興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

免費的 dyn 停用了, 我已在 no-ip 登記了一條 link, 請問之後的步驟點樣做, 使到家中 router 能認到 IP Cam 及 no-ip 既 link 呢?

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

先要知道你隻 router , 有冇支持 no-ip ...
有就照 dyn 咁, 一樣入返 ddns , login & paswsord.

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

子爵府

linggo 發表於 14-5-14 18:39
先要知道你隻 router , 有冇支持 no-ip ...
有就照 dyn 咁, 一樣入返 ddns , login & paswsord.
我部 router 係 D-link DIR-615, 唔知支唔支持 no-ip

珍珠宮

回覆:Sonic 的帖子

入 setup page 睇下,有冇見?

子爵府

linggo 發表於 14-5-14 23:17
入 setup page 睇下,有冇見?

是否這個? 試過打了新資料入去, 跟住做 system check, ping no response.
係咪我做漏野呢, 使唔使將我隻 wireless ip cam 從新用 cable 連住個 router, 等佢認返 ?

珍珠宮

回覆 Sonic 的帖子

我睇 dir-615 demo web page ... 呢隻 router 冇 no-ip.
佢有自家 dlinkddns .. 你可以轉用呢個.
( 但背後都係 dyn 提供, 唔知可以用幾耐)

其實有部份 ipcam 都提供 ddns 設定, 你可以入 ipcam setup page睇埋,

首頁

尾頁

跳至