興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我家西施接近17歲已絶育, 呢個月我留意到佢食嘢越來越少, 後腿已完全無力, 行三兩步就個成日跌低, 而且頸部長期彎下, 不肯抬頭, 好像已完全看不到聽不到
今個星期直情完全唔肯食嘢, 試了很多方法, 甚至用濕糧打成糊狀, 用針筒餵也不行, 牠根本不願意吞下, 而家瘦到皮包骨, 前日已經睇左醫生, 醫生只表示腎功能比較弱, 要留院吊鹽水, 但醫院又full哂, 而家唯有暫時在家自己打皮下水, 但若然再不進食, 我擔心佢會餓死, 請問吊鹽水係咪真係幫到佢? 有咩方法可以令佢唔好咁辛苦?

瑪瑙宮

環保接龍勳章

引用:我家西施接近17歲已絶育, 呢個月我留意到佢

原帖由 annie_luk 於 14-05-12 發表
我家西施接近17歲已絶育, 呢個月我留意到佢食嘢越來越少, 後腿已完全無力, 行三兩步就個成日跌低, 而且頸部 ...
唔好再靠狗糧,自已煮d野比佢食引吓佢啦

閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

回覆 annie_luk 的帖子

唔好住醫院啦,佢仲驚過你,得番狗狗留係到好慘嫁,我諗你要有心理準備狗狗可能隨時會離開,等佢留係最熟識嘅地方啦。

複式洋房

回覆:老狗不吃不喝已經一星期了

自家製嘅固體液體食物都試過, 都係唔肯吞.........

男爵府

樓主要有心理準備, 試下同佢睇多個醫生

複式洋房

其實我有哂心理準備, 但接唔接受到係另一回事......
佢好乖,佢從來都無示過辛苦, 但試問咁多日唔食野點會唔辛苦吖

大宅

D水加葡萄糖

子爵府

俾萄葡糖水飲 試下唔落油炒下牛肉羊肉呢啲香口啲既肉佢食下 如果佢真係唔食 唔好逼佢 可能係時候。。或者再睇下醫生 但唔好留醫啦 俾佢係個安心既環保下過對佢仲好 可以既。。請幾日假陪住佢 加油

首頁

尾頁

跳至