自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:對住阿仔,我只可以講一句心淡

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

男爵府

2018復活節勳章

Haemon 發表於 14-5-13 09:11
我做就係咁,我地住屯門,佢係九龍返學,我話中學就算返屯門讀,麻煩你都考好d,你而家中、英、數、常4科( ...
屯門升中派位都好緊張,4大天王,已經有3間係有聯繫學位,兩間官中都係,又多聯繫小學,元朗本身唔夠band one位,又會黎屯門試,佢地本身都好有實力,唔係猛龍唔過江.(某中學校長講座時講)
第1,2次呈分對自行極重要,另外,要注意操行,中學校長表明要有B以上,方會考慮.
除了成績操行,最好有D校外比賽有公認性的證書,咁就更有把握.
當然,面試表現佔分都好重,好有影響力,唔出聲,唔夠主動性(group discuss更是).就會扣分喇!

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:Quote:原帖由+flower姐姐+於+14-05-12+發表

原帖由 tonghomama 於 14-05-12 發表
點解多言吾好? 我l吾覺得活潑多言有問題.
但學校會覺得係一個問題!

子爵府

引用:Quote:原帖由+Haemon+於+14-05-12+發表6月

原帖由 par3186 於 14-05-12 發表
無得心淡,我個仔dse啦,都系咁,我都系學習自我調節心態,先可以繼續維持大家關系咋,,,我都只可以無奈 ...
Same here

子爵府

回覆:ansonisme 的帖子

我就係知道而家學位緊張,阿仔仲要係d易學壞嘅人,所以希望揾間好d俾佢

我個寶貝仔係屎撈B

男爵府

點解唔繼續留係九龍讀書, 要返屯門呢? 九龍唔會多d選擇咩?

Haemon  九龍多選擇,但以阿仔性格,要揾間近d,起碼得閒可以伏下佢,佢係d易學壞嘅人  發表於 14-5-17 16:50

男爵府

引用:我做就係咁,我地住屯門,佢係九龍返學,我

原帖由 Haemon 於 14-05-13 發表
我做就係咁,我地住屯門,佢係九龍返學,我話中學就算返屯門讀,麻煩你都考好d,你而家中、英、數、常4科( ...
咁都唔心足,成績都中上, 怪獸家長

Haemon  Why叫怪獸家長??班主任話阿仔成績只屬band 2尾、band 3頭。  發表於 14-5-17 14:46

子爵府

阿仔操行唔得,我只求揾間校風好少少嘅中學。

我個寶貝仔係屎撈B

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我對住我個囡,直情想死

侯爵府

引用:6月呈分試,做嘢仲係求求其其,敷衍了事,

原帖由 Haemon 於 14-05-12 發表
6月呈分試,做嘢仲係求求其其,敷衍了事,掛住玩。
你並不孤單、寂寞,同路人

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

你個好好啦。我果個唔合格當食生菜。 都唔知點算。

侯爵府

2019新春慶豚圓 瞓得好勳章

我仔14歲啦 咪又係令我一次又一次心淡 心淡到唔想同佢講野tim呀

侯爵府

BK Milk勳章

引用:6月呈分試,做嘢仲係求求其其,敷衍了事,

原帖由 Haemon 於 14-05-12 發表
6月呈分試,做嘢仲係求求其其,敷衍了事,掛住玩。
雖然我未到嗰個階段,不過我諗佢哋唔知或唔理解呈分試嘅重要性,讀邊間中學佢哋又唔care,最好唔駛讀書添,日日玩

男爵府

樓主,

我女和你個仔同級,又係科科80以上,但我好滿意。雖然不是名列前茅,但總算達標啊!

我不會想我個女只是讀書第一,生活卻是白痴的人。

所以我女不會好似名列前茅的同學,將全部時間用來溫習。佢會做家務,跳芭蕾舞,游水,關心社會,關心別人…

你期望你個仔成為一個怎樣的人? 不要用學業成績來評小朋友的價值啊!

Yammiewu  Good 講得好  發表於 14-5-17 19:19

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

唉~

呢啲其實都係個細路自己既做化,
作為父母會盡最大能耐想比最好的比佢地,
但有時也要個細的合作,才可領父母這份情

子爵府

我想講係阿仔班主任,打電話同我講佢讀書態度有問題,其他同學已經開始緊張考試,冇再玩到癫哂,但佢依然繼續掛住玩
我試過放假等佢自己温默書,佢話温好,結果返嚟0分。但俾我、阿爸捉住就可以9X、100分。

我個寶貝仔係屎撈B

珍珠宮

引用:我都係,好似前世欠左佢咁,雖然未至於心淡

原帖由 flower姐姐 於 14-05-12 發表
我都係,好似前世欠左佢咁,雖然未至於心淡,但每日都好勞氣、激心,自從一歲開始就冇一日乖過,幼稚園嘅時 ...
是否有過度活躍症?
不喜勿插。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題