跳至

首頁
12345...79

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

昇悅居/泓景台/荔枝角區媽咪會

我住昇悅居..因為係新樓關係,四圍真係百冇..連想同小朋友報d興趣班都要去到”舞雷公”咁遠..好慘:-(..有冇媽咪響我度或附近住入嚟傾吓啦..

男爵府

Re: 有冇住荔枝角區的媽媽呀?

彥彥媽咪,

我住係美孚算唔算荔枝角區?其實都係好近的,我都好熟你果邊的地方。
昇悅居好住嗎?我因為近媽咪所以住係美孚。美孚買野同交通都好方便;如果你需要買野可以過美孚,搭的士都唔洗跳錶。

公爵府

HELLO
我都係住美孚. 妳地bb or 小朋友幾大呀?

ivybibi
妳住第幾期呀? 我住一期.

子爵府

2024年龍年勳章

Ivybibi:

好開心有我附近嘅人入嚟chat 呀... 美孚我都有成日去,因為我地呢頭百冇,好多嘢都要去美孚買,再加上我大仔架校車唔肯停我地度,所以我地每朝都要去蘭秀道多多個邊”就”架校車去搭,因此我日日都要去,唔識都行到識咯..

我想問吓你美孚有冇d唔錯嘅興趣班可以介紹吓呀?我想幫大仔報吓美術,體操之類嘅course,依家我每星期六同佢去奧海城學1 hour英文,好係好,但真係交通好麻煩..所以想睇吓有冇other choices...

昇悅居係幾好住,因為個clubhouse都好好,我可以每日同阿仔去kids area 玩,算係另一個親子活動咁喇..希望個商場快d可以有多dshops啦... :-(

BBChu:

Nice to meet you here lei

我有兩個仔:大仔K1,細仔就嚟11 months 喇..你地呢?

公爵府

我囡囡就黎29個月, 在美孚返緊pre-nursery. 美孚都有好幾間教英文, 但邊間好我就吾係好清楚. 妳大仔返邊度幼稚園呀? 昇悅居行去mtr站要幾耐呀?

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

我住長沙灣架~~ 好近昇悅居架! 又好近深水埗,算好方便 囡囡28個月就快29個月喇~~ 同BBChu一樣今年開學喇~~

子爵府

2024年龍年勳章

BBChu:

你囡囡依家返緊邊間pre-nursery呀~~??因為我都想同細仔諗定,我知美孚有兩間都有nursery class,宣美同嘉心,對嗎?你知唔知佢地質素如何呢?

我大仔依家響培正讀K1,但校車部好官僚,話唔肯加站響昇仔或泓景台,所以我地依家連埋我個仔有三個小朋友都係要每朝先響泓景台坐佢地嘅免費村巴去荔枝角公園個度落再過對面行番落多多個度等車,放學又如是,超勁麻煩 :-x :-(

由昇仔行去荔枝角MTR about 10 mins la...快d就7-8 mins都得嘅..因為當中有好多路口位,成日要等又停,話會起隧道直達荔枝角MTR喎...不過..等吓先啦.. :-(

PenPen:

你好嗎?好高興認識你呢∼∼ 你住響長沙灣邊度呀?因為我係新搬嚟呢區,連揾嘢食都矇查查架...你得閒話俾我知呢頭有乜好食丫

想多口問吓..你囡囡依家有冇番nursery class 架..?我知響長沙灣幸福村(距離昇仔都係approx. 10-15 mins walk,同去美孚差唔多)有間叫”浸信會愛群服務處幸福幼兒中心”入面有nursery class,我想問你有冇聽過關於佢嘅口碑呢?

子爵府

彥彥媽咪,
我住最新條公共屋村呀~~ 好食既野, 深水埗好多呀! 油渣麵, 魚旦, 砵仔糕, 拿渣麵, 正呀!! 得閒去香港工業中心買下d平靚正既衫,入面有幾間賣童裝好正架!!
我妹豬冇返過nursery呀! but我遲d都會幫佢報d playgroup玩下, 妳講果間我真係唔清楚呀! 不過妳可以試下打電話去問下料,再問埋可唔可以參觀下呀!! :-P

子爵府

2024年龍年勳章

penpen:

呀~~~I see....咁即係住邊條村呀~~~富昌?? 個度都好靚架...間間屋都有海景咁滯...真令人羨慕~~交通又方便...我對個邊個間英華小學仲好有興趣添呀~~

希望快d有多d呢區左近嘅媽咪入嚟傾偈啦...係呢...你囡囡下年諗住讀邊間幼稚園呀~~~

公爵府

彥彥媽咪

我囡囡讀緊盈輝台朗詩. 聽妳囝囝咁叻仔讀培正呀! 其他人講嘉心都幾好, 但講環境都係朗詩好d.

妳囝囝咁叻仔讀培正呀! 聽妳咁講搭校車都幾煩. 我囡囡八月都閞始搭校車返學. 都吾知要幾點上車. 妳囝囝在美孚係幾點上車呢?

penpen
深水埗真係好多野食, d野又平, 不過妳帶住個囡行街, 真係要小心d, 近期深水埗治安差左好多.

子爵府

2024年龍年勳章

BBChu:

咦...你囡囡依家係即係讀緊N1呀∼∼我地昇仔有個鄰居佢個囝囝又係響朗思讀緊N1噃..好似叫”浩行”(唔知係咪咁寫,不過見佢地父母係咁叫)..你識唔識呀? 你話你囡囡出年會坐校車..咁你囡囡讀邊間呀?

仔仔考到培正我睇係運氣多過佢叻..事實係好多人考,但都唔知佢收乜..不過考到的確係一個好機會,所以校車部咁鬼衰我都要忍忍忍忍忍∼∼∼ :-x

我地每朝會大約8:20am就響多多個度等校巴架喇..美孚呢個係大站,有成10個小朋友響度等架..不過有時係我賓賓帶佢去返學..有時就我帶..嘻嘻..睇你有冇機會見到我∼∼

公爵府

彥彥媽咪

我囡囡現讀pre-nursery, LNC class, 不過我吾識有個”浩行”既小朋友. 佢可能係第二班.
我囡囡八月中會返kowloon tong聖若望, 問過校車要大概8:00am上車, 好似好早咁. 我諗過到時朝早就我老公車囡囡返學, 放學就撘返校車.

咁平日妳or賓賓係吾係在美孚買'食送'呀? 其實我有兩個表哥分別住泓景台和升悅居, 可能遲些都會去果邊行下.

大宅

彥彥媽咪,

Hi,我呀,做乜鬼你寫埋我個仔個名出黎呀,乜你個仔係奧海城讀英文,好唔好呀,好的話我都想比呀仔讀,比d料我.
我都諗住幫呀仔報體操班,我個朋友個仔同女都讀緊YMCA,佢話幾好喎,我諗住等佢四月新班就會報嗱.

BBChu,

你好,原來你個女讀LNC班,你覺得Think好唔好呀,我自己就覺得比呢個學費就唔係咁值,我最初以為佢係半英同半中,原來只係好少時間係英交堂,所以我都唔會比呀仔留低讀K1,我都有幫呀仔留左聖若望,但係重未決定讀唔讀,因為聖若望K2&K3要全日班,好貴呀.

子爵府

2024年龍年勳章

hohan:

嘻嘻..我諗住同你個仔揾番個女朋友仔丫嘛∼∼∼ see...你仔仔同BBChu個囡囡幾有緣∼∼又係聖若望同學仔呀∼∼

係呀∼我依家俾大仔響奧海城個間”小王子學習中心”(以前叫”幼聯”最近就分拆咗)上英文,下星期日開始會上多一個鐘美術..so far quite good la...佢地教d嘢都幾深吓架..同埋我見佢地有叫阿仔寫英文字(a, b, c),反而培正都未駛寫字,依家下學期都只係開始由同蠟筆改做用鉛筆畫線..不過都好在阿仔又鍾意寫,so OK la...English (8 lessons) $1,000 Drawing (8 lessons) $780

但係其實我識有個friend佢住響泓景台,佢先生係外國人,公婆都有響外面教小朋友英文(自己有間tutorial centre),我正打算同佢傾吓睇吓可唔可以響昇仔同我地搞英文班simply for the kids here...因為你知啦,我地去邊都遠到死..I will talk to her and see what we can do.

體操?yes ar...我都想學,我知家樂媽個仔依家響佢屋企附近學緊,但就係因為唔近我地所以join唔到..你有好提議不妨去揾吓料丫..我知荃灣有,不過都係遠 :-( ,若你有好介紹千萬要單聲呀..我地就算第日一齊坐taxi去可能都有jetso呀∼∼∼

子爵府

2024年龍年勳章

BBChu:

Sometime my bun bun will buy a little stuff in Meifoo after she sent Henry to school bus la...but the food in Mei Foo is very expensive :-( so we don't buy a lot there..

Normally bun bun will take MTR (after Henry got on the school bus) to Shamshuipo (北河街) to buy a few days food (with a trolley) 之後坐702返屋企..就算來回要俾車錢(total $6.4)都有賺..因為美孚乜都貴過人... :-(

When you have time, you come and visit us la... :-P

公爵府

hello, hohan

妳囝囝讀邊班呀? 其實當初我都以為係1中1鬼, 後來先知吾係. 但佢地都有好處既, 例如一班十五人, 老師都好好心機 , 辰設施又新, 環境又清潔, 我囡囡返左五個月學, 一日病假都未請過.

其實初初我想囡囡留在think讀k!, k2就轉全日(1/2 bilingual, 1/2 int'l), 但think全日既學費真係好貴, 所以聖若望真係幾岩我心水.

彥彥媽咪,
美孚買'食送'已比以前平好多啦! 不如我話妳知美孚最平係報紙$5, 仲送tissue.

大宅

Hi all,

I live at Liberte also (same as 彥彥媽咪) and my bb girl was just 3 wks.

I think I have to learn much from all of u la, about taking care baby and of course the "school arrangement" later.

btw, all of u ar "full -time mother" I'm not, will be back to work by April (hope the Co. will not "fry" me la).

I'm now very busy on feeding my bb (feed her every 3hrs la).

May be we can have gathering later bo as we are so close.

BTW, my "bun bun" go to "o On Rd" market every 2 or 3 day for 買'食送' law. My mother said that the price of '食送' at there is cheap bo, 彥彥媽咪, u may try try bo, may be my "bun bun" can shows urs how to go there bo. pm me if necessary.
~-~-~-~-~-~wingwingchu

大宅

hi all mami,

i live in liberte
my son 14 months old
請多多指教
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明
我家有2個珞豬豬,晉珞&珞怡

大宅

我都就快搬到荔枝角,但好似我想搵間附近幼稚園都好難喎,你地的仔仔囡囡讀邊間呀.

子爵府

彥彥媽咪,
唔好意思! 前排冇上黎,家陣先覆你,你真係估中我住邊度喇~ but我住樓數低,海景欠奉 :-x 交通初時好唔方便,家陣真係好好多喇~~ 我已經決定左俾我個囡讀禮賢喇~~

BBChu,
我帶親妹豬出街我都即刻化身為貼身保鑣 :-P 其實我都好少帶佢響深水埗行,你話齋,治安差,近既都會去又一城, 因為樓下有架小巴直去,好方便

首頁
12345...79

尾頁

跳至