論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人明年四月到期, 我諗緊續唔續約. 佢只係我第一張 contract.
工作....佢每朝早起身拖地, 大約八點半我個女起身, 沖枝奶比佢飲, 唔駛餵, 我個女自己飲, 跟住就行十分鐘去我奶奶屋企. 在我個女學校附近. 中午煲粥餵粥比佢, 送佢番學. 放學後, 接個女番黎自己屋企. 煲飯. 我一家三口食. 我個女一般十點半就瞓, 仲要係我暗佢瞓.
但最近喱幾個月, 佢串左, 又博咀, 仲有, 佢好多主見, 唔聽我方法. 如果我在家, 我個女又唔要佢餵飯同沖涼, 要我幫佢.
其實工人半年前即係佢大約做左一年, 佢就開始衰, 晚晚傾電話到點幾鐘. 我話過佢, 都有傾少左. 不過, 就變左 send SMM.
你話佢好差, 又唔係好差, 係有時氣頂d, 如果轉第二個, 又要博一次.
其實以上情況, 一般僱主接唔接受到呢?

[ 本文章最後由 jovyw 於 07-10-7 23:31 編輯 ]

大宅

1. 工人對女女好唔好,湊女女安唔安全
2. 佢有主見既工作做得有冇問題
3. 佢想唔想續約,有d印揾一二萬返鄉就好似發咗達嫁la
人同人相處梗有d唔合意,計吓佢好.壞處邊樣多再衡量,再問吓老公同奶奶意見先决定la,唔易揾到個80分以上嫁:-P
再睇埋呢2个月佢表現有冇惡化添呀

大宅

係呀, 我個工人姐姐(印)話佢條村, 1萬已經可以買間屋. 佢三個月既人工已經可以供細老讀大學. 都幾驚佢搵夠唔做. 所以成日同佢做思想工作 - 後生搵多d, 將來可以嘆世界.

原文章由 yau2012 於 07-10-8 01:38 發表
1. 工人對女女好唔好,湊女女安唔安全
2. 佢有主見既工作做得有冇問題
3. 佢想唔想續約,有d印揾一二萬返鄉就好似發咗達嫁la
人同人相處梗有d唔合意,計吓佢好.壞處邊樣多再衡量,再問吓老公同奶奶意見先决定la,唔易揾到 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

大宅

Thank you.
湊囡囡一般啦, 在人前咪好好囉. 行轉背就發現佢病都唔帶口罩, 一出門口就除左. 我沖緊涼都聽到我個囡喊, 佢無理由聽唔到, 但佢無理佢, 直至我沖完出黎, 佢先行去理佢囉.
1. 工人對女女好唔好,湊女女安唔安全 => 年半試過三次撞瘀左.
2. 佢有主見既工作做得有冇問題 => 有問題, 所以我先出聲.
3. 我最多比佢七十分.

仲有一個問題, 因為佢唔識英文, 講廣東話, 我覺得我個女d口音有少少問題.
不過, 諗諗下, 可能佢係想唔做先咁既表現, 因為佢已經在香港五年幾, 儲左好多錢啦. 已經有地有屋.
我應該要幾時問佢想唔想續約.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

其實出年四月contract先完,毋須咁早問佢續唔續,可以睇定D先決定!最緊要你覺得俾佢繼續凑女女,你返工返得放唔放心,若果係唔放心,你就須要考慮考慮轉唔轉la!!

yuk hei mun

原文章由 jovyw 於 07-10-8 20:23 發表
Thank you.
湊囡囡一般啦, 在人前咪好好囉. 行轉背就發現佢病都唔帶口罩, 一出門口就除左. 我沖緊涼都聽到我個囡喊, 佢無理由聽唔到, 但佢無理佢, 直至我沖完出黎, 佢先行去理佢囉.
1. 工人對女女好唔好,湊女女安唔 ...

大宅

女女幾大?你駛唔駛返工或有冇人help to 睇吓姐姐?

大宅

我覺得你唔應該續佢約, 佢唔係好好喎.

禁止訪問

大宅

我個女得兩歲, 我要番工架.
平時我女番半日學, 另外半日去奶奶度.
如果工人靠得住, 我都想個女 stay 自己屋企多d.
==> 咁係咪寧願換過另外一個, 博一博可能會好d呢?

我發覺當你對工人失去左個信任時, 就好難再信佢. Right?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

當我覺得我唔信佢,我寧願請過個,小朋友咁細好多嘢唔識講,得兩條友仔在家中,費事担心!!

yuk hei mun

原文章由 jovyw 於 07-10-9 19:08 發表
我個女得兩歲, 我要番工架.
平時我女番半日學, 另外半日去奶奶度.
如果工人靠得住, 我都想個女 stay 自己屋企多d.
==> 咁係咪寧願換過另外一個, 博一博可能會好d呢?

我發覺當你對工人失去左個信任時, 就好難再信佢 ...

複式洋房

change, as your daughter want you more if you are here, which means she treat your daughter not very well, and when your daughter cry, she didn't care about her, even you are in the house!!

Change another one la!

水晶宮

其實工人對住小朋友既時間仲多過你,如果小朋友都係唔鍾意工人,即係代表個工人表現麻麻,甚至可以講話唔多好.
一家三口請工人,都係因為個小朋友姐.
我會以小朋友既發展為首要考慮因素.
我未必會留個咁既工人係度.
今朝早,我工人係茶几度執緊野,我阿女都由我處走左去工人度,攬住工人隻大比,塊面仔就痴落工人隻大比度,鬼咁親熱!
雖然我心裡面有dd(其實都幾多)既妒忌,但覺得因為個工人對佢好好,佢先會咁做,我都安心返工啦!
p.s.工人由阿女出世湊佢到依家,11個月.

洋房

原文章由 jovyw 於 07-10-7 22:30 發表
我個工人明年四月到期, 我諗緊續唔續約. 佢只係我第一張 contract.
工作....佢每朝早起身拖地, 大約八點半我個女起身, 沖枝奶比佢飲, 唔駛餵, 我個女自己飲, 跟住就行十分鐘去我奶奶屋企. 在我個女學校附近. 中午 ...

我會嘗試一個新,我的工人同你過個差唔多,不過就未有一年,我應該唔會同佢續約,大半年之後(假使佢仲係度話),我會開始搵人。

禁止訪問

大宅

原文章由 lormy 於 07-10-10 14:16 發表

工人唔會越做越好, 只會越做越衰, 佢續約後一定會更差, 到時仲麻煩, 不如襯而家有時間搵過第二個, 工人有問題僱主千其唔好忍, 早d 請個新既仲好!

我的經驗-------第一個合約, 好好無問題, 所以同佢續約, 但不久,
變質了, 最後炒魷收場. 所以, 我係你一定唔續約
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

大宅

Thank you for all your opinions.
自己諗深一層, 我問得自己同唔同佢續約, 即係我都唔係十分想續啦.

大宅

原文章由 方方媽媽 於 07-10-10 13:18 發表
其實工人對住小朋友既時間仲多過你,如果小朋友都係唔鍾意工人,即係代表個工人表現麻麻,甚至可以講話唔多好.
一家三口請工人,都係因為個小朋友姐.
我會以小朋友既發展為首要考慮因素.
我未必會留個咁既工人係度.
今朝 ...

100% agree

洋房

係呀, 我都覺得最緊要係放唔放心, 我個工人第三張contract都黎緊, 但我都要同佢續約, 因至起碼我番工可以成日唔駛心掛掛, 阿b又肯跟佢,睇得出佢對阿b係好真心o個隻, 但相對佢對我d脾氣同成日累駮咀, 簡直係討厭, 但當佢好起上黎, 又真係對你好到不得了,. 好似佢有幾次病, 我叫佢去睇醫生, 普通傷風感冒咋, 佢同我講話太太睇唔駛俾錢, 你睇完俾d藥我食咪得囉, 咁可以慳番d, 好起上黎就咁, 所以話請一個工人o係香港做得耐o既, 就一定會變, 差在佢會唔會變得好過份咁o者, 總之一句講晒, 對佢又愛又恨
原文章由 tinetinew 於 07-10-8 21:41 發表
hi,

其實出年四月contract先完,毋須咁早問佢續唔續,可以睇定D先決定!最緊要你覺得俾佢繼續凑女女,你返工返得放唔放心,若果係唔放心,你就須要考慮考慮轉唔轉la!!

yuk hei mun

...

大宅

我都煩緊! 所以咁夜仲係呢個topic!!

印印下年1月會滿第2份約, 本來已跟她說續3rd份約, 雖然她說長期服務金可以不計較, 俾就開心, 唔俾她都想繼續做wor!
好:
-話頭醒尾, 很快上手
-錫我的仔女, 孩子跟熟她, 攬攬錫錫
-煮菜已很合家人胃口
-不要放假, 不愛泡,跟我們去街, 融入家庭
-做熟了, 基本上己很信任她
-關係不錯, 我們互相關心, 也會商量對孩子的管教

但我奶奶剛跟我數了她很多不是(之前她瞞住), 因我有3個仔女, 2-5歲, 所以奶奶幫手接送2個仔返學, 買菜, 下午就留在我家幫手, 她接觸印姐最多, 幫手照顧孩子起居洗澡,教她煮菜做事, 跟她傾談......原來仲要輔導她情緒及借錢給她!!

差:
- 印尼老公唔生性, 錢寄極都唔夠! 令她常愁錢,愁老公,愁仔女(12,
13歲, 老公不太理), 仲有好多家庭problems, 最近不停打長途(用好多$, 且肯定無心理我2歲細女), 據說好幾次大喊, crazy, 喊住話要返家, 嚇壞我奶奶及仔女, 日間煲電話, 致精神/心情不好, 無心工作, 閒, 夜晚轉「笑臉」,並忙給我看!
- 第一次回鄉問我奶奶借錢(I didn't know!), 最近幾個月都要在出糧前向她借$, 雖有借有還, 但我試探她, 她為保形象從不問我借!
- 財政及家庭對她影響好大, 短期內不能解決!
- 常胃痛,頭痛, 自己配藥食, 唔嚴重唔話俾我知!
- 初來時很膽小, 小小事已say sorry, 依家駁嘴好快, 好必然!
- 我仔女多, 怕她忙會埋怨, 很少挑剔她, 之前她自動自覺, 我信任她, 依家恃熟, 開始懶散! 污糟到我不得不開口! 原來對仔仔也差了! 99說她常詐聾, 孩子要水,要抹patpat, 叫3,5次都不理, 結果99去理!
- 面前說不計較3個孩子細, 說其他不乖女傭唔識諗, 自己好識諗, 來工作搵錢不是玩, 原來曾多次對我99說「辛苦」,可能見其他
maids揍1-2個小孩, 99唔同意, 認為她「比上不足,比下有餘」因為她己幫了很多忙及家務, 絕絕少由工人獨力揍3個!

睇過topic中咁多bad maids, 又好怕換了一個大問題慨仲衰!
請大家俾d意見,thanks!

[ 本文章最後由 mamimia 於 07-10-14 03:34 編輯 ]

大宅

首頁

尾頁

跳至