樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我於2010年開始租了此屋當時簽了兩年的(借用書)當然每個月都有交租金,於2013年9月27日續簽了一份為期3年的(借用書),此書是業主設計的,內容有一項是住客必須住滿一年,2014年3月尾業主來電說要收回該單位放賣,我想問,我是在死約嗎?我可以住到9月才搬嗎?
謝謝大家~

男爵府

回覆:CARMEN-LUI 的帖子

你試去問政府的租務主任,佢地可能會幫到你

男爵府

回覆:澍媽 的帖子

http://www.rvd.gov.hk/tc/public_services/tenancy_matters.html

大宅

THX

水晶宮

租居屋?
原則上, 任何租約, 以一個月通知解約, 都是可以. 生約/死約期的影響, 則是賠償的問題. 你可以與業主傾傾, 達成方案.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆:被業主迫遷一問

這份借用書有業主收樓的條款嗎? 如你這層是暗盤,相信業主驚過你。

大宅

回覆:tantanmama 的帖子

講信用來說,最好按租用時的條款來做。如果租約以外的要求,最好跟業主相討一個雙win的方案。

多年前如果租約沒有打厘印,之後有爭議,業主只要多付500元罰款就可以補打厘印。現在不知道是否有變。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

借用書同租約有咩分別?有冇打厘印

洋房

未滿一年業主要補償一個月租金

洋房

未滿一年業主要補償一個月租金

大宅

唔知借用書同租約有咩分別,但如果係普通租約嘅話,份合約又有列明租客必須住滿一年,即係一年死約,業主唔可以叫你走,或者業主補償剩餘死約期的同等租金比租客,然後租客搬走。當然,如果份租約寫咗死約期間,只係話業主有權要求租客走而租客無權要求走,就無辦法。

大宅

是已補地價的明盆!收樓條款有:滿年後早兩個月通知!
我想問2013年9月簽,滿年是指2014嗎?

大宅

回覆:Maggiechanwa 的帖子

無寫明:業主可無條件隨時收屋!
謝謝你!

珍珠宮

2024年龍年勳章

CARMEN-LUI 發表於 14-4-22 08:53

...

就咁睇就似乎係......住滿一年後兩個月通知, 應該可以住到11月喎!!!

不過講真, 點解寫到唔清唔楚架, 滿年?? 滿一年??? 滿2013年??? 怪怪!!!
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

引用:是已補地價的明盆!收樓條款有:滿年後早兩

原帖由 CARMEN-LUI 於 14-04-22 發表

...
份合約唔清唔楚,我從來無聽過滿年呢個term,個定義好唔清晰,其實係咪漏左1字,滿一年。睇來問清楚業主好,建議你以後簽坊間普通租約or代理提供嘅租約,你簽業主提供嘅,份租約一定保障業主多啲

大宅

滿年=滿一年(舊果份係滿一年)新果份忘記寫個一字~

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

e...新果份未必係忘記寫個一字,没有寫即會理解為生约,冇死约成份,大家隨時可以2個月通知终止。是否一個陷阱?

水晶宮

我就唔質疑字眼, 因為原則係收到通知後, 你要合理時間內遷出(你約定是兩個月).

生/死約及通知期, 只影響賠償.

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

首頁

尾頁

跳至