跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡仲未識潄口, 所以唔可以用牙膏住,我已經示範左多次比佢睇,但我發覺佢的牙有d黃,點算好?

別墅

原文章由 tanganastasia 於 07-10-9 00:11 發表
我囡囡仲未識潄口, 所以唔可以用牙膏住,我已經示範左多次比佢睇,但我發覺佢的牙有d黃,點算好?

我囡囡d 牙都有d黃呀 ! 而家每晚都有用牙膏幫佢擦牙. 我擦一陣,跟住佢自己就攞嚟學擦.

男爵府

我睇過本書教話如果想小朋友學潄口可以先教佢吹汽球,
個原理係一樣ge,但吹汽球小朋友會好快學識,
暑假.....咁就過咗一半啦.

男爵府

不過我仲未教維豬仔,
如果有邊位mami試過得唔得都話俾我知啦,

[ 本文章最後由 維豬豬 於 07-10-9 13:40 編輯 ]

大宅

我听過坊間有D小朋友牙膏係可以食得,你地認為可靠嗎?

原文章由 維豬豬 於 07-10-9 13:38 發表
不過我仲未教維豬仔,
如果有邊位mami試過得唔得都話俾我知啦,

洋房

I start teaching Ryan how to 潄口 when he's around 1.5 yrs old (because his teeth turns yellow), i don't remember how long it takes to make him learn it (quite long).

You may try try the following:-
1. Do it yourself in front of him, they love to follow us.
2. Use boiled cold water for him to practise
3. Before he try, feed him water first, becos they may feel thirsty and make the process failed.
4. I bought the "eatable" toothpaste from Chicco. Seems ok wor. No need to use too much, just a bean size is enough.

Hope it helps.

[ 本文章最後由 ShumShum 於 07-10-11 09:48 編輯 ]

男爵府

原文章由 tanganastasia 於 07-10-9 23:25 發表

我就覺得最好就咪啦,
遲早都要學識,咁可以早d教識佢咪仲好,

子爵府

浩揚仔有用呀!
不過佢未係好識吐水, 半飲半吐咁.
所以我用凍滾水比佢漱口.

原文章由 tanganastasia 於 07-10-9 23:25 發表

洋房

原文章由 yau_grace 於 07-10-11 10:14 發表
浩揚仔有用呀!
不過佢未係好識吐水, 半飲半吐咁.
所以我用凍滾水比佢漱口.

bb 可以慢一點學吐水,只要肯試擦牙,自己擦牙很好玩,
父母不要要求bb擦很多下,否則無興趣

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有用chicco士多啤梨味牙膏+凍開水比凱豐刷牙~
佢次次都好鐘意,要刷牙牙~
我一話刷牙牙好唔好呀?
佢就好大聲話好繼而自己伶杯,膏,牙刷...
因為佢話chicco牙膏好好味喎...
自己都識識地刷...有時重會大力得滯隊到入左攪到自己作嘔...太激動喇佢...
真正刷到既都係果d求其象徵式幾下行貨咁囉...哈哈!!

另外吐水就麻麻地啦...所以一開始就用凍開水代替水喉水~
佢有時會吐得好叻...有時又好似唔記得左點吐咁...
哈哈...不過依家先得2歲...可以慢慢黎~

維維豬講果樣都ok~
因為凱豐識吹哨子後吐水係叻過未教佢吹氣果時...
所以大家應該可以試下喎...:loveliness:

[ 本文章最後由 kawai928 於 07-10-18 15:17 編輯 ]

複式洋房

係呀.....我響"荷花"都買左"小朋友可以食得既牙膏......."chicco"

男爵府

我都未開始教小方包潄口添~
不過會響佢返學前學教曉佢~

子爵府

浩揚經過一輪 '飲水' 階段, 而家算 ok 喇~
多數都識吐返出黎, 只係間中會飲一啖.
所以, 我仲係用凍滾水比佢學咋~

大宅

熒熒基本上都可以將d水全部吐出黎.....
同埋佢而家都鍾意用電動牙刷刷牙...
因為佢覺得好得意~~

其實我都想買坊間d牙膏黎試下....睇下熒熒鍾唔鍾意.....
Welcome to 吳公館
www.babyhome.com.tw/babyhoey

大宅

雯雯學識左LUR水啦,我都係先敎佢吹喇叭之後佢就識左,唔知有無關係呢!

至於刷牙呢,佢自己撓下撓下咁,其實擦唔倒,但唔係咁肯比我幫佢刷。

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我仔仔都係用chicco士多啤梨味牙膏,好香.
佢都可以將d水連牙膏全部吐番出黎.

男爵府

原文章由 kawai928 於 07-10-18 15:15 發表
我有用chicco士多啤梨味牙膏+凍開水比凱豐刷牙~
佢次次都好鐘意,要刷牙牙~
我一話刷牙牙好唔好呀?
佢就好大聲話好繼而自己伶杯,膏,牙刷...
因為佢話chicco牙膏好好味喎...
自己都識識地刷...有時重會大力得滯隊到入 ...

維維好唔鍾意刷牙,次次都好似要同我拚命咁ge款,
唔知係咪個橙味牙膏佢唔鍾意呢?
下次試下買隻士多啤梨味睇下係咪有轉機先,

子爵府

原文章由 維豬豬 於 07-11-27 13:02 發表

維維好唔鍾意刷牙,次次都好似要同我拚命咁ge款,
唔知係咪個橙味牙膏佢唔鍾意呢?
下次試下買隻士多啤梨味睇下係咪有轉機先,

凱豐鐘意到不得了...有時重唔小心食左...
不過好彩食得架唧~
同埋佢一刷完牙我就慣性叫佢比媽咪睇下刷得乾唔乾淨重有聞下香唔香...佢自己呵氣未聞就話好香呀!!笑死~
我諗住買多支香蕉味...因為香港味都好正架,好香~
自從佢用左人地送比我既自製香蕉味潤唇膏之後就愛上左香蕉味既野喇~
我之前有時去chicco shop買野...佢咪有d泡泡梘液...我聞過香蕉味同士多啤梨都係好香甜架,所以果時先買定支牙膏仔比佢~:loveliness:

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 kawai928 於 07-11-27 22:26 發表

我諗住買多支香蕉味...因為香港味都好正架, ...

香港味?

子爵府

原文章由 大白兔 於 07-11-27 23:26 發表
香港味?

e...手快快打錯左呀...香蕉味先岩....

首頁

尾頁

跳至