跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:Tracychg15 的帖子

呢2個月mississagua 做野超慢
你有uci number 即已process中
可憐我連uci 都未有

別墅

回覆 Tracychg15 的帖子

唔好意思, 唔記得提你, 我係FORUM揾倒個步驟大概如下:

(以文件交齊黎計)
第一個EMAIL 係有UCI NUMBER
第二個EMAIL係話 SPONOR APPROVED

個CASE 就會比返香港VISA OFFICE 跟, 之後都係香港果邊覆你野

我諗你而家係等香港VISA OFFICE果邊覆你, 但因為佢地6月3日搬去QURRAY BAY, 相信搬完你就唔駛等噤耐

洋房

我係上年十二月九寄出申請表,十二月十五收到通知話收到申請之後一月二十到收到話第一個step pass左
香港呢邊就仲未叫我交任何野

我係境外申請,已做medical check

大宅

回覆:申請配偶移民

想問如果visa approve 咗咁佢會比幾多時間你去land?

別墅

回覆:LittleErn 的帖子

我想問下係6月3號開始搬定係搬到過去?

別墅

回覆:Montreal 的帖子

montreal

我見其他成功申請倒既話比返passport 你90日内要到加國報到

別墅

引用:LittleErn初時我都諗住揾agent,1月果陣問

原帖由 xxixixx 於 14-05-27 發表
LittleErn

初時我都諗住揾agent,1月果陣問過6、7間,最平要25000(可能而家又加價),最貴收我5萬幾,有 ...
我都係填緊d formssssss.
睇花加頭暈,填填吓都唔知自己填緊d乜。不过聽你講搵agent填要幾萬蚊。都係自己填。不过真係要睇多幾次條問題先識答。唉!好似考試咁呀。

別墅

引用:Quote:原帖由 xxixixx 於 14-05-27 發表Lit

原帖由 Yukei0602 於 14-06-03 發表
我都係填緊d formssssss.
睇花加頭暈,填填吓都唔知自己填緊d乜。不过聽你講搵agent填要幾萬蚊。 ...
的確好鬼煩,填好之後check多幾次

男爵府

回覆 Yukei0602 的帖子

重要臨寄前再上CIC看多次,睇下他們有冇update form, 我們上年填完form,臨寄前CIC update 左其中一份,我們立即print再填,但最後老公忘了簽名,3個月後才收到email再補文件,所以要小心再double check !

大宅

引用:montreal+我見其他成功申請倒既話比返passp

原帖由 LittleErn 於 14-06-03 發表
montreal

我見其他成功申請倒既話比返passport 你90日内要到加國報到
90日這麼快!咁邊個階段要比resign letter to prove you are really moving to Canada?

別墅

回覆 Montreal 的帖子

Montreal

我自己申請填左個計劃日子幾時過去加拿大, 同埋講明係會同另一半一切去加拿大, 若果CIC要求比 Letter of Release from the IRD, Sponsor到時至resign。我都係不停睇好多FORUM黎參考人地做法, 唔知答唔答倒你問題

大宅

引用:回覆+Montreal+的帖子Montreal我自己申請填

原帖由 LittleErn 於 14-06-03 發表
回覆 Montreal 的帖子

Montreal
Thanks for your reply. 如果我sponsor 我老公,咁我需要body check ?

別墅

回覆:Montreal 的帖子

sponsor唔需要body check

我今日揾加拿大朋友同我一切打去cic 問下我個申請進度(因為一定要用local 電話打至打得通)
原來miss 左文件咁再補寄過去就等如重新line up等process 個application

而我勁唔好彩一開始就比cic 話我冇police cert ,因為咁而文件唔齊,到而家都仲排緊等process, 好似我咁唔係因為自己填錯野而搞到被拖延,都算黑仔

別墅

回覆 Yukei0602 的帖子

係呀, 我依家都填緊, 頭都暈呀!!!!!!!!!!!!!!

複式洋房

見到有這個Post太好了!!! 我也是正準備幫老公申請移民Canada。
但真係超複雜, 我連份Form http://www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/forms/IMM0008ENU_2D.pdf 都未load到出黎,真心想向大家請教一下。

可否分享下有咩step同有咩Forms我要填架?

大宅

回覆 xxixixx 的帖子

係呀, 我依家都填緊, 頭都暈呀!!!!!!!!!!!!!!<----metoo!!!!!

我個case 係老公同仔都已經係加藉, 而家申請我……

Xxixixx,

我想請問 IMM5406果份form, 係咪只填我屋企? 老公仲洗唔洗另外填一張呀?

同埋我之前都有問過D agent, 佢地話body check 唔洗咁快做, 因為加拿大果邊只當有效期一年. 同埋批左之後就要係body check 果日計一年野就要走, 你地知唔知係唔係呢?

咁我交表時又洗唔洗比埋bodycheck ??

我已經填左成個星期啦, 仲係一舊雲咁…….=.=”””

別墅

引用:回覆+xxixixx+的帖子係呀,+我依家都填緊,+

原帖由 jojomummy 於 14-06-10 發表

係呀, 我依家都填緊, 頭都暈呀!!!!!!!!!!!!!!
我同你個case 一樣, 老公同女已經係加藉。 依家申請我過去。 form 已download 晒, 睇左相關網頁, 但都冇講咩情況要co signer。 依家企左係到, 問領事館, 又話要email 問相關部門。。。 一頭煙, 有冇人可以教下我?

別墅

回覆 jojomummy 的帖子

IMM5406是給移民申請者填寫的,你老公是不用另外再填。IMM5406已清楚列明是填寫"妳"的老公、子女、父母和兄弟姊妹。

Body check我是做了後一同交表,我的考慮是避免CIC話妳交唔齊資料,咁佢會hold住妳份申請,之後通知妳補做畀佢,CIC收到後再排時序重啟妳的申請,所以這會很大程度拖延整個申請。
有人話land的期限是根據body check的日期,這個我不清楚,不能確定回答妳。

這只是我的做法和考慮給妳作個參考,希望能幫倒妳。

別墅

回覆 mchung1984 的帖子

妳是要填寫 "沒有" co-signer

可參考這個網頁:http://wenku.baidu.com/view/c344de6b011ca300a6c3907f.html

引用網頁中對co-signer的解釋:

co-signer 共同簽字人

夫妻配偶團聚的, 不可能有CO-SIGNER;擔保孩子的,而孩子沒有自己的小孩,不需要CO-SIGNER。 一般情況都不需要co-signer,填上Not Applicable。 只有配偶或common-law partner可以當。

仔細研讀一下3900E,中填表說明中P19頁B-Co-signer的定義 的確是這樣說的。

Your spouse or common-law partner should complete this section only if he or she is co-signing the application. If you are sponsoring your spouse or common-law or conjugal partner, you cannot have a co-signer; write 「Not Applicable」 in this section. You do not need a co-signer if you are sponsoring a dependent child who has no children.

你的配偶或common-law partner要完成這一部分,如果他(她)是共同簽字人。如果你在擔保你的配偶,common-law partner 或conjugal partner, 你不可能有共同簽字人; 填入「Not Applicable」 。
你不需要共同簽字人, 如果你擔保你的孩子,而他們還沒有自己的子女。

妳亦參考這個網頁,主提供的參考資料也是近期的。

http://cindyhylee87.blogspot.hk/2013/11/family-class-sponsorship.html

大宅

XXiXiXX,

唔該晒你呀! 如果填份form 有問題可否再問你呢? 因為宣誓果度我都有問題, 想問下我老公同仔同埋我既証件, 可唔可以我一個人去民政事務署做宣誓就可以? 還是要分開呢?

首頁

尾頁

跳至