自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

有冇高人可以教下我呀
調皮地/溫暖的/陽光/照在/我/太陽/任/遮住/我的/身上

珍珠宮

會5會係o甘呢:-

"我調皮地遮住太陽,任溫暖的陽光照在我的身上。"

子爵府

thx呀.
依句我都唸過.個女都係咁寫.但係又覺得遮住個太陽又點比d陽光照到.所以想睇下有冇高人會組織到第二句
搞到頭都大埋 .
原文章由 LokYauYau 於 07-10-9 18:42 發表
會5會係o甘呢:-

"我調皮地遮住太陽,任溫暖的陽光照在我的身上。"

複式洋房

"我調皮地遮住陽光,任溫暖的太陽照在我的身上。"

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

你用個身遮住個太陽,d陽光當然照落你個身度!

原文章由 sandy816 於 07-10-9 18:59 發表
thx呀.
依句我都唸過.個女都係咁寫.但係又覺得遮住個太陽又點比d陽光照到.所以想睇下有冇高人會組織到第二句
搞到頭都大埋 .
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

原文章由 sandy816 於 07-10-9 18:19 發表
有冇高人可以教下我呀

溫暖的太陽照在我的身上,我調皮地遮住陽光.
任字唔知擺邊好

[ 本文章最後由 crystaltochan 於 07-10-9 20:27 編輯 ]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我遮住太陽, 任溫暖的陽光調皮地照在我的身上.

別墅

好媽媽勳章

可否這樣寫:

我遮住陽光,任溫暖的太陽調皮地照在我的身上

水晶宮

樓主,
阿女答: 太陽調皮地照在我的身上, 任溫暖的陽光遮住我.
唔知啱唔啱, 可否有正確答案時分享一下, 謝謝!

原文章由 sandy816 於 07-10-9 18:19 發表
有冇高人可以教下我呀

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

子爵府

唔該哂咁多位..等呀女聽日交完派返黎先知正確答案係乜

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

會唔會係:
我調皮地遮住溫暖的陽光, 任太陽照在我的身上
呀??
有冇高人可以教下我呀

複式洋房

原文章由 sandy816 於 07-10-9 22:01 發表
唔該哂咁多位..等呀女聽日交完派返黎先知正確答案係乜

請問你個女派左答案未呀? 我都好想知道答案呀...?-(

洋房

?? feel there's a problem on the question?"任" single word?? so strange, not a correct gramma.

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 tom99 於 07-10-10 12:50 發表
請問你個女派左答案未呀? 我都好想知道答案呀...?-(

我都想知呀, 有答案記得post上來.

伯爵府

畀面勳章

原文章由 CINDYC 於 07-10-9 21:47 發表
樓主,
阿女答: 太陽調皮地照在我的身上, 任溫暖的陽光遮住我.
唔知啱唔啱, 可否有正確答案時分享一下, 謝謝!

我都覺得係呢句
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

別墅

原文章由 silvia_ng 於 07-10-10 19:16 發表

我都覺得係呢句

我覺得冇可能啊!太陽怎會調皮地,除非擬人法!!

會否"我調皮地遮住太陽, 任溫暖的陽光照在我的身上"

水晶宮

我女小四,老師真係剛教完擬人法, 所以佢這樣重組句子. 但都好想知是否有錯
原文章由 jasmine媽咪 於 07-10-10 19:32 發表

我覺得冇可能啊!太陽怎會調皮地,除非擬人法!!

會否"我調皮地遮住太陽, 任溫暖的陽光照在我的身上"

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

畀面勳章

有冇高人可以教下我呀

温暖的太陽任我調皮地遮住陽光照在我的身上.
唔知得唔得.

別墅

我的答案:

太陽調皮地遮住我,任温暖的陽光照在我的身上。:-P

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至