親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2018母親節勳章

成個行程只有一個Friday,如果先去其他地方中途折返會浪費較多時間。,

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

etoile 發表於 14-5-12 01:49
其實唔係有心轉酒店,係慢人一步A Train俾人book咗最後一間三人房先㨂㨂Ibis。第五日原打算住Rotterdam,但 ...

我以為你係由比利時返香港, 同埋我指最後果幾日係響荷蘭最後果幾日, 即係 day 5-6...

你去rotterdam 住的而且確響時間上唔化算. 你成個行程只係留響amsterdam, 好處係行程有彈性得多, 西歐既陽光好珍貴, 你地到時見唔落雨就揀去戶外地方參觀啦...

如果可以改住 alkmaar, 主要係方便來回afsluitdijk 同埋去cheese mkt 呢兩日. 行程可以有少少改動:
Day 1: 早上到 Amsterdam, 市內遊
Day 2: Van Gogh博物館, Rijksmuseum+ Volendam/Marken
Day 3: Utrech + Delft
Day 4: Rotterdam (住Ibis Style Amstel, 可以轉到去 alkmaar 住會更好)
Day 5: Zaanse Schans 然後搭火車去 Aklmaar轉巴士去 Afsluitdijk (住alkmaar)
Day 6: Alkmaar cheese market, 然後去 Brussels

如果淨係day5 至可以轉酒店, 咁你可以問Zaanse Schans 有冇行李寄存服務, zaans museum 可能有呢個服務, 否則響大火車站 (alkmaar, amsterdam centraal 等) 至有locker. 同時day 1 去 Zaanse Schans 而 day 5 amsterdam 巿內遊會更好, 寄存行李方面亦簡單d, 另外由alkmaar 去afsluitdijk 比由Zaanse Schans/amsterdam 出發快近1個鐘.

anyway, 改唔改行程都好, 你地去Afsluitdijk 果日要預多d 時間響搭巴士上, 荷蘭d 巴士開得慢, 平時唔止有塞車, 響夏天時要避開d 踩單車既人, 加埋繁忙時間多人上落車既時間, 2個鐘既巴士路程, 你預3-4個鐘都唔怕.

另外我用goggle map 去計搭車所需時間, 佢好似準d.

伯爵府

2018母親節勳章

bosch 發表於 14-5-12 09:24
我以為你係由比利時返香港, 同埋我指最後果幾日係響荷蘭最後果幾日, 即係 day 5-6...

你去rotte ...

係喎!第4第5晚住Alkmaar會好好多!!!

可惜!我book晒酒店non refundable啦!

唉!今次真係plan得遲咗,酒店又比舊年貴又去得快,所以見啱就book咗。

Afsluitdijk我都担心唔夠時間,所以預咗只會去到monument訧要落車睇完就回頭車走。

Day 1只會市內遊,因C6下午先會到Amsterdam。

尋晚計咗少少數,benelux pass用不着,會去OV卡個網研究研究。

好多謝你ge意見呀!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

etoile 發表於 14-5-12 12:32
係喎!第4第5晚住Alkmaar會好好多!!!

可惜!我book晒酒店non refundable啦!

一直住amsterdam 都唔錯丫, 起碼行程flexible 好多.

點解你地想去Afsluitdijk? 因為好少人會專程去果度遊覽.....

你邊幾日會去到荷蘭?

伯爵府

2018母親節勳章

bosch 發表於 14-5-12 16:24
點解你地想去Afsluitdijk? 因為好少人會專程去果度遊覽.....
好耐之前,有個廣告....
有間車响條好長ge路上行,左右兩面都係一望無際ge 大海...
唔記得賣乜,但係個畫面好靚,印象好深刻。
我係咪好傻?

伯爵府

2018母親節勳章

bosch 發表於 14-5-12 16:24
一直住amsterdam 都唔錯丫, 起碼行程flexible 好多.
我會七月下旬出發。

唔好意思有關OV卡想請教一下:
爬咗一輪文,打算買Holland Pass 加1 day train pass (而家有promo加17歐羅就有,用作Rotterdam來回比正價29歐羅平),Holland pass 已送機埸出市區車票,再送24小時市內公交票,另包Zaanse Schans public transport,咁只有從Zaanse Schans 去Afsluitdijk同由Afsluitdijk回程返Amsterdam呢幾程交通先需要諗買唔買OV卡:

1. 由Zaanse Schans 去Alkmaar的火車票
2. 由Alkmaar去Afsluitdijk的來回程巴士票
3. 由Alkmaar返Amsterdam的火車票

係咪續程買好過買OV卡?因為要俾7.5歐羅冇得退,唯一考慮係可唔可以响巴士上先買票,因火車票可以之前買定。

唔知你明唔明我up乜。

瑪瑙宮

etoile 發表於 14-5-13 01:58
我會七月下旬出發。

唔好意思有關OV卡想請教一下:

打左d 野冇晒. 唯有長話短說...

我覺得唔駛為一程巴士而去買ov卡, 冇得退EUR7.5 之餘, 搭巴士火車前張卡要有一定金額至用得, 咁你地走果陣又要花時間去退番剩餘儲值, 少錢剩又唔知退唔退好, 盞搞.... 你去買火車票的話, 去到火車站至買, 冇記錯用售票機買火車飛會平少少少少.

你可以響巴士上買 (2) 既巴士票.
http://9292.nl/prijsindicatie/station-alkmaar/den-oever_afsluitdijk/vertrek/2014-05-14T1022
你 click "regionaal", 見到單程同即日來回巴士票既價錢. 唔知點解上車買飛仲會平過用ov卡....

你好勁, 可以搵到holland pass, 睇個廣告就知果度係 afsluitdijk. 如果難得有機會去睇, 當然要去睇!
張1day train pass 好抵. 咁你想唔想加幾歐羅, 咁可以經晒成條Afsluitdijk, 甚至加去荷蘭北/東部既城巿玩?? 又或者加插asmterdam 附近城巿既巿內遊?

伯爵府

2018母親節勳章

bosch 發表於 14-5-14 10:27
打左d 野冇晒. 唯有長話短說...

我覺得唔駛為一程巴士而去買ov卡, 冇得退EUR7.5 之餘, 搭巴士 ...

荷蘭文咁難你都識,好犀利!!!

可以向巴士司機買車票,咁唔洗諗OV card啦,唔該晒!!!

Holland pass係响背包客棧見到ge,而家冇旅遊blog參考,好彩仲有佢!

1 Day Train Pass 幾抵都好,我家老爺同我年紀唔細,hea下萛啦!

瑪瑙宮

etoile 發表於 14-5-14 12:24
荷蘭文咁難你都識,好犀利!!!

可以向巴士司機買車票,咁唔洗諗OV card啦,唔該晒!!!
hea 有hea 好玩, 如果有機會, 可以響陽光下坐低15分鐘, 嘆杯野飲都係一件樂事.

別墅

回覆:暑假荷蘭比利時之旅

請問有有上網卡可以係呢幾個國家用?

伯爵府

2018母親節勳章

回覆 Moseslau 的帖子

我地只會用酒店嘅free wifi。

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

回覆:etoile 的帖子

我們今年都去。

多多指教。

伯爵府

2018母親節勳章

lazyjarjar 發表於 14-6-5 12:37
rotterdam有boat trip去Kinderdijk, 我覺得好值得去
我自己就有興趣,但係老公同細路未必想重覆,所以要到時睇情況。

伯爵府

2018母親節勳章

回覆 Yukyuk 的帖子

你幾時去?大家分享下,我都係响呢度學嘢喳。
呢排忙搬屋,旅行嘅野擺底咗,食同買完全未揾料,有冇好介紹?

Yukyuk  我們都是來學野。  發表於 14-6-15 15:57

侯爵府

醒目開學勳章

引用:回覆 Yukyuk 的帖子你幾時去?大家分享下,

原帖由 etoile 於 14-06-10 發表
回覆 Yukyuk 的帖子

你幾時去?大家分享下,我都係响呢度學嘢喳。
我們會在八月中出發, 在網上book 了火車票及hotel.

男爵府

Hi,
我七月十二到Rotterdam
會去Hague, Delft n Utrecht.
四天行程
十二號係星期六,佢地會有saturday market.

伯爵府

2018母親節勳章

Yukyuk 發表於 14-6-15 15:57
我們會在八月中出發, 在網上book 了火車票及hotel.
我未book火車票,好似早買遲買都一樣價錢,另外打算買holland pass跟住加銭買一日火車証。

伯爵府

2018母親節勳章

天天媽咪 發表於 14-6-16 15:21
Hi,
我七月十二到Rotterdam
會去Hague, Delft n Utrecht.
Saturday market係Rotterdam?Delft同Utrecht都會去,你係咪去睇藍白瓷器同Miffy?

大宅

回覆:暑假荷蘭比利時之旅

假如會於香港銀行換歐羅不要換€200以上的大紙。因為無店會收只有找續店收, 但會收取手續費。

首頁
12345...6

尾頁

跳至