跳至

首頁

尾頁

大宅

各位

我都confirmed有了bb,今次是我的第二胎;今天看完醫生,位置及size也ok。

小山竹

我今日看醫生佢都無特別幫我聽心跳,因為仍然太細。可能平時你好多野都掌握到/預計到,但現在bb的情況你未可以預計,所以你感到不安和焦慮,你儘量放鬆,多休息,在家中做些平時返工不能做的事,如睇書、煲碟、瞓覺,等自己唔好胡思亂想,這樣對個胎會好些。

原文章由 小山竹 於 07-10-16 15:11 發表
The doctor confirm it is at the right position so the risk of 官外孕 is eliminated.
But the size is smaller then the doctor expected. The 胎囊 is 0.51cm X 0.36cm. (6 weeks 2 days)
And no heart beat ...

別墅

小山竹,
你吾好甘擔心,成日喊對阿 B 都吾係幾好架 ~
我都好明白你既心情,正如我當初有孕到依家,腹痛足 2WEEKS,由初初擔心係宮外孕到依家 confirm growth up in the right position,日日個心都忐忑不安 :-|
"既來之則安之" 總之咪亂諗野,悶就上黎 BK 玩吓喇,知道嘛:lol::lol:
我地個個都會同你打氣架

原文章由 小山竹 於 07-10-16 15:11 發表
The doctor confirm it is at the right position so the risk of 官外孕 is eliminated.
But the size is smaller then the doctor expected. The 胎囊 is 0.51cm X 0.36cm. (6 weeks 2 days)
And no heart beat ...

民房

各位準媽咪, 你地要加油 & take care 自己.

我好唔開心, 喊左兩日, 因為星期六日流血到左夜晚個肚好痛, 簡直想暈, 到星期一去東區e院照, 個e 生己經話子宮內面平晒, 乜都冇晒, 己經流產左,只係得番少少組織夾出來去化驗, 雖然之前個肚咁痛又流咁多血已經預左個b 會保唔住, 但當你親耳聽個e生咁講, 眼淚都係停唔到咁流. 不停咁問自己點解會發生係自己身上, 由自己驗到有左到流產都唔夠一個星期, 之前我老公同我仲好開心咁買孕婦奶粉, bb poster, 依家就兩個都好唔開心. 雖然我老公話唔緊要仲一路陪住我, 但我知佢都唔開心, 真係一場歡喜一場空. 唉!!!

依家去左睇中e 希望調理番個身體再算.>

真心祝福每一位媽咪&bb 健康快樂!!!

大宅

Mama...Ling
知道您的消息好唔開心...我想對您和您老公要面對這個情況一點都不易...無論如何...要好好休息...照顧好身體...希望您很快便成功再bingo...生個肥肥白白的健康小b.

大宅

Fanny Lok and Truffle,

謝謝您們的支持...雖然大家素未謀面...但可以一同做08年6月的媽媽都是一種緣份吧!
大家要一起加油!

Fanny...您是第二任媽咪...一定要同我們這些新手分享多些...還有您自己照顧大b嗎?還是有其他人幫您?

最後...我想我的情況是ok的...不過我的醫生很隱陣吧...她什麼都要check清楚才作實...不過這樣有這樣的好...她什麼都要好肯定才說...

見過醫生兩次都是這樣...她不是突登嚇我...不過第一次照不到胎囊...她說要再照...胎在正常位置...才可make sure不是官外孕...

第二次...照到胎囊又說要見到個胎心跳才可証實個胎健康成長...

我想我要把醫生的性格加入判斷...其實我的情況是ok的...不過醫生好小心…不要自己嚇自己

還有我老公讀緊書…功課都好忙…我day time悶了整天…他晚上還要忙功課…悶到我傻

其實我自己都有讀書…不過好似唔多夠精神…讀唔到…
您們有無覺得自己有了b之後…比平時蠢了…平時輕易而舉的東東都變得很費力…我覺得自己的iq最少低了5分…

哈哈!這是另類的懷孕象徵嗎?

大宅

小山竹,
個胎無事就好. 照唔到心跳可能週數太細未照到. D去到8週先聽到的. 放心!

Mama_ling,
聽到黎個消息好唔開心! 我好明白你的心情, 因為我都試過. 而家最緊要係多D休息, 盡量好似人地坐月咁用薑水沖涼洗頭, 食下薑飯呀 食下補品(惡露完左之後). 跟住調理下身體, 好快可以再黎過啦.

FannyLok,
恭喜呀! 係呀, 你要同我地分享下經驗呀!

大宅

小山竹, mama_ling

嘻!我都係多一次經驗(其實應該係兩次,一次得一次唔得),不過大家上來多d分享會開心d,尤其是現在又唔可以同人講,好辛苦,這裏是我唯一可以講多d的地方!

我係要返工,請工人湊,最慘係舊姐姐上星期走,新姐姐今個星期先來,而我就偏偏這個月bingo,所以這兩個星期都好辛苦,仲試過流啡,所以即刻睇醫生拿了五日病假在家休息,我同老公打趣說,可能bb想益我放幾日假!

mama_ling
若果唔開心,唔好放在心,講比老公、好朋友聽,有多d人支持,心情會快d好;現在最重要養好身子,多休息,休養充足!

別墅

mama_ling,
sorry to hear about your case.... :cry: 但係你一定要振作,而家最急切既係好好調理身體,再接再厲,上天一再賜予你一個健康活潑既 bb ~ 加油, dont be so sad !! 悶就上黎傾吓計,吾好亂諗野

Fannylok,
congratulation ~ 你真係要不時提點吓我地呢班新丁喲

小山竹,
吾駛客氣 ~ 大家喺度互相支持同鼓勵嘛 :-P

仲有其他 BK sis ....一齊努力

[ 本文章最後由 Truffle 於 07-10-17 16:58 編輯 ]

大宅

你地排左政府既產前檢查未呀? 未就要快手啦, 聽講出年都好full. 我都已經排左. 等week10第一次報到.

今個星期六會睇私家照下. 到時6weeks了, 希望照到啦.

另外, 想問下你地照OSCAR係會去威院? 定去私家? 聽人講威院幾好, 又可以即刻知道. 價錢$1300

大宅

我尋日去左廣華登記左啦

威爾斯做OSCAR唔係$980咋咩?
我06年3月做...$980咋
加左價??

大宅

colourlu

已經加左啦,現在$1300,真係樣樣都加!我已經排左啦,因為聽講幾FULL

大家可以去以下網址看和預約,姑娘好快會電話同你約期。
http://www.fetalmedicine.hk/tr/oscardetails.asp

原文章由 colourlu 於 07-10-18 08:20 發表
我尋日去左廣華登記左啦

威爾斯做OSCAR唔係$980咋咩?
我06年3月做...$980咋
加左價??

民房

同大家打招呼

hello. 你地好, 我都是一個剛剛發現有了bb 的媽咪, 我都好想同你地分享一下, 或者可以支持一下大家, 睇到你地大家互相....勉勵感覺好warm.

我本人都係今日將會再去睇醫生. 我都好緊張. 因為上星期去我只有4 weeks. 我都好驚佢唔成型. 不過我就無流血既情況出現, 只係個肚有小小怪怪地姐. 不過我呢個星期都有傷風, 又唔敢食藥, 非常辛苦, 唔知你地有咩意見比我呢.

大宅

fannylok

咁book都唔到可以去c+做
都係差唔多價錢
但就要2-3日先有報告!!唔係即刻

草姑

有左會有好似傷風既徵狀~
如果唔係太緊要都唔使睇醫生~

[ 本文章最後由 colourlu 於 07-10-18 10:37 編輯 ]

複式洋房

Hello,
我都好耐沒有上BK, 今次是第二胎, 預產期都是六月,因第一胎以前試過多次小產,所以今次都要留家安胎,這兩晚都睡得不好,因為出風癩,很辛苦,風癩要介口,懷孕初期要介口,但又經常肚餓,好多基本營養食物都不可吃,忍不到口晚上又會痕癢難眠。

我都好緊張,下星期去照心跳,順利的就會報QE產檢。

祝福我們的初期不適可以輕鬆些,快些度過,踏入蜜月期。

大宅

Mama_ling,
聽到你消息覺得好難過。希望你努力調理好身體,下次生個健康bb啦!身體健康o既話,bb好快會再黎架喇!

別墅

我今次都係第二胎,大囝剛過左一歲生日,同佢開完生日會之後一個week就feel到有左lu。

原來好多第二胎既媽咪,第一個bb都係好細個架喎!真係生開好想快d生多個…之後可以收工麻!!

我而家都未去政府排期,下個星期先去排。而我會book大約12w先去c+度做第一次checking,產檢+唐氏 一齊做。

我見好多媽咪好早做左好多野,唔知我係咪過份唔緊張呢?我成日覺得咁早冇乜野睇…

民房

前天驗孕棒證實懷孕了.下星期二才第一次見醫生.
現在應該是第5週.生理反應除了經常累及下腹扯痛外, 並無異樣.
我還照常每早緩跑的習慣 :-P

這個小生命早到了很多, 將我所有計劃搞垮了,
除了未來兩個籌劃了很久的旅行要退出外, 更重要是: 我仍是單身!

未來數月, 我仍未有確實計劃, 一切仍在盤算中, 似乎很多事必要急急做決定了 !
所以, 除了懷著小孩之外, 我要兼顧更多更多呢!

大宅

好媽媽勳章

我想問吓我預產係6月5日,咁我依加其實係幾多week?
因為我book咗20/11做第一次產檢,但又未book做唐氏check,我怕到時過咗12weeks就冇得做la,please help!
其實今次係第二胎,但係好似唔記得晒生大仔嗰時啲嘢咁

別墅

yauyaubb,
this link is quite good ,hope this help ~ :lol:

http://www.babyexpert.com.hk/modules/pregnancy/

原文章由 yauyaubb 於 07-10-19 14:08 發表
我想問吓我預產係6月5日,咁我依加其實係幾多week?
因為我book咗20/11做第一次產檢,但又未book做唐氏check,我怕到時過咗12weeks就冇得做la,please help!
其實今次係第二胎,但係好似唔記得晒生大仔嗰時啲嘢咁 ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 Truffle 於 07-10-19 21:21 發表
yauyaubb,
this link is quite good ,hope this help ~ :lol:

http://www.babyexpert.com.hk/modules/pregnancy/

hi,Truffle,thx a lot!!

首頁

尾頁

跳至