少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

5歲囡 由朝早起身個口就跟住埋開 全日講野(好大聲 ) 全日都要揾野玩 一秒都不能停 不會坐低睇電視 叫佢坐底靜下 要發脾氣喊 小小不滿就大喊 一喊就自殘 搣手搣腳 點搞?我覺得自己每日都好似喺精神病院:toocold

子爵府

牛年勳章

回覆:就比5歲囡煩死

帶佢去公園放電

大宅

回覆 moon070208 的帖子

喺學校都係咁坐唔定、不停講嘢嗎?好少會有小朋友連電視都唔坐定定睇喎

咁專注力ok嗎?會唔會過度活躍症?
不如問問學校老師或醫生喇

大宅

回覆:starbabymm 的帖子

喺學校又無事 老師話無問題 係多野講!!
有野比佢做(如功課 練習等)都可以好專心嘅 就係全日都要有野做有野玩 (可動可靜)唔可以停 邊有咁多野比佢玩

大宅

回覆:BeAhappyC9 的帖子

無窮無盡 放極都有

珍珠宮

回覆:就比5歲囡煩死

我都建議樓主去做下評估,最少去問下出面嘅社工,多口都係過動嘅一種表現!
過動嘅女仔,唔一定似男仔咁好多大動作!但不停要搵嘢做好忙先安樂,都要關注!
我仔係ADHD,所以比較了解,不過都要問專業意見先知!

翡翠宮

小朋友係精力充沛,買D玩具俾佢自己玩,而且小朋友隨便發脾氣真係唔好

大宅

回覆:wan_sosin 的帖子

唔該!

伯爵府

帶佢去參加講故事班 / 演講班 / 畫劇班, 順住佢健談的長處黎培養.

大宅

可能佢喺學校受抑壓,回家發洩
你可以用幾隻公仔做《角色扮演》,反映女兒情況!
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

大宅

小朋友精力無窮, 你永遠都唔夠他們, 只有去公園放電, 讓他們跑, 追, 不但是在一個安全環境下活動, 你可以放心. 當他們疲倦後會更合作去吃飯, 不用你追住碗飯餵他們, 可以說是一舉幾得, 可以考慮!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我2 個仔都係咁, 屋企直頭日日都係青口醫院開放日. 好彩俾佢睇電視用電腦時佢就會坐定定. 咁我極少俾佢睇電視, 咪要全日俾野佢地做. 出公園放電, 踩單車, 做家務, 請同學去我屋企玩/俾佢去同學屋企玩等等...

你不如試下youtube 搵d dance music 俾佢跳下. 大仔學校 (外國) 用dance music 教小朋友跳舞, 如果你個女得4-5歲, 咁唔駛有舞步, 旨在小朋友跳下郁動下. 如果佢有6歲, 有少少舞步就得 (好似以前d 跳舞機). 有次響99 度我叔仔播d 歌出黎, 大仔文靜d 只係左右fing 下個身就算, 細仔就上上下下咁跳足幾個字, 堂表妹有少少舞步...

大宅

回覆:moon070208 的帖子

我仔都系五歲,成日大叫,超多也講。好容易發脾氣,蜢震。我都成日同佢講道理,教佢,佢都系甘。我都教到好崩潰,佢細個好靜好乖,我都覺得好難接受。

maggielmy  X2  發表於 14-6-9 00:04

別墅

回覆 moon070208 的帖子

你不如試下遊戲治療,幫佢放鬆兼處理佢情緒。

別墅

Need to teach kids how to control the temper /emotion. Otherwise this will be a great problem in communicaton wtih others in future!

公爵府

引用:我仔都系五歲,成日大叫,超多也講。好容易

原帖由 3131321 於 14-05-27 發表
我仔都系五歲,成日大叫,超多也講。好容易發脾氣,蜢震。我都成日同佢講道理,教佢,佢都系甘。我都教到好 ...
我个5岁仔都系咁,全部学晒我。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至