婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb三個月,成日都搖bb,明明bb唔係眼訓,但成日話佢眼訓,不停搖,又話佢鐘意人企唔鐘意人坐,我話佢想玩未眼訓,佢就繼續搖半粒鐘有時一個鐘終於bb都夠累訓左,佢就會話係咪呀都話佢眼訓喇!
我bb現在抱少陣都唔得,好煩,我1-5返工就係婆婆湊,星期六日同每日放工我湊回奶奶家,婆婆都話宜家難湊左好多。
奶奶唔比bb喊,喊一聲又搖佢直到訓覺,我應該點同佢講佢先明?
本身相處ok,但湊b存在太大分歧,奶奶唔知我不滿,我唔敢開口怕破壞關係。
唔明點解d奶奶咁鐘意干預人地個仔,人地生係咪應該依從人地湊法才對吧?唉
為呢樣野失眠

yusostupid  抱慣要扭抱時,唔得閒果個係你  發表於 14-5-4 11:11

大宅

回覆:奶奶成日抱我bb

如果係去開健康院,同你奶奶一齊去,當住佢面前問姑娘係咪有搖晃綜合症,會有咩後遺症!
上Youtube都有得睇,係醫管局拍架!
早前都有單新聞,香港發生,話有工人搖個bb 搖到佢小腦縮細,影響日後發展!
點都要同佢講下,發火都要,我99 成日都唔聽人講,結果我同c6 都發過佢火先識收歛

大宅

d 長輩覺得你第一胎乜都唔識,又係用自己方法湊大你另一半,咪唔會跟你果套…冇辦法,時代唔同,佢地根本追都追唔切,唯有軟硬兼施咁傾下

伯爵府

咁樣好大獲架喎, 2公婆發火都要同99講清楚~
否則會被人質問, 點做父母 "咁唔識照顧仔女架"
你99太自以為是, 要教導教導~

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆 nataliepml 的帖子

咁樣的話,bb 會超痴身,抱少陣都喊,好難湊。唯一辦法係迫bb 適應返,佢喊都唔抱,只有咁樣,係對大家最好。我係你,真係會同佢99講,話佢好難湊,抱少陣都唔得。我返去健康院問過姑娘點做啦,d 姑娘話唔好抱咁多喎,唔係將來個bb 會蠢d (當然係我亂講). 睇下咁樣會唔會好d?

大宅

一定要同99講,雖然聽唔聽一回事,如果99性格好,唔牛脾氣,應該會聽,如果唔系遲早有衝突,遲早會鬧交,試問自己再好脾氣,可以容忍幾耐?我99又係好鍾意搖,係醫院阿b出世無喊佢已經搖,因為係婆婆湊,係醫院婆婆都係度咪叫佢唔好搖,日日搖唔得掂,依家99無搖啦!但變成抱住不停同阿b傾計,每次99探完阿b,阿b果晩都扭人陪佢,唔講俾99知,佢會以為無事因為唔係佢湊,佢感受唔到有幾難湊,所以你必須要講!

水晶宮

各人有各人湊法,你比得佢湊,好難連點樣抱都管架.
星期一至五已經係婆婆湊,咁星期六日自己湊返可以嗎?
BB長期都唔係父母身邊,其實都唔好啦.
即使比99湊,都只湊星期六一晚(下午才湊去比99,星期日中午就帶返走),將影響減至最少囉.

水晶宮

我99都係咁,次次我地食飯放阿b 落床要佢學下自己玩,一放低阿99即刻9秒9抱返佢上嚟,好聲好氣講左好多次佢都冇反應,最後都係要爆佢一獲,兩獲,三獲,再最後唔俾佢見阿仔咁多,當然佢唔止又搖又抱又拍阿仔啦!而家抱親佢都只係喺佢面前玩ipad俾佢睇,就教阿仔篤ipad, 至憎

大宅

引用:各人有各人湊法,你比得佢湊,好難連點樣抱都

原帖由 方方媽媽 於 14-04-29 發表
各人有各人湊法,你比得佢湊,好難連點樣抱都管架.
星期一至五已經係婆婆湊,咁星期六日自己湊返可以嗎?
BB長 ...
我星期六日咪自己湊,同奶奶同住

大宅

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+14-04-29+發表各

原帖由 nataliepml 於 14-04-29 發表
我星期六日咪自己湊,同奶奶同住
同埋每日放工都湊回家過夜,朝早返工前湊返婆婆家
所以奶奶每晚都好多時間抱bb。

大宅

健康院有d 書仔講照顧幼兒, highlight 重點比c6睇左先, 等佢同99講

大宅

同住真係煩好多,佢9成都唔會聽你講.

我接受唔到人搖,UN腳呀果D,那時一搖我就會叫C6抱返個B比我,我全程抱住,再下次就遲一遲唔到開飯都唔會出現,佢地知搖我就會咁就無搖啦.不過要C6肯合作先得.

男爵府

點解要湊去99道?BB跟佢瞓?

禁止訪問

回覆:nataliepml 的帖子

別墅

你同我情況一樣!成日抱,我真係唔明bb點解唔可以喊?之前我明明教到可以自己喺床仔訓著,已成功一個星期,跟住畀99揍左半日,99就抱捉半日,嗰晚就扭到拆天,唔抱唔掂,打回原形,最後迫C6同99講,自己又盡量睇返住,bb最近先好返啲咋!

大宅

引用:回覆+nataliepml+的帖子點解要湊去99道?BB

原帖由 dvdbb2003 於 14-04-29 發表

點解要湊去99道?BB跟佢瞓?
我係同奶奶一齊住

大宅

引用:你同我情況一樣!成日抱,我真係唔明bb點解

原帖由 G.N 於 14-04-29 發表
你同我情況一樣!成日抱,我真係唔明bb點解唔可以喊?之前我明明教到可以自己喺床仔訓著,已成功一個星期, ...
我也要趕快調教返個bb,唔想愈來愈扭

大宅

引用:如果係去開健康院,同你奶奶一齊去,當住佢

原帖由 paracat2000 於 14-04-29 發表
如果係去開健康院,同你奶奶一齊去,當住佢面前問姑娘係咪有搖晃綜合症,會有咩後遺症!
上Youtube都有得睇 ...
多謝提點,我之前無聽過呢個病例

大宅

我同6299一齊住 , 坐月時BB好乖 , 夜晚都可自己瞓 或 放床一齊瞓 , 坐完月返工後夜晚勁扭 , 奶奶自己認下午抱住瞓。
到而家BB大D識同人玩 , 6299一見佢睜開眼就同佢玩 , 即使BB捽眼、打喊露都唔理 , 照玩。玩到BB發脾氣扭計至比佢瞓。我一見到佢哋唔比BB瞓就憎,就會抱返房比佢瞓,所以我通常放工返去都係做陪瞓的,無乜時間同BB玩
99而家仲會同人講BB瞓覺要人抱 , 比人抱慣咗 (暗示我)。99真係完全唔記得係佢自己抱慣佢 (到而家我都係好少抱佢瞓,只有佢唔舒服至抱瞓)

大宅

我情況同你調轉,我仔好想訓教,62 99唔比佢訓,係咁話佢無睡意,係咁撩佢玩,呀仔係應酬下佢地,跟住一陣就開始發爛,狂扭,喊,又係要我抱呀,搖呀先收聲,我真係多得佢地唔少,煩到嘔

首頁

尾頁

跳至