自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我想問, 有答案未呀?? 好心急呀. :mrgreen: :mrgreen:

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不過我想知 "遮住" 係咪適用於寫作...感覺好口語化.
我都想知答案

呢題係中文科嗎?

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

仲未拎返黎呀..我都好想知.
我覺得依家教中文難過英文好多呀

禁止訪問

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

學校指定要訂既補充練習.課室教材出版有限公司.新一代中文科預試試題2007版
原文章由 subrina 於 07-10-13 01:07 發表
sandy816

請問以句--重組句子是什麼出版社出的內容?

洋房

溫暖的太陽任陽光調皮地照在我的身上 我囡囡中二答的

別墅

太陽調皮地遮住我,任溫暖的陽光照在我的身上。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

討 論 區 精 華 : 重 組 句 子 考 起 家 長

小 學 中 文 科 經 常 要 「 重 組 句 子 」 , 別 以 為 小 兒 科 很 容 易 , 最 新 的 課 程 , 隨 時 考 起 家 長 ! Sandy816 不 懂 指 導 囡 囡 , 惟 有 上 網 問 功 課 , 請 教 網 友 如 何 重 組 這 些 詞 語 成 句 : 「 調 皮 地 / 溫 暖 的 / 陽 光 / 照 在 / 我 / 太 陽 / 任 / 遮 住 / 我 的 / 身 上 」 。

親 子 王 國 網 友 嘗 試 : 「 我 調 皮 地 遮 住 太 陽 , 任 溫 暖 的 陽 光 照 在 我 的 身 上 。 」 Sandy816 認 為 有 點 不 合 邏 輯 , 「 遮 住 個 太 陽 , 又 點 畀 啲 陽 光 照 到 ? 」 「 wong2323 」 認 為 冇 問 題 , 反 駁 說 : 「 你 用 個 身 遮 住 個 太 陽 , 啲 陽 光 當 然 照 落 你 個 身 度 。 」

網友 切 磋 一 番 , 多 數 認 為 「 任 」 字 最 難 處 理 , 要 求 Sandy816 把 老 師 的 標 準 答 案 公 開。 w_y : 「 我 想 知 道 『 遮 住 』 係 咪 適 用 於 寫 作 ? 感 覺 好 口 語 化 ! 」
彈 珠 人 好 心 急 想 知 道 標 準 答 案 , 因 為 我 自 己 也 不 懂 得 重 組 啊 !

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 wendykaka 於 07-10-18 06:13 發表
小 學 中 文 科 經 常 要 「 重 組 句 子 」 , 別 以 為 小 兒 科 很 容 易 , 最 新 的 課 程 , 隨 時 考 起 家 長 ...

Sandy816 有答案未?

伯爵府

原文章由 wendykaka 於 07-10-18 06:13 發表

小 學 中 文 科 經 常 要 「 重 組 句 子 」 , 別 以 為 小 兒 科 很 容 易 , 最 新 的 課 程 , 隨 時 考 起 家 長 ...

男爵府

岩岩報紙都見到~~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

而家d小朋友功課真係難0左好多,
睇少眼都唔得0架!!!

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

畀面勳章

我覺得呢句好,因為原文要用遮住呢個詞,始終都係口語化多d,用"照在"就合适多了

原文章由 chanchancw 於 07-10-13 11:17 發表
溫暖的太陽任陽光調皮地照在我的身上 我囡囡中二答的

複式洋房

沒有了"遮住" 及"我"wor...........

複式洋房

「温暖的太
照在我的身上
調皮地
遮住陽光」

可以嗎?

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 w_y 於 07-10-12 12:40 發表
不過我想知 "遮住" 係咪適用於寫作...感覺好口語化.
我都想知答案

呢題係中文科嗎?

''遮住'' 完全可以用於寫作
例如:兩行熱淚順著臉頰無聲地滑落,淚水模糊了我的雙眼,遮住了我的視線,看不清你遠去的背影.
樓主果句我覺得依句最好:
我調皮地遮住太陽,任溫暖的陽光照在我身上.
而依句:
我遮住太陽,任溫暖的陽光調皮地照在我身上.
雖然可以看做''擬人''句,但比喻的不貼切,陽光地照射都是靜止的,點為之''調皮地''.如果是閃下閃下咁照,可能得.
我都好想知正確答案.

民房

請教小四重組句子

唔知呢句幫唔幫到您.

太陽 任 溫暖的 陽光 照在 我的 身上. 我 調皮地 遮住!

:lol:

民房

請教小四重組句子

唔知呢句幫唔幫到手.

[[ 太陽任溫暖的陽光照在我的身上. 我調皮地遮住! ]]

以上呢句句子可以睇到兩個互動的情景. 太陽同我係主體, 溫暖的同調皮地係形容詞, 任/照在 同 遮住是動詞.

[ 本文章最後由 cheriswoo 於 07-10-18 12:10 編輯 ]

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 sandy816 於 07-10-9 18:19 發表
有冇高人可以教下我呀
調皮地/溫暖的/陽光/照在/我/太陽/任/遮住/我的/身上

太陽照在我的身上, 任溫暖的陽光調皮地遮住我

民房

樓上的句子是最貼近正確答案的.
但我仍斟酌後句主語是什麼.
是陽光還是我?

還是

太陽照在我的身上,任我調皮地遮住溫暖的陽光

我可以遮住陽光,陽光可以遮住我嗎?

原文章由 貝貝 於 07-10-18 11:26 發表

首頁

尾頁

跳至