶奶日日o係度教佢, 佢至有改善.
煮面係我教佢....我一心請個人返o黎煮番兩味, 早餐又有人預備好比我帶返公司, 唔駛自己買, 而家願望一切落空:-( :-( :-(

男爵府

好媽媽勳章

我同你個case都差不多啦, 個印印又係依類人, 吾識煮飯(resume就話佢係新加坡做左2年野...)老公's家姐就話可能佢煮慣熱帶地方野食, 吾識煮東方人野 我6299都係日日都教佢煮......一個星期佢都未識自己去煮ar.....我都諗住有人可以煮定早餐我食....
我99又要湊住老公's家姐個b喎, 攪到我99負擔仲重左tim, 因個印印又吾多識照顧個b, 個b又痴我99, so印印只負責做家務.....

原文章由 小蝦媽媽 於 07-9-21 13:34 發表

煮面係我教佢....我一心請個人返o黎煮番兩味, 早餐又有人預備好比我帶返公司, 唔駛自己買, 而家願望一切落空:-( : ...

大宅

原文章由 小蝦媽媽 於 07-9-21 13:34 發表
煮面係我教佢....我一心請個人返o黎煮番兩味, 早餐又有人預備好比我帶返公司, 唔駛自己買, 而家願望一切落空:-( : ...

好過我之前個個係:愚蠢 = 服從性睇人 = 話唔聽 = 難教 = 教到嘔血

大宅

通知印印後日(星期四)放假, 佢又話無錢買"八達通", 我俾左兩個選擇佢, 一係我當日借$100俾佢食飯同車費, 出糧時扣回;二是放假當天不出外, 留在家但不用做家務, 佢死狗咁話要take
holiday。(等佢唔好當我係 Lulu!)

十分鐘後, 佢又出新招, 要求將假期改在10/1(國慶日), 並說那天不是星期日, 應該可以放假, 我梗係睬佢都傻, 叫佢唔好再問類似問題 。

同agent反映工人好麻煩, agent話叫工人落去俾佢"鬧", 但我覺得都係"side氣", 本性如此, 點話都無用, 唯有睇下我幾時頂佢唔住, 等佢番鄉下長放, 紅假黑假點放都得。

[ 本文章最後由 RoseTutoria 於 07-9-26 03:01 編輯 ]

禁止訪問

子爵府

我個印印黎左十日,真係蠢到加零一,激到你日日同佢開波,比我狂插完但態度好好,手腳超慢,6:30開始做野做到夜晚10幾先訓,都唔明佢點解做咁Q耐,剩係做清潔都做十九幾個鐘,諗住請過人返黎幫手湊仔啦,點知重慘過無工人,幫唔倒我湊仔重要我勞氣,成日要睇住佢提佢,但唯一既優點就係煮飯真係幾好,AGENT同我講如果醒都唔會黎香港打工啦,印印係低等既民族,,無辦法要時間去教,但最緊張態度好同聽話,我唯有忍多佢一個月,再係咁慢真係會俾佢激到噴血.

大宅

終於炒左個古感印印 (好在炒得快)

印印第二次放假, 臨出門口檢查手袋, 發現佢私自取了家中一罐可樂, 二個蘋果, 問佢死口唔認不問自取, 話係朋友送, 當時心中已決定此印不可留, 雖然D野唔值錢, 但新工未夠一個月已經咁大膽, 實在太恐怖。

第二晚, 印印未問過僱主, 就私自開冷氣睡覺, 結果冷病了跟她一間睡房的老人家, 我怒氣攻心, 當日就炒左佢, 佢第二日出左去同
D 朋友住, 好像是"XX工聯會"。

由於當日是假日, 雙方同意後補機票, 今日出左機票俾佢, agent
call 佢叫佢上公司簽收機票, 佢話一定要出open ticket, 唔係就唔肯簽收, 好在我個張機票是可以改期的。

我請呢個印印係完全跟足勞工法例, 無野可以俾佢玩到, (除非佢屈我), 又好彩"佢偷野有証有據"俾我捉到, 如果一路唔知, 俾佢留響屋企, 一定後患無窮。

個工人依家搵緊工, 佢叫Siti FatonXXX, 1982年12月出生, 有四年星加坡完約, 大家千祈唔好請佢。

呢件事, 我唔係太責怪agent, 因我覺得工人唔好並非能力問題, 係性格同人品問題, 大家睇表面都睇唔到, 而且在處理工人方面,
agent老板都有幫手, 惟有怪自己唔好彩。

[ 本文章最後由 RoseTutoria 於 07-10-3 12:56 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至