自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我仔仔19個月,得一張出世紙,想幫佢申請護照,睇左官方網有d野都仲係好唔明,請jm們解答下,謝謝~
唔想等太耐,所以我決定天未光就去排隊,問題黎啦!!
1.小朋友本人要出現嗎?
2.要一個見證人/見證人身份證副本嗎?(非親人)
3.父母雙方身份證副本,定其中一方就ok?

公爵府

畀面勳章

引用:我仔仔19個月,得一張出世紙,想幫佢申請護照

原帖由 丫雅 於 14-04-21 發表
我仔仔19個月,得一張出世紙,想幫佢申請護照,睇左官方網有d野都仲係好唔明,請jm們解答下,謝謝~
唔想等太耐, ...
唔急既寄過去就得啦

公爵府

畀面勳章

唔想等太耐, ...
1.小朋友一係拎證,或者做証時,一定要出現一次
2.我果陣係搵我奶奶簽的
3.是但一方就可以

cscsmlkyh  冇錯,點都要去一次  發表於 14-5-14 11:28
丫雅  好似郵寄方便d,謝謝你先  發表於 14-4-21 23:09

大宅

唔想等太耐, ...
可以上網預約時間先呀。

公爵府

畀面勳章

唔想等太耐, ...
投遞申請,只需填3份form + 3張證件相 + 證件副本(
1)申請特區護照 2)申請身份證 3)見證人form(見證人要係bb幅相度簽名,
証件副本包括:BB出世紙、父/母/監護人是但一方身份証副本及見證人身份証副本

wcpcelia  thx for sharing  發表於 14-4-22 09:01

珍珠宮

回覆:想問一d BB申請特區護照的問題

1. 申請或攞證,要見一次
2. 我搵bb婆婆簽
3. 簽名做申請人果個

珍珠宮

引用:1. 申請或攞證,要見一次2. 我搵bb婆婆簽3.

原帖由 AGa1111 於 14-04-21 發表
1. 申請或攞證,要見一次
2. 我搵bb婆婆簽
3. 簽名做申請人果個
補充:要見證人身份證副本

我預約左前去counter問職員攞表,佢教我點做,要填咩。如果唔趕可以攞完表郵寄

伯爵府

唔想等太耐, ...
我剛剛搞完,我仔1歲,第一次我用投遞交,寫好form..可以去任何一間入境署有個窗口幫你check......check 清楚就交得,等信。。。約4 天左右有封信講几時可以拎,咁記得就立刻網上預約日子,當天要父or母抱bb 去拎

大宅

我都想問如果父母自己同bb去申請,都要見證人身份證副本?

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

mmkk12 發表於 14-4-21 23:01
我剛剛搞完,我仔1歲,第一次我用投遞交,寫好form..可以去任何一間入境署有個窗口幫你check......check 清 ...
請問只係拎證都要預約時間嗎?

珊瑚宮

Wzlxxxl 發表於 14-4-21 22:55
可以上網預約時間先呀。
我好笨,搵左幾日都搵唔到個預約護照網址

珊瑚宮

mimini909 發表於 14-4-21 22:55
投遞申請,只需填3份form + 3張證件相 + 證件副本(
1)申請特區護照 2)申請身份證 3)見證人form(見證人 ...
請問見證人個簽名係橫跨過bb張相,定係簽喺bb相內?謝謝~

fuhk  橫誇  發表於 14-4-22 13:26
wcpcelia  份表有個位說明的  發表於 14-4-22 09:01

珊瑚宮

AGa1111 發表於 14-4-21 23:00
補充:要見證人身份證副本

我預約左前去counter問職員攞表,佢教我點做,要填咩。如果唔趕可以攞完表郵寄
只係攞表都要預約?

珊瑚宮

我剛剛搞完,我仔1歲,第一次我用投遞交,寫好form..可以去任何一間入境署有個窗口幫你check......check 清 ...
請問本護照整左幾錢? 因得5年期,我諗住整少頁數都ok la~

珊瑚宮

請問你去邊度拎form填呀?
or 邊度有form拎? 人地話郵局都有.........

fuhk  郵局有得攞  發表於 14-4-22 13:27

珍珠宮

引用:Quote:AGa1111 發表於 14-4-21 23:00 補充:

只係攞表都要預約?
攞表唔洗,我係預約左之前果日攞表。

珍珠宮

goby1115 發表於 14-4-21 23:06
我都想問如果父母自己同bb去申請,都要見證人身份證副本?
yes,我當年就係要返轉頭補交。其實真係求其有就得。我無得俾,個職員問我有無帶工人o黎,叫工人簽 & 身份證副本都得。我朋友係即時搵o左同行o既陪月 ee 做見證人

goby1115  total要幾錢?  發表於 14-4-21 23:20
goby1115  thx  發表於 14-4-21 23:19

珊瑚宮

AGa1111 發表於 14-4-21 23:16
攞表唔洗,我係預約左之前果日攞表。
你係上網預約的嗎? 可以俾個預約網址我嗎?
謝謝~

大宅

引用:Quote:Wzlxxxl+發表於+14-4-21+22:55+可以

我好笨,搵左幾日都搵唔到個預約護照網址
打電話去入境處啦,無謂咁早去排隊咁辛苦

珍珠宮

引用:Quote:AGa1111 發表於 14-4-21 23:16 攞表

你係上網預約的嗎? 可以俾個預約網址我嗎?
謝謝~
http://m.www.gov.hk/tc/residents/immigration/traveldoc/hksarpassport/booktraveldoc.htm

首頁

尾頁

跳至