嬰兒用品

跳至

首頁
12345...50

尾頁

大宅

Re: TWINS MAMA CLUB (PART 3)

babe&marblema:
其實我覺得孖b都算好乖,不過一爭野玩起上黎真係冇情講,如
果我見倒佢地爭野玩時,為免孖b傷感情,我就收埋樣玩具兩個
都唔比,以前孖b會扭晒計喊,但而家就會各自搵過第二樣野
玩,係呢,我想問o下你地孖b會唔會特別鐘意玩對方o既野,即
使係一樣都會

marblema:
聽你咁講你對b真係幾醒wor,唔鐘意o既野就叫你比對方,對
方做錯事又會告狀,真係幾搞笑,不過你都講得啱,孖b學o既野
真係比別的多.

男爵府

各位孖b媽,
我朋友送

大宅

rl2999,
係英國

大宅

irenepang803,
我細孖最鐘意搶家姐

等待驗證會員

Irene,

我細孖在未回港時巳開始特別鐘意玩大孖o既野,即
使係一樣都會o架。

rl2999,

如果您在香港不能找到那個孖B車的雨套。我試o下幫您在英國找啦。就PM我啦,您比埋架車的牌子,尺寸我 。

Louise

男爵府

[size=large]LEON,
我試下問下先? 不過太貴我就唔會買

大宅

irene,

我個大孖都好鐘意玩細孖o既野,即使係一樣

大宅

rl2999,

我之前買左兩個單人雨套, so far 只用過一次, 前幾星期突然想起個雨套, 但搵唔番, 都唔知幾時唔見埋. 我地都好似LEON所講, 落雨都盡量唔帶BB出街, 所以都唔使點用雨套.

Babe

大宅

twinsgirl,

你好似呢個sunday返英, 祝你一路順風, keep住上黎bk交流呀! 你估孖女會唔會唔捨得走呢?

Babe

大宅

irene, babe & leon,

我個case係大搶細多d. 同妳地一樣, even手上的物件係exactly the same, 佢地都係鐘意搶黎搶去, d 育嬰書話lee 個階段的bb仲未識得share, 仍然好自我中心, 我o既野係我
o既, 你o既野都係我o既, 所以你有你講, 佢有佢搶.

我早期係用irene的方法 - 一拍兩散. 依家佢地大個, 開始stop佢地用"搶"o既方法, 我會(i) 搵另一樣野代替, 分散佢
o既注意力, 又或者(ii) 雙方交換手上的物件. 因為我唔想做壞手勢, 等大孖以為搶野好理所當然, 而細孖又以為退讓係應份o既, 咁樣對佢地o既性格發展唔係咁好.

有時如果佢地唔接受上述兩種方法, 我會(iii) 開條件 - "lee架車車妹妹玩先, 唔可以搶, 你問下妹妹可唔可以借俾你玩一陣?" 通常個答案都係"唔得", 我又要做和事佬, "妹妹, 哥哥真係好想玩wor, 妳玩多20聲借哥哥玩一陣得唔得?" 有緩衝期通常都ok, 好多時20聲都未夠阿妹就俾哥哥玩, 不過要remind哥哥還番俾阿妹, 阿囝lee方面又幾好, 通常都有借有還.

其實我地係要stop佢地"搶" lee個concept, 爭野玩一定有, 幾大個都會發生, 但係有好多方法去解決問題, 有商有量, 有借有還, 係其中一個方案, 我依家主要係教佢地解決問題的方法, marble 已進入terrible two o既階段, 識得表達好多野, 又好有主見, 係時候言教身教了!

leon, 我對孖都係性格唔同, 口味唔同, 大孖嗜肉, 無肉不歡, 細孖嗜素, 無菜不歡; 大孖鐘意固體食物, 細孖鐘意飲奶飲水.

2Kmami,

佢地bb時大孖都好鍾意食阿妹隻手, 直情係捉住黎啜, 阿妹又唔反抗wor, 我地連相都影埋!

twingirls,
點解唔係情人節前返英國陪hubby呀?

marblema

大宅

這是我聽到

大宅

leon:
我對b都係性格好唔同,大孖做事比較急進,細孖比較有耐性,
而口味方面兩個都鐘意食甜野,大孖鐘意蔬果類同飲湯,肉類
唔係幾hou,細孖就鐘意食肉但就唔鐘意食菜同飲湯,真奇怪,
而家孖b都算比以前早左訓,12:00飲埋last milk就訓,一訓訓
到10:30先起身,有時都會喊醒架,我諗孖b係因為出牙唔舒服
而醒,因為如果孖B喊醒我會即時同佢搽牙仔藥膏,隔多半個鐘
倒就會訓返,不過有時都唔肯訓,要隔成3-4個鐘先再訓,係呢,
你大孖仲有成日喊醒,知唔知係咩原因呀?點解咁耐仲未有改

大宅

BABE:
聽你講你朋友嘅經歷真係幾恐怖wor,如果我同孖B出街都唔
敢去廁所lu,整倒我唔緊要呀,我驚d扒手整倒孖b就慘喇,你知
啦嗰d人冇人性架.

男爵府

各位,
唔駛幫我搵雨套lu, 同hubby商量過, 出街多數會
用揹帶, 除非去

等待驗證會員

Babe,

係呀!我們星期日返英國啦。她們這個星期每晚都喊醒ga,唔知係唔係唔捨得婆婆呢?

MarbleMa,

因為我唔記得2月14日係情人節囉! 只係諗住返來三個月。

Louise

男爵府

Louise,

咁快就三個月la, 妳返去小朋友又要一段時間適應番UK的生活了。

祝妳一路順風, 兩個在機上乖乖唔好扭計仔!! :-P

禁止訪問

禁止訪問

別墅

Dear all twinsmami,
Haven't visited the site for a while. My twin boys are now 5 months old and I have gone back to work in end Dec. I felt quite tired when I was at home full-time taking care of the bbs, so I'm quite glad to get back to work; but at the same time I feel ashamed about this feeling.

Irene,
You mentioned about your bb crying and waking up at night. My younger bb is always like this since born - wakes up at 4am/ 5am/ 6am, sometimes wakes up a few times; have to get up and rock him back to sleep again. I thought he will get better as he grows up, but yours are still like this? So depressing to learn about this. Do you know the reason? Anything I can do?
Also, my younger bb doesn't want to drink milk lately - for almost a month now. What should I do? I'm thinking of taking him to see the doctor. Any advice? Thanks in advance.

P.S. I'd like to write in Chinese, but since I'm at the office, more convenient to type in English.

公爵府

唔該晒 candy_kent 你的寶貴意見! 我想我多數會學你一樣! 謝謝!

首頁
12345...50

尾頁

跳至