跳至

首頁

尾頁

民房

各位2月媽媽, 而家baby都五、六個月, 已經有聽覺, 你地會點胎教??

我就訓之前播純音樂!!

別墅

原文章由 faiemilycha 於 07-10-15 12:18 發表
各位2月媽媽, 而家baby都五、六個月, 已經有聽覺, 你地會點胎教??

我就訓之前播純音樂!!

我睇完七田真既書後, 我每星期教BB 五個英文生字! 不斷重複甘對住個肚講, 再加聽莫札特!

零八零二既媽咪       一定要keep住happy
      遇到唔開心之時       千萬唔可以angry
      只要諗諗個baby     心情即刻會beauty

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 yenkimami 於 07-10-15 16:30 發表

我睇完七田真既書後, 我每星期教BB 五個英文生字! 不斷重複甘對住個肚講, 再加聽莫札特!

其實都唔一定要聽 mozart o既~
係音樂就得架喇...一樣刺激佢右腦o既發展之麻~~

大宅

聽音樂用喇叭播好d還是用耳筒(媽媽自己)聽都得?
因為有時番工/搭車時都諗住用耳筒聽,但又唔知有無用?

別墅

原文章由 cmmcbb 於 07-10-15 17:06 發表

其實都唔一定要聽 mozart o既~
係音樂就得架喇...一樣刺激佢右腦o既發展之麻~~

因為莫札特既節奏同媽咪既心跳好似, bb會鍾意D!

零八零二既媽咪       一定要keep住happy
      遇到唔開心之時       千萬唔可以angry
      只要諗諗個baby     心情即刻會beauty

複式洋房

我都係睇緊七田真d書, 除左聽classic music之外, 仲會聽下一d舒情嘅純音樂. 另外會用影像法將屋企人, 大自然, 動物等傳送俾bb. 等佢出世之後, 都唔會覺得陌生.

而家bb在食嘢前, 同聽歌時都會手舞足蹈架.

大宅

畀面勳章

其實播音樂係比我聽定比BB聽呢???-(
平時開Hi-Fi播都唔會開得大聲...其實BB聽唔聽到o架

民房

:loveliness: 我會讀歷史書比佢聽,佢宜家我讀書的時間都會Kick媽媽個肚架 .

民房

:loveliness: 我會讀歷史書比佢聽,佢宜家我讀書的時間都會Kick媽媽個肚架 .

別墅

我都係會聽下音樂&同佢傾下計咁,平時我同大仔唱歌仔時,都會feel到bb即刻有反應,好得意架

另外大家可以叫老公每晚都對住個肚唱同一首歌,因為睇書話男人把聲沉d,bb容易接收d架,而老公又可以參預下嘛

---------------------

首頁

尾頁

跳至