跳至

首頁

尾頁

別墅

My B 唔肯刷牙. Also does not let me clean his mouth/teeth with wet cotton wipe.. I used to do this everyday but lately he simply refuses anything going into his mouth (except eating la ...)

Any good tips to solve this problem ?

別墅

試吓自己刷牙時,比bb睇住,有時我仲會笑住比佢睇,等佢知道刷牙好有趣,到同bb刷牙時就唱住刷牙歌仔,佢就會忍唔住笑同呀大個口,咁當佢願意時就淨刷前面的牙,暫時唔好伸隻手入口腔內,等bb再習慣番刷牙先刷番口腔,睇吓情況有冇改善.

原文章由 hokonepooh 於 07-9-24 13:37 發表
My B 唔肯刷牙. Also does not let me clean his mouth/teeth with wet cotton wipe.. I used to do this everyday but lately he simply refuses anything going into his mouth (except eating la ...)

Any good ...

別墅

Thank you ar.. I will try and see how it goes. Actually, I normally sing the song when trying to brush his teeth... But but I think he knows the trick so he shut his mouth tight whenever he sees the toothbrush :(

原文章由 sandylyw 於 07-9-24 14:12 發表
試吓自己刷牙時,比bb睇住,有時我仲會笑住比佢睇,等佢知道刷牙好有趣,到同bb刷牙時就唱住刷牙歌仔,佢就會忍唔住笑同呀大個口,咁當佢願意時就淨刷前面的牙,暫時唔好伸隻手入口腔內,等bb再習慣番刷牙先刷番口腔,睇吓情況有冇改善.

...

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

我個女又係咁, 幾個月前同佢刷牙無問題 (用手指牙刷), 呢2個月佢就好抗拒, 唔知係咪出小臽齒唔舒服, 依家同佢刷牙好困難, 會唔會轉兒童牙刷會好d呢?

男爵府

我仲未開始同小蔥刷牙,係咪好懶呀我

大宅

我個女有7隻牙, 都未開始擦牙AR, 點算?
唔知點同佢擦好, 佢實唔肯..

大宅

chloe都唔肯放隻牙刷入口呀:-| :-| :-|

原文章由 ANN_LAU 於 07-10-13 13:19 發表
我個女有7隻牙, 都未開始擦牙AR, 點算?
唔知點同佢擦好, 佢實唔肯..

男爵府

我9月尾轉左用 oral B stage 1牙刷, 起初亞女都有d抗拒 (可能夜晚又扭眼訓), 於是我第2日日間分幾次同佢刷, 由初頭係咁易掂一兩下就收工, 第2次就掂耐小小, 第3次就刷耐dd, 依家好好多喇, 可以刷到牙仔喇!

原文章由 myapple 於 07-9-24 20:58 發表
我個女又係咁, 幾個月前同佢刷牙無問題 (用手指牙刷), 呢2個月佢就好抗拒, 唔知係咪出小臽齒唔舒服, 依家同佢刷牙好困難, 會唔會轉兒童牙刷會好d呢?

別墅

原文章由 myapple 於 07-10-14 00:22 發表
我9月尾轉左用 oral B stage 1牙刷, 起初亞女都有d抗拒 (可能夜晚又扭眼訓), 於是我第2日日間分幾次同佢刷, 由初頭係咁易掂一兩下就收工, 第2次就掂耐小小, 第3次就刷耐dd, 依家好好多喇, 可以刷到牙仔喇!

...

我囡囡要自己來先肯刷,因為見哥哥自己刷,有樣學樣,唔肯俾我幫佢刷,都係俾佢自己放入口,我就拿拿聲幫佢刷兩下.
我的小姨甥仔,好可愛呀

別墅

myapple,

I still use cotton + water to clean his teeth... Tried piegeon BB brush before but he simply would not let me put the brush into his mouth.. Ar...

So oral B staget 1 is good ??

原文章由 myapple 於 07-10-14 00:22 發表

...

男爵府

hokonepooh,

我之前係用手指牙套刷牙, 亞女越大越難刷, 佢唔肯比我刷兼會咬我手指架,所以我唔轉唔得, 我覺得 Oral B Stage 1 幾好喎, 刷毛好軟, 仲軟過手指牙套, 而且手柄渣住可以刷入d又唔驚佢咬我, 起初佢都有d抗拒架, 你試下我個方法, 第一日刷幾次, 由輕輕掂一下即刻收工, 之後果2次就掂耐小小, 夜晚臨訓果次就已經好好多喇! 佢無咁大壓力無咁驚架!!

我覺得刷前邊上門牙最因難, 因為要揭起上唇, 而且有塊辨連住上顎d牙肉同咀唇, 一刷耐左佢就唔鐘意架啦. 不過亞女依家好乖呀, 算好合作架喇!

原文章由 hokonepooh 於 07-10-14 18:46 發表
myapple,

I still use cotton + water to clean his teeth... Tried piegeon BB brush before but he simply would not let me put the brush into his mouth.. Ar...

So oral B staget 1 is good ??

...

[ 本文章最後由 myapple 於 07-10-14 23:54 編輯 ]

別墅

myapple,

thks ar... I will try your method.. Wingkiu is a good girl. She let you brush her teeth before bed. Mine can get very upset since he is so sleepy and wants to sleep right away. No way I can open his mouth.

原文章由 myapple 於 07-10-14 23:52 發表
hokonepooh,

我之前係用手指牙套刷牙, 亞女越大越難刷, 佢唔肯比我刷兼會咬我手指架,所以我唔轉唔得, 我覺得 Oral B Stage 1 幾好喎, 刷毛好軟, 仲軟過手指牙套, 而且手柄渣住可以刷入d又唔驚佢咬我, 起初佢都有d抗 ...

首頁

尾頁

跳至