少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

囝囝只識表達呢幾樣野👇
一般叫家人:媽媽,爸爸,爺爺,嫲嫲⋯
想飲奶或肚餓叫奶奶
其他物品如車車,apple
識a至z,1-10
其他野咩都吾講,一句句子都未識講
基本飲水,呵vv呢d都吾講

複式洋房

回覆:囝囝2歲半仲未識講野,表達能力有問題!

你試吓打去健康院排期做言語治療。

大宅

樓主:
我建議你盡快帶兒子去健康見醫生,譲醫生寫轉介信去《體能智力中心》評估及見該處見社工,看會否轉介去幼稚園《兼收》或其他機構《如:協康會》。
另外,要留意有否其他問題《會否聽力有問题》。

***不要怠慢******
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

大宅

不要教雙字《本身可以以單字講出來的字,如:車車,奶奶,屋屋,手手,鼻鼻……》,直接講出字詞,以免小朋友混淆

My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

禁止訪問

別墅

回覆:c129hk 的帖子

其實約左健康院5月覆診

禁止訪問

回覆:Ching_Lo 的帖子

別墅

回覆 Ching_Lo 的帖子

What language in home? If English and Cantonese adopted in home, most likely the kid could not start speaking in earlier of time.

大宅

我b都係兩歲半時只講爸爸,冇喇,但佢全完明白我講乜同指令,只係佢唔肯開口講,一個月後就開始慢慢講同跟人口水尾啦

珍珠宮

引用:我b都係兩歲半時只講爸爸,冇喇,但佢全完

原帖由 WhiteDiamond 於 14-04-29 發表
我b都係兩歲半時只講爸爸,冇喇,但佢全完明白我講乜同指令,只係佢唔肯開口講,一個月後就開始慢慢講同跟 ...
嘩 咁咪好擔心 我囝歲半未識 我都好擔心啦

大宅

回覆:WhiteDiamond 的帖子

請問跟口水尾講話,講咗幾耐先主動再講多D嘢呀?情況如何呢?

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆:Ching_Lo 的帖子

My son can only speak few words at 18 months already classified as speech delay . And the government clinic has referred him to meet speech therapist at hospital at 2.5 yrs and now have training for 1 year already. I think you would better ask for help at government clinic ASAP

男爵府

如果2.5yr都未有句子, 應該返健康院叫醫生轉介, 因為轉介都需要幾長時間的, 而家2.5yr, 隨時等到3歲幾先有得做評估, 所以你照排先, 到時call你時覺得無需要咪唔去囉, 但如果到3歲幾你覺得好有問題先去排評估, 排到4歲都未必有

別墅

我個女又係兩歲半,情況一樣

大宅

回覆 namnamnamlolo 的帖子

就係上bk多......大多數d媽咪話一係就好早講......佢唔講就去到2歲半至2歲10個月先開始肯開口,咁我咪冇咁驚囉......点知bb就真係兩歲半先肯開口講

大宅

回覆 angel-papa 的帖子

由佢開始慢慢講詞語.....跟住短句子....媽媽開電視.....我開燈.....我飽.....我食波蘿包....開CD佢睇佢會跟住講短句.....都係個半至兩個月.......佢近排有冇係度依依哦哦呀?.....

大宅

引用:囝囝只識表達呢幾樣野👇一般叫家人

原帖由 Ching_Lo 於 14-04-27 發表
囝囝只識表達呢幾樣野👇
一般叫家人:媽媽,爸爸,爺爺,嫲嫲⋯
想飲奶或肚餓叫奶奶
我呀囝囝同你個仔差唔多,都係二歲半未識講野,唔識叫爸,媽,只係識a-z, 1-10,我重擔心過你,都唔知點教佢好。我已經排左健康院見語言師,但要排成半年,姑娘初步平估佢比同歳的小朋友慢左半年。其實我個仔好多指令都識聽,就係唔肯出聲講野

大宅

回覆 STSO 的帖子

stso, 我個囡2 歲, 佢明晒我地既說話, 講道理佢都識聽。識講爸爸, 媽媽, 但唔會對住我地講, 有時自己發下音。1 歲半時對住本書講過 Woody, 又講過 1 次 貓貓 和 婆婆 。但woody, 貓貓和婆婆有史以黎只講過 1 次。

佢自己發展到一套手語, 如想要奶奶就指 奶奶, 之後指自己另一隻手。想其他人比野我就打開我隻手,再指住我隻手。驚驚就拍自己心口..... 佢想要奶奶 或某件物件時會發音: cher cher 。我去沖涼, 想我快d 出黎就去拍門大叫 : 呀呀!! 當我問佢 yes/no question, 如今日食左乜野, 爺爺係咪黎同你玩, 沖左涼未 , 佢就: 唔唔 (=yes) 。但當再問佢今日食左乜野佢就唔出聲... 有時我扮唔知佢想要乜, 問佢要乜野佢又唔出聲... 有時佢想同我share 佢既感受, 或經歷,就會走黎講: 呀呀....

其實咁係咪叫語言遲緩? 平時響家可以做d 咩幫佢講野呢?
謝~~

首頁

尾頁

跳至