親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

參考各JM經驗, 初步計劃了, 大家比比意見.

計劃2014年8月15日至20日到台中、清境、日月潭玩。我夫婦2人加2女 (9及7歲),我坐華航,約上午11:40到台中, 2014年8月20日下午6:00機回香港,計劃:

15/8, 第1天住瑪格麗特 (包車下午)
車:機場清境,途中遊埔里:廣興紙寮(約1300-1400)、造紙龍手創館(約1430-1530)、紙教堂(約1600-1630)瑪格麗特

16/8, 第2天 住夢幻山林 (公車/飯店車)
清晨上合歡山(約0400-0700)回瑪格麗特早餐+check out到夢幻山林check in清境農場(約1400-1600) 青青草原(約1630-1730) 晚餐瓦缸鶏(約1800-1930)盧山温泉(約2000-2200)夢幻山林

17/8,第3天:住月潭館 (的士/飯店車,包車下午)
小瑞士花園(約0930-1000)紙箱王+午餐(約1000-1200)車:清境夢幻山林孔雀園(約1400-1430)日月潭飯店check in遊湖(約1700-1800) 邵族晚餐(約1800-2000)日月潭飯店

18/8,第4天住台中Hotel One亞緻 (纜車,包車下午)
日月潭飯店check out九族文化村(約0800-1100) 車: 月潭館,取行李漂流木花園lunch(約1230-1330)集集(約1400-1430) 麻糬主題館(約1500-1630)扇形車庫(約1700-1730) 台中飯店1check in逢甲夜市(約1830-2100) 台中飯店

19/8, 第5天住台中清新温泉 (的士/飯店車)
921地震館(約0900-1000)台中兒童藝術館(約1030-1130)中友百貨shopping, lunch (約1200-1500)台中公園(約1500-1600)台中飯店1(取行李)台中飯店2

20/8, 第6天: (的士/飯店車)
酒店內設施彩虹眷村(約半小時)台中飯店(取行李)機埸

子爵府

hashtag旅遊勳章

回覆:8月6D台中行程

day3見議下午坐船環湖先,好多間船公司尾班船係17:00,day4九族文化村平日開9:00,纜車10:30先有,如假日會早半個鐘,而九族票價NT$780一個大人,可預多些時間玩~

珊瑚宮

引用:參考各JM經驗, 初步計劃了, 大家比比意見.

原帖由 liuiris 於 14-05-10 發表

計劃2014年8月15日至20日到台中、清境、日月潭玩。我夫婦2人加 ...
18號吾夠時間。

子爵府

hashtag旅遊勳章

回覆:8月6D台中行程

其實day1都唔夠時間,紙寮同造紙龍選其一,唔係唔夠時間玩diy,紙教堂入場門票可抵場內消費,入去坐低食件cake,飲杯野都唔止半個鐘

12312  行個圈都成個鐘  發表於 14-5-10 18:10

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

liuiris 發表於 14-5-10 08:42

計劃2014年8月15日至20日到台中、清境、日月潭玩。我夫婦2人加 ...

day 1 太樂觀,11:40落機,你預一個鐘排隊出關攞行李,可能要十二點幾先出到黎,由機場去埔里單車程要一個鐘,計埋燈位個D唔止,所以一點係去唔到廣興紙寮。

day 2 瑪格麗特同夢幻山林都係清境??唔明白做乜要轉民宿?
清境農場同青青草原係同一個地方。盧山温泉地質變動其實危險,你諗清楚

day 3 日月潭遊湖你有無查過船班?理論上D船五點幾己經無曬,
如果你想遊一個圈,個個站都上岸睇下就唔可以咁遲,
全個遊湖大約要預個幾兩個鐘,仲要小心唔好咁趕坐尾班船回程,萬一滿座就無得坐。

http://yacht.okgo.tw/multimedia1.html

day 4 九族玩三個鐘唔夠,九族開九點,另外纜車十點開。。。
集集如果只係留半個鐘,我勸你唔好去,
個鐘你就可以留係車站照兩張相,老街、遊樂場、公園等乜都去唔到。
扇形車庫亦係,一黎佢收五點,二黎半個鐘,
你應該只可以跑到去車庫個位影張相再跑番出黎。。。

樓主你似好多行程都無查清楚開放時間同交通班次,
咁樣 plan 自由行好危險,會有好多行程都去唔到,
要小心留意呢D。

同埋好多景點都得一個鐘兩個鐘,真係行到去入口照張相就要走咁。。。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:參考各JM經驗,+初步計劃了,+大家比比意見.

原帖由 liuiris 於 14-05-10 發表

以上各人都講出問題了,連19号你行程去921又再去市中心,921唔近台中市,要玩可以3小時以上,另外20号走先去彩虹眷村?你由日月潭返台中路上已經可能經去!

大宅

多謝 大家,我要改下了.
另, 一日包車, 8小時, TWD4000,合理嗎?
一日比半日, TWD2800,另每一景點加500,更平.

這是這裡JM介紹的鐘司機,
他覆email超快.

男爵府

幾果達人出手
我地d 新手又學到野了

珊瑚宮

liuiris 發表於 14-5-10 16:51
一日比半日, TWD2800,另每一景點加500,更平 ...
因司機是由其它地方黎接客人。
包全日抵好多

珊瑚宮

liuiris 發表於 14-5-10 16:51
一日比半日, TWD2800,另每一景點加500,更平 ...
另外:是先去紙箱王午餐,傍晚去小瑞士,因在紙箱食滿三百元,可以有小瑞士問票。
下午玩清境農場

第二天一早點對點去九族(1:30車程),在九族玩一天和遊湖。住日月潭

男爵府

好多人都有一個通病去完台北就以為其他地方d交通都好易

其實一出台北呢個想法已經大錯特錯
由其台中呢d景點與景點之間唔係近

珊瑚宮

引用:好多人都有一個通病去完台北就以為其他地方

原帖由 mcchan2008 於 14-05-11 發表

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mcchan2008 發表於 14-5-11 00:33

係呀,有D人得四五日都打算由高雄玩到台北,我只係睇個日數同地方都想死,
我諗佢地去完番到黎只係記得坐車坐車坐車,
之後去過邊都唔記得

珊瑚宮

引用:Quote:mcchan2008 發表於 14-5-11 00:33 好

原帖由 shinku 於 14-05-11 發表
係呀,有D人得四五日都打算由高雄玩到台北,我只係睇個日數同地方都想死,
我諗佢地去完番到黎只係記得坐 ...
到此一遊

首頁

尾頁

跳至