跳至

首頁

尾頁

大宅

我呢, 就係唔想見到我奶奶.

因為佢有好多歪理, 把口又不停係咁講野, 好煩.
例如, 坐月唔好食麵包, 因為有酵素, 食左BB會有哮喘,
唔好食蒜頭, 會"一世"身同口會臭.
彩你都傻, 食蒜頭個個都口臭啦!

因為我BB食人奶食得密, 就話我唔夠奶俾佢食.
次次來到問bb介夜奶未, 大佬, 當時我個女得12日大咋, 點介夜奶呀! 有無常識架?

BB一痾左, 第一時俾返我地換片, 重話幫我湊BB.
一上來把口不停講野, 講到我個叔仔都話你咁多野講既, 停下好唔好.
我個心諗, 你係得既, 我真係唔敢咁同佢講

未出院前, 我同老公講坐月期間叫佢亞媽唔好上來食飯.
點知佢話, 自已人無問題啦.
大佬, 其他人上來我好歡迎, 就係你我就唔歡迎. 次次都忍唔住對佢唔啾唔啋, 重係不停問野要我答, 好煩! :tongue:

係醫院時, 每次只可以2個人入來探, 佢死唔出去, 係咁霸住一個位, 我D家人朋友, 都只可以一個一個入來. 佢都知我家人得果幾個, 有個女性朋友來, 問我佢係唔係阿姨, 真想死左去.
抱住我個女坐係度, 一隻手摸完波鞋又去摸我個女, 又唔出得聲, 因為我一話佢, 佢梗係話無. 佢次次都死撐, 又無記性.

呻完心情好左好多!

不過佢又唔係完全無優點既, 佢其實真係幾好心地. 只係佢唔煩我就完全無問題. Please leave me alone.

[ 本文章最後由 beeeee 於 07-9-29 14:22 編輯 ]

男爵府

我最唔想見到老爺...因為佢鍾意無啦啦就黎~黎親呢...我去梗街都要仆返黎陪佢既....仲要比人話....我奶奶一樣好煩....總之呢2個都唔想見~

大宅

我唔想見我老豆同埋d 親戚, 去我屋企唔除鞋, 我工人日日消毒抹地又有咩用? 摸bb 又唔洗手, 無d 衛生常識.

試幻想下, 自己全身奶味汗味, 熱騰騰但要著長袖衫,唔可以洗頭沖涼( 坐月中), 面青口唇白, 熊貓眼, 被頭散髮, 衣衫襤褸, 著住開胸睡衣唔著內衣盪下盪下(方便隨時餵奶)...... 你話你想唔想招呼親朋好友? 想唔想有人探你? 好老實, 一億個"唔想", 完全唔想見人. 有時間我不如訓覺.

大宅

你地好呀…我係路過的十二月媽媽…
唔好意思…我見到妳話妳奶奶講:
坐月唔好食麵包, 因為有酵素, 食左BB會有哮喘,
真係忍唔住爆笑....:lol: :lol: :lol: :lol:

大宅

我都係有D唔鐘意99, 但佢都幫到我! 唉!都幾無奈!

當我餵完人奶時, 初初BB更唔夠飽, 佢就大大聲話"係啊! 唔飽啊! 開奶啦"

我已經好辛苦, 湊大女, 大女唔鍾意細B食人奶, 剛剛餵完人奶仲比人窒!

成日抱BB, 無論咩原因, 都話"係啊, 抱一陣先啦, 喊得甘淒涼, 喊得多話第日沙聲",有無想過, 其實半夜我湊仲淒涼, 比你抱慣晒!

我下午訓覺, BB床係隔離, 成日好似保安員甘, 一個鐘行左10次有多, 但BB無喊, 唔知做咩?!

有日BB喊左一晚, 我頂唔順, 99每日9點到我家, 佢一到我即訓, 佢唔醒目, 唔幫手湊大女, 只得個叫字, 大女係床上我身邊周圍走都唔理, 訓都訓唔到!

其實, 佢帶開大女去行下玩下, 等我自己湊BB仲好! 而且我有工人!

我自己媽咪星期六日黎到就係會帶開大女, 我真係舒服好多!

[ 本文章最後由 adacc 於 07-9-30 12:10 編輯 ]

禁止訪問

畀面勳章

民房

我產後情緒有少少問題就係無端端易喊左囉, 一有少少野撻著就喊唔停, 要喊晒就舒服啦, 我去健康院見左精神科醫生同做左TEST, 醫生話我係好普通既產後情緒問題, 有50%以上既產後媽媽都會有呢D現象, 好彩我係好清楚自已有呢個問題及時問醫生傾, 依家我生完第二個星期已經無事LU

大宅

9成9既人都唔鍾意奶奶~

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

我都係唔鐘意我99,雖然我係順產,但都有個傷口係度,我自己阿媽叫我食多D木耳,可以去清瘀血, 而99就話等我黎完洒,冇惡露先至好食,試問完洒又點清呢?唔通等下一次經到先清咩。重有呀,我阿媽叫我坐月時食D清D既野, 而99就乜都叫我食,又唔知食唔食得喎,唉… 重有呀,我阿媽叫我有傷口既都唔好食蛋住,遲D先食, 而99就唔理,一於炒薑蛋飯比我食,唔食又好似唔好意思咁 ,怕有人話我唔識做人,有人整埋比我食重"嚴三嚴四" ,所以最後都食左,隔左一陣,個傷口就開始有少少痕,而個子宮又有少少痛,好似收縮得好快咁,夜晚重要去睇仔仔(入院照燈),咁就真係出事勒 ,真係一行就痛到阿媽都唔認得囉,之後我同我老公講,我老公同99講,叫佢之後煮野唔好加蛋。:tongue: 個個99都係咁係麻煩架。:-(

民房

我都一樣唔係咁鐘意我奶奶. 未生之前都覺得佢好鬼煩!
未生之前佢問我仔定女,我話係女. 佢即面色有d唔妥,之後即
扮嘢仲話女咪幾好~
好啦到我生咗之後晚晚都抱住我個女唔放! 到我返到我媽度個陣
個女成晚都唔肯瞓要人抱. 而家我晚晚都冇得瞓.
上星期我仲未坐完月,又話佢個妹係澳洲返咗黎叫我同個女一齊出去食飯仲講明如果我唔放便去食飯佢會黎我媽度抱個孫出去!(講明要個孫唔叫我出去,咁都得!):evil:
我梗係唔放心比佢一個抱住個女出去啦~
出到去抱住我個女周圍走講嘢大聲, 嚇親個孫 不突止仲話下一個一定係仔! 女有咩唔好得過仔?!
個度三圍台除咗d 細路三圍台嘅人大都抱過哂又摸過哂. 搞到我返屋企即同佢沖涼怕佢起粒粒. 到半放2.半開始喊到第二朝都冇停過!
我又唔可以出聲話佢! 唉.....

大宅

我奶奶又係想要男孫. 佗住第一個女時, 佢已經時時話個肚似係仔. 第二胎, 佗住時個個星期又係講同一番說話, 頂佢唔順, 仔同女又有咩分別呢? 講完, 係咪會有女變男丫?
終於有次忍唔住同老公講, 叫佢以後都唔好再咁講, 好煩. 佢先識收聲.

我媽媽從來唔會咁煩我!

中秋節重搞野, 佢話我屋企細, 要去佢度食飯.
明知我坐緊月唔出去, 佢局然只係叫我老公帶個大女去佢度食飯, 當時我無出聲.
第二日我老公問我, 我話你阿媽叫你去食飯之嘛, 都無叫我, 等我自已一個係屋企食囉.
中秋節要人月團圓, 你就要, 我就唔使, 好野!

[ 本文章最後由 beeeee 於 07-10-1 15:06 編輯 ]

民房

中秋節我99又係叫我老公帶大仔去食飯, 我自己要湊細B, 仲要一個人食飯, 結果我一路食一路忍唔住流眼淚, 我明明有老公有2個仔, 都要孤零零做節 :-( :-(

別墅

啊!原來個個99都係咁,我99又係叫我老公帶大囡返去過節(不過我老公拒絕左),當時我仲坐緊月,唔通要剩低我同個細b。中秋節係人月兩團圓,如果咁重視,唔係應該黎同我地一齊做節,而唔係分開一家人。

原文章由 陳師奶 於 07-10-2 12:26 發表
中秋節我99又係叫我老公帶大仔去食飯, 我自己要湊細B, 仲要一個人食飯, 結果我一路食一路忍唔住流眼淚, 我明明有老公有2個仔, 都要孤零零做節 :-( :-(

大宅

好心D奶奶, 明知人地唔方便出去, 你會行會走, 點解唔方便下人地呢.

別墅

我都係呀!99d湊仔方式已經out晒,但係自己又唔知道。

又當正我唔乜都唔識咁,成日叫我咁,又叫我咁湊女。其實BB係我媽咪同我湊既,我媽咪d經驗多過佢好多啦!根本唔洗佢教我地點湊女呀!?-(

民房

我的麻煩奶奶

我都係最唔想見到我奶奶,因為佢一時一樣,口不對心。知道我有了bb後,開頭說仔女都冇所謂,我自己都有仔有女,你有仔有女關我鬼事咩,你冇男孫丫嘛,一早就知道佢恨男孫啦,bb出世後日日來醫院,又帶姨媽姑姐來,我是開刀的,傷口痛到行一步都難,仲要招呼佢地,蓬頭垢面根本乜人都唔想見,都唔顧下我的感受,之前懶關心我,bb出世後問都冇問過我傷口痛唔痛,也沒關心過我的復原情況如何。最難頂的是我陀了幾個月佢就開始plan擺滿月酒,我說人家順產也要坐月30日,開刀起碼要40日,想遲d擺,起初佢扮冇問題,轉個頭在我老公面前講三講四,要我老公做夾心人,後來我堅持要坐月30日,佢起初又扮冇問題,轉頭又同我老公講:“咁不如提早幾日擺丫”,佢都痴線!30日我都話唔得,提早反而得?有冇腦!

原文章由 beeeee 於 07-9-29 14:12 發表
我呢, 就係唔想見到我奶奶.

因為佢有好多歪理, 把口又不停係咁講野, 好煩.
例如, 坐月唔好食麵包, 因為有酵素, 食左BB會有哮喘,
彩你都傻, 食蒜頭個個都口臭啦!

因為我BB食人奶 ...

複式洋房

原文章由 leedorean 於 07-10-1 09:58 發表
始終自已媽咪好好多....

非常同意!

複式洋房

:evil: 其實我奶奶個人好好,又有學識,但因為大家始終生活習慣好唔同,所以坐月以黎令我開始好唔想見到佢(因為我上月喺佢屋企坐月),依家終於返番自己屋企住,但原先話夜晚會返奶奶到食飯,但我已用了很多籍口唔返,試過有一晚我老公要OT得我同阿B喺奶奶到食飯,唔知點解D眼淚已不期然湧出,總之周身唔妥咁,食完我就即刻抱BB返屋企,而我就黎放完產假,阿B都係要帶去奶奶到湊,我千百個唔願意,但生BB之前係無呢種感覺,喺奶奶到坐完月就好唔想俾奶奶湊BB
因為我老公想我生完之後有照應,所以叫我喺奶奶到坐月,而我奶奶仲特登搬近我地屋企,以方便湊BB。但我同我奶奶相處咗成個月,唔知點解見到佢湊BB真係好唔放心,仲有喺佢屋企真係無餐好食 ,因為奶奶煮菜真係麻麻地,我媽咪煮好食得多,所以有時食唔飽我又唔好意思出聲,又唔好意思煮公仔麵,惟有帶BB返入房。嗰時我餵人奶,成日喺佢屋企都聽到,點解BB餵咗成個鐘都喊架、BB成日都喊,究竟扭也咩野...唔知係咪我敏感,總之聽倒嘅說話都好負面,好「銀」耳,我怕聽到佢地把聲,所以除咗食、去廁所,我都唔願逗留喺廳到,仲有好多我睇唔過眼喺野,如﹕BB返咗屋企第二日,當日喺星期日,以往都要飲茶,嗰日我早上起身,奶奶仲叫我瞓多陣先,佢幫我睇住BB先,點知當我11點起身只見我老公同BB喺屋,佢就同我老爺去咗飲茶,我會覺得點得架,連我老公都係新手湊BB點可以淨係留我老公喺企,如果係咁又唔叫醒我,係咪飲茶飲少一個星期唔得,俾我我就會叫自己個仔同新抱休息吓先,自己留喺屋湊BB,因為夜晚喺我同我老公湊,自己就唔會經常出街....。成日唔預早講我知就出咗去送薑醋,我起身先知佢出咗去,有次淨係得佢個女,即係我姑仔喺屋,佢連開奶、換片都唔識,嗰日都係我瞓瞓吓聽到阿b喊得好厲害,咁我即刻彈起身,原來bb肚餓,如果一早講我知,等我預計自己早d起身。成日都叫d親戚黎睇bb ,但我覺得bb係要休息多D,迫我同我老公bb滿月要同親戚食飯:evil: 。總之佢做嘅所有野我都唔鍾意。坐月時不知喊咗幾多次,好彩我老公都好關心我,佢都怕我會有情緒病,所以都唔敢撩我,知我開始有唔妥就連未坐完月已安排我同bb返屋企。
依家要我去奶奶到我真係好唔願意,諗吓諗吓又想喊,好彩我媽咪依家話可以幫我湊上半晝,下晝先湊返奶奶到,有媽咪湊就安心好多,不過我媽咪得一個人我又怕佢辛苦,如果全程都係媽咪湊又怕得失奶奶,好煩呀!
有無d媽媽唔想奶奶湊bb,但無奈又唔得架!你地有咩方法令自己會安心同開心d???????

複式洋房

原來大家都有相同的想法,之前未生出黎,都無所謂,但生左出黎後,就好唔想俾99湊,亦好唔想見到佢。本來之前大家的關係都不錯,有甚麼事我都可以遷就佢,但生左後,個仔係我架,你就唔好咁多意見啦!仲要俾說話我聽,我就只有啞忍。又話喊就抱架喇,我得一粒孫,你老公到時唔好話佢,否則氣氣地就走去。講真,依家都係我媽出心出力幫我,到時你都係旨意個工人做啦!唔通你會夜晚起身餵奶咩?講起就好氣!假期就黎坐,都唔理人地得唔得閒,依家坐月未返工就得應酬你,到時返左工,有大把野做,仲邊得閒理你,好唔想見到佢!:tongue:

首頁

尾頁

跳至