嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已看中西醫生,但藥物無甚功效,長期咳嗽,不想小孩長期服藥,有セ計?

男爵府

咁你知唔知小朋友對乜野敏感,即係致敏原?知道左致敏原,盡量避開,例如塵蟎,就要收起晒D毛公仔,勤換床單被舖,勤洗窗簾,再加部空氣清新機會好D。
再可以從食療方面幫小朋友打好D個底,不過呢方面我唔在行,請識的人幫下手。

原文章由 ding-2003 於 07-9-28 00:22 發表
已看中西醫生,但藥物無甚功效,長期咳嗽,不想小孩長期服藥,有セ計?

大宅

唔想服藥又真係冇計喎! 可以的話我們也用煩啦

原文章由 ding-2003 於 07-9-28 00:22 發表

大宅

其實我覺得最重要就係要個小朋友有足夠休息...飲多d 水...食多d 有營養既野....我個小朋友都有敏感....開頭我都係睇醫生食藥...不過有時見佢係咁食藥...好似一轉天氣又食...唉..心都痛...咁我都問醫生點好,.....,佢都suggest 我比多d 有營養既野..令小朋友有好既抵抗力...咁大d 就會好好多架

複式洋房

我想可能係塵蟎,因我聽朋友講好多小朋友都對塵蟎敏感,但塵蟎無所要点清除?

水晶宮

原文章由 ding-2003 於 07-9-28 23:21 發表
我想可能係塵蟎,因我聽朋友講好多小朋友都對塵蟎敏感,但塵蟎無所要点清除?

ding-2003,

小朋友的敏感症狀係點?
因為有時d症狀可能係濕疹, 有d小朋友就就氣管敏感,
一到冷氣地方就咳咳咳,
或者有d就係鼻敏感, 一到冷氣地方就流鼻水.
有時個敏感反應可能好得人驚
e.g. 周身紅腫, 透唔到氣, (藥物敏感/食物敏感)

你所指的敏感係邊一種?
同醫生傾下睇下搵唔搵到個致敏源 &
小朋友敏感的反應有幾大, 必要時做test,

如果真係對塵蟎敏感的話, 就注意以下家居事項 -
1) 屋企唔好舖carpet (我指大大張果d, bathroom 門口細細張果d問題不大)
2) 包好晒d毛公仔
3) 床單 & 枕頭袋, 每星期要換一次, 每次要用60度 以上的水洗. 醫生話咁就會殺死d塵蟎.

大宅

補充:其實張床真是好多塵蟎, 我個仔瞓大人床真是好頭痕, 後來讓他瞓bb床, 即新床"肉", 是防塵蟎的, 佢的床鋪兩天洗一次, 果然有改善, 所以我地大人張床"肉"都買個張新的, 又是防塵蟎, 枕頭都是, 另大人被鋪就一星期洗一次:
另外要注意他去的地方會否有地顫, 當然好難避免, 但真的好易敏感, 我個仔每次去完playgroup, 有地顫個種, 回來又會敏感, 所以最好不要停留太耐, 還有兒童遊戲室或者會所playroom, 都是好多塵, 我阿仔去完又會發, 所以我只會讓他玩一會便走, 然後回家沖涼或在洗手間作簡單清潔, 我以前都不信塵和塵蟎咁易令人敏感, 但經觀察及做皮膚測試, 原來真是好致敏, 所以你可從這方面入手試一試.
原文章由 birdbird 於 07-9-29 19:04 發表

ding-2003,

小朋友的敏感症狀係點?
因為有時d症狀可能係濕疹, 有d小朋友就就氣管敏感,
一到冷氣地方就咳咳咳,
或者有d就係鼻敏感, 一到冷氣地方就流鼻水.
有時個敏感反應可能好得人驚
e.g. 周身紅腫, 透唔到氣, ( ...

大宅

原文章由 annpoon51 於 07-9-30 09:52 發表
補充:其實張床真是好多塵蟎, 我個仔瞓大人床真是好頭痕, 後來讓他瞓bb床, 即新床"肉", 是防塵蟎的, 佢的床鋪兩天洗一次, 果然有改善, 所以我地大人張床"肉"都買個張新的, 又是防塵蟎, 枕頭都是, 另大人被鋪就一星期 ...

Annpoon51,

請問你大人的防塵蟎床褥及枕頭在那里買??是甚麼牌子??

民房

Cleaning

my son used to keep coughing like one year and I finally
through away all of his toys away, clean up his room put every small thing inside the cupboard. I also have the maid to seriouly clean up his room every morning including evevery hole and the wall skirt, change bedsheet everyday/
another day, after a while! He doesnt need to go to the doctor for a very long time.......and I also have the maid to open his room's windows every morning to let the fresh air in! I hope this can help you and your baby

大宅

其實你現在去任何一間公司床褥部, 佢地都話是做左防塵蟎, 而好多common 牌子床上用品都是防塵蟎, 當然這些都是在產品上噴上藥水, 一段時間後便失效, 我買的是雅x婷; 另有些是產品用了非常細微的物料去阻隔塵蟎, 但當然價錢貴好多, 如3M產品, 你可上它網頁, 此外有媽咪曾介紹在LITTLE GIANT 買, 你可參考以下網址
www.littlegianthk.com
聽聞MegaBox都有防塵蟎產品, 你可去看看
原文章由 YVONNE1668 於 07-9-30 16:49 發表

Annpoon51,

請問你大人的防塵蟎床褥及枕頭在那里買??是甚麼牌子??

複式洋房

多謝各位高見。我個仔經常夜晚咳醒,並不是因為轉天氣 (夏天一樣)。

我都聽聞人地話有防塵蟎牀單,但唔知哪裹有,貴不貴。因家居附近空氣不佳 (近馬路),所以開窗並不好,所以要買空氣清新机,睇過好多,但唔識点分。

总之任何方法也想試。

大宅

佢出街會唔會有敏感,或只是在家中,或只是睡覺時?

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友有敏感證

首頁

尾頁

跳至