跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由+kimmama+於+14-08-09+發表哇

原帖由 LittleErn 於 14-08-10 發表
係,由第一封信問sponsor攞良民証已開始怪,call過好幾次至追到佢地process,又唔話比人知冇收到payment, ...
慘!
CICM 3月31收到我份form
6月中 DM STEP ONE後就transfer左去HKO 嘞。不過HKO到而家都係0消息

別墅

引用:Quote:原帖由 LittleErn 於 14-08-10 發表

原帖由 kimmama 於 14-08-10 發表
慘!
CICM 3月31收到我份form
6月中 DM STEP ONE後就transfer左去HKO 嘞。不過HKO到而家都係0消息:thinking ...
我預計我個case半年後至再有聲氣,呢排plan多D去旅行,玩多D先

男爵府

回覆 kimmama 的帖子

kimmama,現在process咁耐左,有冇打亂你回多倫多的日子?我sponsor 我老公12月入紙,其中一份form我老公忘了簽名,3月補回文件,AOR2四月底收到,之後又是等現在無聲無息……

子爵府

引用:回覆+kimmama+的帖子kimmama,現在process咁

原帖由 suewong 於 14-08-10 發表

kimmama,現在process咁耐左,有冇打亂你回多倫多的日子?我sponsor 我老公12月入紙, ...
I got the AOR2 In mid June, no more news after that la.

Now my plan changed, I will go to settle first by myself. Kids n hb come afterwards in around Dec/Jan.

Hope thing goes smooth by year end la

男爵府

你自己先settle是好事,最起碼找屋住,有車用,熟路先。12月冬天來大家先找就更煩。

子爵府

引用:回覆+kimmama+的帖子你自己先settle是好事

原帖由 suewong 於 14-08-10 發表

你自己先settle是好事,最起碼找屋住,有車用,熟路先。12月冬天來大家先找就更煩。 ...
但得一個人,怕黑

別墅

回覆:suewong 的帖子

想問下咩叫AOR2?我都係12月入紙申請老公

大宅

引用:Quote:原帖由 suewong 於 14-08-10 發表回

原帖由 kimmama 於 14-08-10 發表
但得一個人,怕黑
吾使怕wor.我一個人stay over 5個月了,我husband 會around 11月先到。

別墅

回覆:RMQ1313 的帖子

AOR is acknowledge of received

step 1 aor is aor
step 2 aor is aor2

kimmama  Yesyes  發表於 14-8-11 12:50

子爵府

引用:Quote:原帖由+kimmama+於+14-08-10+發表但

原帖由 netnetyip 於 14-08-11 發表
吾使怕wor.我一個人stay over 5個月了,我husband 會around 11月先到。
嗯。一個人,夜晚食咩都諗唔到。好似好孤單咁

大宅

引用:Quote:原帖由 netnetyip 於 14-08-11 發表

原帖由 kimmama 於 14-08-11 發表
嗯。一個人,夜晚食咩都諗唔到。好似好孤單咁
我都系煮d簡單餸菜,因一星期返五日工,放工返黎煮飯,時間好快過,另外兩日放假,我大多數同朋友食早餐或lunch.
我剛轉了新工,呢排好多時放工都同同事出去飲coffee.完全吾覺悶!

子爵府

引用:Quote:原帖由+kimmama+於+14-08-11+發表嗯

我都系煮d簡單餸菜,因一星期返五日工,放工返黎煮飯,時間好快過,另外兩日放假,我大多數同朋友食早餐或l ...
一個人住都煮嗎?好難預,我以前試過,一煲湯飲最小一個星期。

子爵府

引用:Quote:原帖由+kimmama+於+14-08-11+發表嗯

我都系煮d簡單餸菜,因一星期返五日工,放工返黎煮飯,時間好快過,另外兩日放假,我大多數同朋友食早餐或l ...
你都几好丫。又有新工轉,我都期待自己有咁多機會

複式洋房

hihi, 我都係等緊通知,case已經轉左唻香港成3個幾月都無通知

我係3月中遞form嫁,初初都係正常嘅時間收到通知,但唻到香港就變得超級慢,等永遠係最痛苦,所以想問下各位有無人考慮係等緊嘅期間會飛去加拿大先?我真係好想飛過去等,但亦知道過關時會被問,我都唔知應該點答,有無何以教下我吖?唔該哂~

大宅

引用:Quote:原帖由 netnetyip 於 14-08-11 發表

原帖由 kimmama 於 14-08-11 發表
一個人住都煮嗎?好難預,我以前試過,一煲湯飲最小一個星期。

...
一個人都會煮,會預埋帶lunch box,工作附近食lunch又貴又冇乜野食,呢度d人習慣自己带lunch.通常我放假先出街食。

別墅

回覆 xxixixx 的帖子

咁係咪IMM0008只需要填我自己就得? 老公同個女都唔使填? 定係只需要填呀女, 但Q12 dependant type blank 左佢? 唔好意思, 有D 亂.

別墅

櫻花公主 發表於 14-8-9 16:47
請問如何知道離開加拿大時有冇declare non resident?萬一冇,第時要申請配偶返去有乜麻煩架呢?

...
我都想知呀!!!! 我老公返左香港成10年, 冇報過稅, 會唔會唔批我架?!?!

別墅

mchung1984 發表於 14-8-14 12:33
回覆 xxixixx 的帖子

咁係咪IMM0008只需要填我自己就得? 老公同個女都唔使填? 定係只需要填呀女, 但Q12 de ...

是的,IMM0008主要填寫你自己的資料 (因為整個申請只是申請你一個人)。
之前說過,你沒有dependant需要申請,所以dependant這一項什麼也不用填。

洋房

Hello. 我份表十二月中寄到加拿大申請,一月頭老公過step1.
香港一月尾收到我份表,
一直都無消息,
之後八月一號cic終於update status!
不過係話岩岩開始審批我人申請,
諗住會有排等啦,
點知八月八號就收到email叫我做良民證。
想問下做大良民證大約幾耐要交護照呀?thanks

別墅

回覆:mrshang 的帖子

我老公情況一樣,我地都等緊

首頁

尾頁

跳至