自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

加油加油,不要放棄吖!阿仔好需要你關心架!

子爵府

回覆:月希 的帖子

我做就係咁,我地住屯門,佢係九龍返學,我話中學就算返屯門讀,麻煩你都考好d,你而家中、英、數、常4科(都有80分或以上),但中英數總有一科係7X,已經可以扯扺平均分數,人地唔會因為你讀九龍小學就特別優待你,人地只睇成績,好多學生成績好過你。

119823620  就係因為成績?!我對你都心淡!  發表於 14-5-17 16:08
我個寶貝仔係屎撈B

珍珠宮

引用:我都係,好似前世欠左佢咁,雖然未至於心淡

原帖由 flower姐姐 於 14-05-12 發表
我都係,好似前世欠左佢咁,雖然未至於心淡,但每日都好勞氣、激心,自從一歲開始就冇一日乖過,幼稚園嘅時 ...
點解你唔欣賞佢有你同你老公都冇的說話能力?個個小朋友都曳架啦,曳都可以好感恩有個仔好錫佢架麻

我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

禁止訪問

珍珠宮

係自己個仔,乜都係假,盡力教,唔好放棄

禁止訪問

回覆:Haemon 的帖子

男爵府

我經歷了三次呈分了,現在等結果。呢三次考試真係好聚張,分數無變,名次可以退好多,大陪份人都發力,小朋友多數都hea,想有好成績,大多要父母參與,五,六年級是家長必經最辛苦的兩年。加油呀!

大宅

回覆 flower姐姐 的帖子

多言無問題, 起碼咩都講, 唔好收埋, 唔傷人就得, 其他嘢慢慢教, 講得啱希望
在明天, 我都努力緊!

公爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得我個囝大左都係咁, 講極都唔聽0既鬆弛熊類型,睇黎我都要好好享受哩幾年幼稚園時光了!~
.........................................

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆:對住阿仔,我只可以講一句心淡

老老實實,佢地身體健康已經係最大既福份,我女而家仲係醫院狂燒,燒足1個星期都唔知點解,又退唔到燒,如果佢好返以為健健康康開開心心,我仲有咩要求?

losttoa  加油,寶貝快快好番  發表於 14-5-17 15:31
mercurycc  祝早日康復!  發表於 14-5-13 12:25
ToopyBinoo   Health is most important. Hope your daughter gets better soon.  發表於 14-5-13 11:57

子爵府

2019新春慶豚圓

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

各位媽媽請冷靜, 你地所講都唔係咩缺點, 點解唔當優點看? 只係佢地唔係你地心目中乖乖自己緊張讀書的孩子罷了, RELAX~~~~~~~~~~~~~~~

孩子就是愛玩的, 只要家長需要時督促一下, 就算考得唔好, 都唔係世界末日呢~

mercurycc    發表於 14-5-13 12:24
sunshine-lover  agree  發表於 14-5-13 12:12
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

cytjulia 發表於 14-5-13 11:32
老老實實,佢地身體健康已經係最大既福份,我女而家仲係醫院狂燒,燒足1個星期都唔知點解,又退唔到燒,如 ...

真係辛苦又擔心.加油呀

珊瑚宮

flower姐姐 發表於 14-5-12 22:09
我都係,好似前世欠左佢咁,雖然未至於心淡,但每日都好勞氣、激心,自從一歲開始就冇一日乖過,幼稚園嘅時 ...
如果你地都係靜局, 佢想有人同佢溝通無門, 終有日佢乜心事都唔同你地講, 又係唔係你希望嘅?

不如你轉個方向, 唔係制止佢講, 係問返有深度啲、要佢用腦想嘅問題, 等佢明白要內容言之有物才吸引人, 一輪機關槍咁其實好悶人?

至於野食, 擺係佢面前根本係一種誘惑喎, 如果你事前講好規矩, 咁佢犯規就一定要行返罰則。

雖然呢啲細個做會易見效, 不過唔做就好難望有日"忽然開竅"。

男爵府

2019新春慶豚圓

教小朋友係要有無比耐力,

珊瑚宮

Haemon 發表於 14-5-13 09:11
我做就係咁,我地住屯門,佢係九龍返學,我話中學就算返屯門讀,麻煩你都考好d,你而家中、英、數、常4科( ...
問題係, 佢自己學習目標/態度係以應酬你為主, 還是明白對自己嘅影響? 佢啲好朋友, 表現又如何?

我個仔同成班好友同學, 對制度係唔多明白, 但佢地知一樣, 係大家都要成績差不多, 先有機會一起讀上去, 呢個係正面動力之一。

水晶宮

2019新春慶豚圓 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

香港地讀書真係好大壓力, 唔係對小朋友, 係對父母

ilbl3696  agree  發表於 14-5-17 16:31

子爵府

BK Milk勳章

盡力教啦, 我無小朋友, 但我同老公都曾經慨嘆如果當年父母嚴D, 惡D, 逼我地讀好書, 做個專業人士, 咁大個就唔洗咁辛苦.

個個小朋友細個就梗係想玩唔想返學0架啦, 但大個就會明白感激父母當年的用心良苦.

qwe2132007  其實無一定㗎。我阿媽好惡好嚴,督促我讀書。但我好不喜歡學習。而家覺得如果佢無咁悪,我可能成就大D。  發表於 14-5-17 13:35
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

吾好灰心, 細個晤 口力 大個先 口力, 我有個中學同學阿哥,中小學吾讀書,考a-level econ更加寫完個名走左去飲咖啡,現在我看新聞見到他是什麼什麼證券大中華總裁,我知你地會話萬中無一,系, 不過我意思系逼都沒用,吾逼有可能有用, 而我細個系超級自覺讀書,小學成日考第一,結果,現在把鬼,都系做餐死…

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好多男仔都係咁, 我已經退而求其次, 但求佢心哋好, 對人好, 將來嘅路, 睇佢自己做化, 人 ~ 總有自己嘅方向, 讀到書行嘅係一條路, 讀唔到, 可能行嘅路會辛苦啲, 但不表示佢哋唔會成功, 可能, 喺面對艱難的過程, 係上天對佢哋嘅苦煉, 為佢哋將來更上高峯而作準備, 唔好因為眼前嘅一切而判定佢嘅將來, 希望 在人間。

首頁

尾頁

跳至