跳至

首頁
23456...14

尾頁

大宅

Hi 各位媽咪,今個星期六我就再搬入世紀公園喇,唔知有冇媽咪住附近呢?
嚟咗上海兩個星期啦!不斷揾百貨公司買BB東西和'靚'肉/魚,so tired !
你哋知唔知邊度有'BB監聽器'?一個放在BB房,号一個是接收器,可以聽到BB哭/大叫。我揾咗好多間嬰兒店都沒有,如果你地知道,請告訴我,THANKS !

洋房

回覆 #32 nice1314 的文章

Hi nice 1314:

My family will move to Shanghai in Aug.
I will bring my Indo maid with me. I need to extend her visa after one month. Do you know any anency that can help my maid to get a longer visa?
Please help!!

大宅

原文章由 sugarcane 於 08-6-16 18:38 發表
Hi 各位媽咪,今個星期六我就再搬入世紀公園喇,唔知有冇媽咪住附近呢?
嚟咗上海兩個星期啦!不斷揾百貨公司買BB東西和'靚'肉/魚,so tired !
你哋知唔知邊度有'BB監聽器'?一個放在BB房,号一個是接收器,可以聽到BB哭/大 ...

Hi:

Pls try to go to Toyrus in Superbrand Mall. 正大廣場四樓。

大宅

原文章由 sugarcane 於 08-6-6 22:14 發表
大家好!我到咗上海幾日啦!暫時住在陸家嘴,遲D會搬入世紀公園,不過新apartment有很多蚊mouth: ,要揾人安蚊網。
我會在八月尾回香港等生BB,出年年頭再返嚟。宜家嚟setup個home先,幫個女揾定學校。
你哋知唔知邊間幼兒院有繁體 ...

sugarcane :

新旺好多間分店, 入面有好多香港人的。
另外, 久光(sogo)龍記都有好多港人。
學校, 您要查下victoria, 唔包有。(上海叫維華)
您買枝6神, 對付蚊好好的。

大宅

原文章由 nice1314 於 08-6-2 20:32 發表
Bow,

puxi中文是蒲西吖,

nice1314 :

唔好意思, 亢排超忙, 所以好少上bk!!
蒲西係一個統稱。上海大致分蒲東, 蒲西。然後再細分好多個區。
我本身住puxi, 因較多百貨公司, 但空氣就無pudong好。(它好似香港的香港島)

大宅

原文章由 Happytsang 於 08-5-24 16:17 發表
Could you mind telling me which playgroup in SH is good?
And where is the 書城?Thanks a lot!!

Happytsang :

Gymborxx係上海有好多分店。但這是買package. 平均每堂要$240 好呃錢。內容都好簡單。如果您想學到英文, 您會好失望。
因老師常說 : follow him, Don't be naugthy.....

反面, 我建議您去一間叫 YU kids playground, 每次都係$30, 任玩無限時。係正大入面的。

禁止訪問

大宅

唔該哂 maggie0930,不過我巳經問過啦,佢哋話冇賣(但係個website仲有post到)。

唉!我行咗好多百貨公司、BB專門店(e.g. goodbaby,..)、上網都揾唔到,最後叫我家姐係香港買俾我!

話時話呀,我覺得係香港買嘢方便D,可能對產品熟識D啦,加上交通方便。有時我都幾怕係上海搭地識,落要行樓梯,都未出車箱D人巳經働入嚟,仲試過比車門夾過(因為太有禮貌,比其他人打尖囉,如果我無大肚,一定同佢哋爭過)...

原文章由 maggie0930 於 08-8-1 18:30 發表
Hi:

Pls try to go to Toyrus in Superbrand Mall. 正大廣場四樓。

[ 本文章最後由 sugarcane 於 08-8-5 23:23 編輯 ]

大宅

Maggie0930,
Thank you !

原文章由 maggie0930 於 08-8-1 18:39 發表

sugarcane :

新旺好多間分店, 入面有好多香港人的。
另外, 久光(sogo)龍記都有好多港人。
學校, 您要查下victoria, 唔包有。(上海叫維華)
您買枝6神, 對付蚊好好的。 ...

男爵府

請問各位有無係上海做facial 同 gym/ yoga? 有無好介紹?? 我住在蒲西古北...

thx!

大宅

原文章由 sugarcane 於 08-8-5 23:19 發表
唔該哂 maggie0930,不過我巳經問過啦,佢哋話冇賣(但係個website仲有post到)。

唉!我行咗好多百貨公司、BB專門店(e.g. goodbaby,..)、上網都揾唔到,最後叫我家姐係香港買俾我!

話時話呀,我覺得係香港買嘢方便D,可能對產品 ...

sugarcane :

係呀!!!shopping都幾煩, 我連藥都係叫屋企人係香港寄到上海。

上海好惡頂的如下 :

1. 批爭
2. 隨地吐痰
3. 行人路根本唔止行人, 仲有好多好多的電單車
4.上海人好鍾意先發制人
5.的士司機好鍾意蝦女人
6. 上海人個電永遠都唔轉, 您叫佢地油菜少油, 從來都唔可以
7. 反眼, miu嘴

您會慢慢見到上述唔同"奇景", 依家被定個心理準備您。

禁止訪問

大宅

原文章由 icecream1222 於 08-8-7 10:17 發表
我係淮海路新世界大廈入面麗妍xx做facial和megafit做GYM, 都几好

Hello icecream :

麗妍入面有m6機減肥?
facial用咩國家產品?
您本身係咩皮膚? 我係混合性的。
我成日去下面糖朝食飯, 唔知有無見過您?

男爵府

價錢點架? gym 有無class跳? facial係咪做機? 地方clean 嗎?

因為我唸無理由成日係上海, 都唔做facial/ gym....

原文章由 icecream1222 於 08-8-7 10:17 發表
我係淮海路新世界大廈入面麗妍xx做facial和megafit做GYM, 都几好

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 #1 icecream1222 的文章

icecream:

對不起!!我無msn的。請仍在這聯絡, 唔好意思

大宅

請問有冇媽咪係上海生, 醫院設備得唔得?

我現在仍在考慮到上海定香港生好. 可否比啲意見??

大宅

請問有冇人可以比啲feedback???????

男爵府

can anyone tell me where can I buy the japanese version of Miji (9months+) milk power?? I dun want Taobao web.

Or can I buy from the HK website n deliver to SH? N how much??

首頁
23456...14

尾頁

跳至