想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題。

我昨天岩岩做左第2次IUI,上次失敗咗,都幾難受,鼓起勇氣再做第2次,做完返黎,個心坐唔安食唔落咁,身邊都無朋友同我有共同經歷,個個話生就生,有啲直情無啦啦有咗,喊到收唔到聲,而我,就得個「恨」字。有無人有差唔多經歷呀?分享下丫‥‥‥等我心理平衡少少‥‥‥

大宅

回覆:有冇做緊或準備做IUI 既JM呀?傾下丫‥‥‥

5月睇dr.董,準備做第一次iui

大宅

我看dr. 羅, 剛做第2次,沒打排卵針,只是打破卵針再放入去,醫生話我都算健康,試下自然方法先。而家等結果既過程好難捱。

大宅

想問下你地考慮iui之前有冇淨試排卵藥?我都考慮緊,因之前除左靠自己,已半年,其他方法咩都未試過,唔知好唔好試下食排卵藥先!我FSH高,卵唔好,其他正常,C6正常!睇緊中E,有食DHEA!有冇jm可以俾d意見我?!

大宅

回覆 cpke 的帖子

我無用排卵藥,因為我啲m都幾準,但是想要bb2年幾,一直無聲氣,跟住就去做checking, 照輸卵管,check卵巢,老公驗精子質素等等,我就幾健康,但老公啲精子尚ok叫岩岩合格,但試左咁耐都唔得,先的起心肝睇醫生。我諗你一係試耐啲先啦,或者搵醫生check下,可能未必係排卵問題。

大宅

引用:回覆+cpke+的帖子我無用排卵藥,因為我啲m

原帖由 misschingching 於 14-05-03 發表
回覆 cpke 的帖子

我無用排卵藥,因為我啲m都幾準,但是想要bb2年幾,一直無聲氣,跟住就去做checking, 照 ...
已經check左,係FSH高,卵巢早衰,卵唔好,E生叫我考慮iui或ivf,我係覺得未試過食排卵藥,唔知得唔得

伯爵府

引用:如題。我昨天岩岩做左第2次IUI,上次失敗咗

原帖由 misschingching 於 14-05-03 發表
如題。

我昨天岩岩做左第2次IUI,上次失敗咗,都幾難受,鼓起勇氣再做第2次,做完返黎,個心坐唔安食唔落 ...
relax !

伯爵府

引用:我看dr. 羅, 剛做第2次,沒打排卵針,只是

我看dr. 羅, 剛做第2次,沒打排卵針,只是打破卵針再放入去,醫生話我都算健康,試下自然方法先。而家等結 ...
係咪勝利?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 misschingching 於 14-05-03

原帖由 cpke 於 14-05-03 發表
已經check左,係FSH高,卵巢早衰,卵唔好,E生叫我考慮iui或ivf,我係覺得未試過食排卵藥,唔知得唔得

...
u should as your dr first, some dr do not recommend, some dr allow, because the pills will/may make your lying thin.

大宅

引用:Quote:原帖由+cpke+於+14-05-03+發表已經ch

原帖由 zxzx 於 14-05-03 發表
u should as your dr first, some dr do not recommend, some dr allow, because the pills will/may make ...
係呀!我都係擔心依個問題!但E生又冇同我度過內膜wor,所以我唔知點好!定睇多個E生好?

複式洋房

回覆 misschingching 的帖子

2年幾未算耐,我將近5年了
上月IUI,唔成功,今個月打算休息一個月,下個月再IUI,不過就自然有咗,第5周

所以你不要灰心啊!加油!

伯爵府

我同你一樣,所以決定睇多個醫生.

伯爵府

引用:回覆 misschingching 的帖子2年幾未算耐,

原帖由 BB140429 於 14-05-03 發表

congrats ! 聽說iui失敗後,隔一個cycle iui or ivf 好d, 這中間cycle 有機會 bingo ! 你個例子很鼓舞, 請問你係打針iui ?

複式洋房

回覆 zxzx 的帖子

我食最少量的排卵藥,然後自己測排卵、照卵泡,然後打破卵針,
早上打蟲蟲入去
但當日沒有好好臥床休息,下午覺得有肚屙嘅感覺,開大後發現小便有血,估計是破卵了。但可能蟲蟲在便便的時候出來了。

第一次有兩條線,距離可以照閃閃還有一個禮拜,所以這段時間都有D忐忑

伯爵府

回覆:BB140429 的帖子

請問貴嗎?

大宅

zxzx 發表於 14-5-3 15:51
係咪勝利?
就係呢間喇!

大宅

BB140429 發表於 14-5-3 16:43

恭喜你呀!你要好好休息!
醫生無叫我休息一個週期呀,我仲以為要緊接落去tim. 我呢兩次都無用到藥,每次都係自己排一粒卵子,仲有2星期就開獎了,唔知得唔得呢?上次上午放入,即刻就返工,無好好休息,失敗咗,昨天我拎咗假,放入後返屋企係咁訓,今天又係咁訓,希望有啲幫助。

若果今次都衰咗,好唔好下次問醫生可唔可以用葯,等排多啲卵子呢?

伯爵府

引用:Quote:BB140429 發表於 14-5-3 16:43 回覆

醫生無叫我休息一個週期呀,我仲以為要緊接落去tim. 我呢兩次都無用到藥,每次都 ...
so you are natural iui ?
i don't know i should do natural iui or 食藥iui because pills will / may make lining thin and this creates another problem.

大宅

zxzx 發表於 14-5-3 18:42
so you are natural iui ?
i don't know i should do natural iui or 食藥iui because pills will / may ma ...
其實我唔知我呢種係咪natural iui, 我放入蟲蟲前有打破卵針,話打咗針36小時就破卵,跟住就放蟲蟲。
我睇其他jm的分享,佢地有人打針有人食葯for排卵,話會谷多啲卵子,我就唔係呢種囉。

雖然我已過30,醫生話都叫後生,試下自然啲先。咁究竟用唔用藥好呢?

複式洋房

引用:Quote:BB140429+發表於+14-5-3+16:43+回覆+

醫生無叫我休息一個週期呀,我仲以為要緊接落去tim. 我呢兩次都無用到藥,每次都 ...
係老公叫我休息一個禮拜。

排卵藥始終有副作用,不宜食太密

首頁

尾頁

跳至