想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:Quote:原帖由 wendy924 於 14-05-09 發表下

原帖由 Dragon_baby 於 14-05-09 發表
試左1年都冇先去照輸卵管啦~
有冇量體溫?如果真係擔心,建議你去睇婦科醫生check下~

...
我剛剛終於check度紅d有80%啦, 終於排卵啦,好開心呀!

大宅

想問..紅D 有反應 係未代表一定有排卵
如果輸卵管塞左 係未都會照排卵 紅D都一樣有反應??

大宅

引用:想問..紅D 有反應 係未代表一定有排卵如

原帖由 mskkc 於 14-05-09 發表
想問..紅D 有反應 係未代表一定有排卵
如果輸卵管塞左 係未都會照排卵 紅D都一樣有反應?? ...
係啊,深粗都唔一丁有排,排左都要管通才得

大宅

引用:我都試左排卵藥先照

原帖由 puppydingo 於 14-05-08 發表
我都試左排卵藥先照
想請教食排卵藥有咩副作用?

大宅

回覆 b@by 的帖子

旺中好唔好?!痛嗎

大宅

回覆:Dragon_baby 的帖子

照輸卵管,真係如冇必要都唔想去。不過當諗到生仔仲痛啦,就忍過去了

大宅

引用:我試左一年都無,我想去照輸卵管,我個醫生

原帖由 karyee22 於 14-05-08 發表
我試左一年都無,我想去照輸卵管,我個醫生又話我唔需要照,食排卵藥再試下先,但係我好心急
有冇jm照過可 ...
你最尾有無照呀?我1516中,今日又黎m,想照下

大宅

引用:Quote:原帖由+karyee22+於+14-05-08+發表我

原帖由 Tsang@pig 於 14-05-28 發表
你最尾有無照呀?我1516中,今日又黎m,想照下
無照到,我而家再試食排卵藥,同用conceive plus

大宅

引用:照輸卵管,真係如冇必要都唔想去。不過當諗

原帖由 b@by 於 14-05-09 發表
照輸卵管,真係如冇必要都唔想去。不過當諗到生仔仲痛啦,就忍過去了
Y? 吾想去?

大宅

引用:Quote:原帖由 Tsang@pig 於 14-05-28 發表

原帖由 karyee22 於 14-05-28 發表
無照到,我而家再試食排卵藥,同用conceive plus
Thanks!

我1516中

大宅

引用:Quote:原帖由 karyee22 於 14-05-28 發表無

原帖由 Tsang@pig 於 14-05-29 發表
Thanks!

我1516中
你有冇驗血check荷爾蒙?

大宅

引用:Quote:原帖由 Tsang@pig 於 14-05-29 發表T

原帖由 karyee22 於 14-05-29 發表
你有冇驗血check荷爾蒙?
我前後睇左兩個婦科

第一個婦科就叫我努力多一段時間先,無叫我check

第二個婦科就話抽血都無咩用,叫我check輸卵管,因我已努力一年都吾中,所以我都1516中,吾知照吾照好

大宅

回覆:照過輸卵管既jm

我幾年前都照過,一邊塞,個婦科醫生話,好大機會另一邊功能都有問題的。咁我梗係信十足。因為真係試咗大半年,又食埋排卵藥,都唔中嘛。

ok, 拿拿聲去做 ivf. 終於做到媽媽。

點知幾年後今日,自然有咗!

再睇婦科,不是同一個,佢就話,其實咁照係唔準,平常人係好少咁易塞咗㗎.....

車,咩都係你地啲西醫講晒!

我都係分享下自己經歷。始終人人情况唔同。

今日睇返,其實心情放鬆,同埋調理好身子,對成孕係十分重要!

大宅

引用:我幾年前都照過,一邊塞,個婦科醫生話,好

原帖由 no_mood 於 14-05-29 發表
我幾年前都照過,一邊塞,個婦科醫生話,好大機會另一邊功能都有問題的。咁我梗係信十足。因為真係試咗大半 ...
我就係1516中!吾照自己又吾心息?!不停問自點解努力左一年都吾成功,見好多jm都照加上我第二個婦科又叫我照!

但我第一個婦科就叫我吾好照!話人地要照個d係墮胎或做個手術先照!叫我吾好咁心急

唉,好煩呀!!

咁你個陣時,你努力左幾耐?

男爵府

我第一胎試左年半都無聲氣。。。唔知咁岩定點。照完後,第二個cycle就中左喇

大宅

回覆:Tsang@pig 的帖子

我嗰時都好心急,試咗三個月唔得,就去睇醫生食排卵丸,食咗三個月,就決定去照輸卵管,然後去睇不育科。因為我本身身體唔好,就算照到無塞,我都覺得我係難有嗰種。咁不如襯仲後生快快趣趣 ivf。同埋我性格係好怕望天打掛。所以我寧願去做一啲行動。

我諗如果你決定照,可以當係多一個參考,俾你決定下一步點做,而唔係一個結果(不育 ),因為呢個方法原來都幾唔可靠。

同埋,都可以考慮下其他因素,例如你覺得自己仲有冇時間慢慢試?如果試極都唔得,心情會唔會越來越差?如果真係塞咗係咪就做 ivf?你覺得點做會令自己壓力少啲?無論自然定人工,身體狀況同心情都係好大影響的。一定要自己感覺良好先去做。

大宅

再補充,就算照到冇塞,都唔代表乜嘢,因為仲要條管功能正常先得。同埋,仲要卵子健康,荷爾蒙正常,九百幾樣野配合。生育真係好奇妙。我地大家(包括自己和醫生)都係盡人事,最後都要聽天命。平常心,加油 and relax!

男爵府

引用:我嗰時都好心急,試咗三個月唔得,就去睇醫

原帖由 no_mood 於 14-05-29 發表
我嗰時都好心急,試咗三個月唔得,就去睇醫生食排卵丸,食咗三個月,就決定去照輸卵管,然後去睇不育科。因 ...
你好,想問一下食排卵丸一個月要多少錢。是否可以介紹你的e生給我。謝謝。

複式洋房

回覆:no_mood 的帖子

極之認同你嘅講話!成孕真的很美妙!

大宅

回覆:Tsang@pig 的帖子

如果心急就照啦~ 了結件心事~ 我照完都覺得冇乜野~

首頁

尾頁

跳至