自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:荃灣愉景新城vs馬鞍山新港城你會點揀

荃灣

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

荃灣 . . . 交通方便啲
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

翡翠宮

引用:Quote:bb2+發表於+14-4-28+16:47+愉城向內

原帖由 H2O100 於 14-04-28 發表
沙田校網是全港數一數二多英中的地方, band one位多到要收band two生

荃灣係全港數一數二band one生多過b ...
你都講得無錯,如果係楊屋道街市同街市街街市果面真係雜D架,我有friend住萬景峰同爵悦庭,都話果頭好多新移民!

不過我住咁多年都好少去果度活動,買餸我就去福來村街市,行街就主要行吉之岛、荃灣廣場、荃新天地、千色店同绿楊坊,有晒有蓋行人天橋連接,落雨都唔怕至於地鐵站就要行8分鐘,不過有空調都好好行,ok啦!

子爵府

引用:新港城超級難搵食

原帖由 廷廷媽 於 14-04-28 發表
新港城超級難搵食
Agree,和民 元氣排成粒鐘閒閒地, 無乜野好食

侯爵府

回覆:荃灣愉景新城vs馬鞍山新港城你會點揀?

馬鞍山好麻麻,住左係西沙路個邊都5年,平時出入經馬鞍山,感覺馬鞍山係多車呀,但架架車都行晒成個馬鞍山先出市區咁
馬鐵要25分鐘先出到大圍,我真心覺得唔方便

仲有買餸都幾貴

大宅

愉景新城方便過馬鞍山,新港城出大老山都一大段路,大老山隧道又4公里,如果日日出九龍好唔方便。
荃灣已經唔係工業區,空氣同以前唔同,反而馬鞍山對岸係大埔工業村,如風向吹正,可能都有影响,只是隔了一小斷吐露港感覺好似不同。
荃灣商場多些,又有小店,多元化一些。Aeon, 一田都有,而且發展越催成熟,樓價長遠硬凈過馬鞍山。

大宅

回覆 豬C9 的帖子

我想知愉城管理費一呎幾錢?

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

馬峖山好住但不方便唔升值。筌灣方便但好以汚糟d,人太多

禁止訪問

引用:如題

翡翠宮

ktdanielli 發表於 14-4-28 20:22
回覆 豬C9 的帖子

我想知愉城管理費一呎幾錢?

$1.6咁上下

大宅

新港城住咗10年,勁鐘意,乜都有,打風都可以舒舒服服嘆茶,出觀塘都係35分鐘

翡翠宮

pigpiglloo88 咁愉景好唔好住?風水ok?我見有個JM話風水麻麻,因我都考慮買愉景

pigpiglloo88, 如果你信風水就不如搵師傅睇下....因為每個單位坐向景觀都唔同,好難一概而論, 又要睇下同屋主夾唔夾.......況且, 一命二運三風水...命好運好住到唔好風水既樓機會好細, 相反命或運唔好, 先會遇到唔好既人和事....

愉城係用家為主... 樓價升得較慢...好多人都會一家人分住唔同座或單位, 即係仔女結左婚就係附近買個單位分開住, 方便照應...咁我諗如果唔好住又唔會咁買....亦有好多人係先租後買, 住得好就買番過靚單位...我識幾個FRIEND都係咁...

買唔買應該考慮自身因素同條件, 我地係度講既亦只可作參考

子爵府

Owanc 發表於 14-4-28 20:55
兩個都唔係咁好,愉景樓價升唔起,馬鞍山係樓市重災區。

除非你係租。
agree

珍珠宮

馬鞍山

首頁

尾頁

跳至