2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

BK Milk勳章 畀面勳章

9個月大bb應該食幾多餐固體及奶粉?

回覆 himylazycat 的帖子

您好呀 himylazycat,9個月大既BB大概會食兩餐固體三餐奶,固體可以唔洗磨得太爛,也可以將粥仔收乾小小,有D質感添!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

Hello Angela, 咁10個月轉3固2奶好定11個月先轉?究竟奶粉營養好啲定粥營養好啲?我個b食奶食到5安。粥食到大半碗至一碗。thank you!!

男爵府

回覆 himylazycat 的帖子

haha...甘橋我想出post問就見到你ask.....我712 BB 仍然食緊4奶一固, 因為佢太愛食奶,相反對粥丶爛飯都吾大興趣.

別墅

回覆 sinyee_sindy 的帖子

我714b, 宜家食緊3奶2固,因為之前唔係好肯食奶,近排先好返d, 所以都想了解其他媽咪點安排。

複式洋房

回覆:幾多餐固體及奶粉

我都係2餐固3餐奶,瞓醒飲一餐,之後連續兩餐粥仔,然後又連續兩餐奶,餐與餐之間隔4個鐘,無固定幾點開始,通常等BB自然醒。我見好多媽媽固體同固體之間係飲一餐奶的,唔知我連續兩餐固體有無所謂呢?

別墅

回覆 LILI07 的帖子

我囝囝飲食模式都係同你一樣,但就會餐與餐之間再比d麵包,餅乾或生果當小食囉。
Charlottechuchu 發表於 14-5-2 17:34
Hello Angela, 咁10個月轉3固2奶好定11個月先轉?究竟奶粉營養好啲定粥營養好啲?我個b食奶食到5安。粥食到 ...
您好Charlottechuchu ,一般黎講12 個月就可以食3 餐固體, 如果想早少少俾BB 試3 餐固體,記得要因應BB 消化能力慢慢加份量。 其實過左一歲固體食物就係BB 嘅主食糧,要俾BB 食多元化食物先會夠營養架。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

Thank you very much!!

Angela@牛欄牌媽咪專線    發表於 14-5-5 13:27

複式洋房

回覆:幾多餐固體及奶粉

我也是714bb 4奶1固,但如果轉2固or 3固大家第2固or 第3固,煮咩野?

複式洋房

回覆:jm_littlebb 的帖子

我仔仔13/7剛剛呢兩星期先肯食粥仔,4奶1固!

別墅

回覆 jm_littlebb 的帖子

其實開頭2固時兩餐都係粥仔先,等佢適應左一段時間,最近有時其中一餐會比佢食字母粉。

別墅

回覆 jm_littlebb 的帖子

仲有呀,我地有個714 mama whatsapp group, 如你有興趣一齊傾下偈可pm電話比我:momday:

複式洋房

我個女七個月開始2奶2固, 早晚奶,四個鐘一餐,次次都一大碗粥

首頁

尾頁

跳至