跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇住荔枝角區的媽媽呀?

各位荔枝角媽咪,呢排公司好忙,好少上來傾計tim,Magnus已經返左嘉心三星期啦!大致我都好滿意,雖然地方上佢真係比較細同舊,不過老師同校長都好好,佢地睇你小朋友情形作調動,好似開頭果三日,原本返1hr,之後兩日返1.5hr,學校見仔仔情緒穩定,返到第四日已經俾佢返2hr,而每日仔仔班主任同會打俾我,同我傾仔仔係學校情況,有日老師下午無打俾我,佢竟然夜晚9點幾打俾我同我傾tim;另外,我仔仔未肯講説話,佢地特登安排一組識講野小朋友,希望引仔仔快d講野,所以我覺得嘉心幾好,現左我仲心大心細,想9月俾佢繼績讀,唔轉救世軍tim.

Magnus Mother
:chair:

子爵府

2024年龍年勳章

Magnus Mother:

其實若你都有打算只係比仔仔讀一年之後再去考K1的話就讀邊間都無妨,但若你打算比佢讀到考小學我就認為救世軍口碑好d喇..我大仔有個同學媽咪(佢地住美孚)同我講過嘉心N1就好,之後個d就麻麻...所以若我明年送我細仔去讀,都係只會讀一年就算∼∼

各LCK媽媽:

我今日好開心呀!因為我買咗個鋼琴比仔仔呀!!∼∼two weeks就會送到,係佢個鋼琴老師親自帶我去仲幫我試同揀架..之前大仔跟老師學咗幾堂都發覺佢幾有興趣,所以我都打算買個琴俾佢響屋企彈吓,第日細佬就跟住上,又或者阿媽都唔好嘥,學埋一份∼∼∼ :-P :-P :-P

別墅

hohan & 彥彥媽咪

我已經星期六去咗YMCA體操班視察環境,一個籃球場既size,大概有二十個學生,有四個教練,一個女教練,三個男教練,首先做伸展運動,然後分四組,每個導師負責一組,每組有五個學生,分別輪流做平衡木,單槓,跳馬,跳扶拉圈。老師都幾細心和課程簡單。我諗對初學小朋友都幾好,做吓運動,如果小朋友有興趣係依方面,我就覺得體育先鋒比較專業d,佢地專業訓練比賽。

彥彥媽咪

我想知道你囝囝幾多歲開始學琴,初初會學d嘜野,佢係咪好專心坐係度學,我囡囡三歲但佢都無耐性聽我教,唔知係咪自己教難d,要俾人教。

子爵府

2024年龍年勳章

WaiMa:

我大仔依家四歲多,都係剛開始學冇耐,佢老師就住響第二座之嘛..個日就係佢帶我一齊去揀琴架..

幾多歲先學係因人而異架..不過一般嚟講,起碼有得四,五歲先學會好d囉..因為真係個人會定少少,我之前都係因為我俾孝彥試過一堂佢又肯學我先由佢學落去咋∼

另:各媽媽:

你地有冇俾小朋友參加上星期日會所搞o個個”體操同樂日”呀..會所係揾咗間體育學校嚟搞,仲乘機派埋單張話5月4號會有班開,逢星期二, 3-5歲 17:30-18:30; 6-12歲 18:30-19:30,費用係$420四堂,我就覺得貴咗d,之不過唔駛去咁遠..我又心郁郁...

大宅

彥彥媽咪,

Magnus係細bb,要讀年半N1,我現階段都係諗住繼續讀嘉心,到k1先出去讀,如無意外放棄救世軍.不過,呢幾日工人發生太多問題,剛剛先續約兩個月,愈做愈差,我又想fire佢,俾Magnus讀全日,現在好煩惱! :-(

上星期試過Club house 果Cafe,食物OK,價錢OK,不過,要等好耐先有野食(我等左45min),唔趕時間同High Tea時間都可以.

子爵府

2024年龍年勳章

Magnus Mother :

工人點呀??好差呀?咁可唔可以響嘉心讀全日呢?你今年年尾要開始同仔仔留意幼稚園咯喎...有冇心水呀..據我所知,我地屋企附近就冇乜特別有名嘅幼稚園喇..多數都要出遠d...

下面 cafe 我反而未試過呀..因為我本身唔飲咖啡奶茶之類d嘢,所以好少去cafe∼∼

大宅

彥彥媽咪 - 工人方面愈來愈多問題,佢又唔係去到好差,又唔係好好,佢最唔好係無記醒,嘜野都靠我提佢,好似星期一,亞仔有傷風,我叫佢拿藥水俾佢食,(上個月佢先同佢食過,仲係甘耐佢只係同仔仔食過傷風藥),又唔記得,星期二俾我發現佢成日講電話同講大話,因為4月仔仔開始返學,我俾個手電佢,佢就用手電係甘講,最蠢佢唔係好識用,每次佢用手電時,都無意打俾我,一個早上十幾次,我扮打返屋企問佢係唔係搵我,佢又係度講電話,好耐先接電話,我問佢仲嘜甘耐,佢仲講大話話聽唔到電話聲,我咪慶,丙佢囉!星期三佢又將亞仔新校服外套,洗"wer"哂,亞仔一次都未著過,佢仲唔知,老師打俾我問我點解亞仔校服外套,甘”wer"好肉孫,要我買過,因為佢用手洗完,冷外套長左,佢仲拿佢燙.我問佢屋企有嘜野"送",佢永遠唔知,仲問返我,佢同我講我買,不過佢負責放好嗎!激死人,最慘係同佢續約時,原本諗住唔同佢續,已經俾哂$請左第二個,最後我自己衰,諗住佢真係好錫仔仔,都係用返佢,浪費哂d$,現在仲成日俾老公話我自己選,我呢排公司又好忙,晚晚成9點先返到屋企,佢又要我嘜野都提佢,好倦,好煩!

Magnus Mother :-(

子爵府

2024年龍年勳章

嘩...幾日唔回應就跌到大墮後喇...等我up 番佢上

複式洋房

Hi,

我住美孚架..... can i join ??

子爵府

2024年龍年勳章

Welcome ar...

How old is your kid ar..??
I used to take my elder son (he's 4 years old now)to Mei Foo to catch the school bus every morning ga... :-P

bj 寫道:
Hi,

我住美孚架..... can i join ??

複式洋房

Hi 彥彥媽咪,

我個仔7月就3歲喇, 佢K1讀美孚佳寶, 其實我搬左黎幾個月咋......你住第幾期架 ?? 我住第四期, nice to meet you ~~

子爵府

2024年龍年勳章

BJ :

呀....icic...咁你覺得美孚好唔好住呀?我唔係住你度,我住響附近”昇悅居”,不過每朝都要過美孚送大仔搭校車,去得多都覺得美孚唔錯(我以前從未住過呢頭架),雖然d樓係舊,但係又大又實用,呢點係新樓比唔上,所有設施都齊全,有飲有食有地鐵有西鐵有巴士的士同小巴,真係Very very good,有大泳池,大library,大park,通通唔駛比管理費就有得用,駛鬼要會所咩~~~攪到我心郁郁想搬過嚟,唔駛響依家呢度做開荒牛∼ :-(

佳寶好唔好呀?我依家都有同細仔(佢一歲)留意緊附近個dnursery,你係full time or working mom ar..??

我就係兼職型∼∼

複式洋房

彥彥媽咪,
幾好住丫, 好似你講咁 : 又大又實用, 買野 & 搭車又方便, even 落雨都唔使擔遮去四送 hehe.....
我有幾個fd 都讀佳寶佢地話幾好,but 佳寶好似無 Nursey架,
我係 full time mum 黎架.....
昇悅居都好正 wor.....
:-P :-P :-P

大宅

彥彥媽咪 - 無呀!我無諗住搵新工人呀!我份公好忙架!好多時都要OT到8,9點,返到屋企成9點幾,亞仔現在要返 N1,每朝要8點幾起身,所以夜晚11點就要訓覺,我係屋企見佢時間其實好少,現在你知點解個工人甘激氣,我都唔炒佢啦!我返公甘長,邊放心新工人同仔仔係屋企呀!

大宅

彥彥媽咪 - 嘩!你去左邊呀!甘多日無上來,我地已經排到好後. :-P

上星期去左club House游水,我地已經三個住戶,兩個一大一細guest,total:hk$140,我覺得好貴,d水又凍,Magnus凍度唔係落水,我同仔仔玩左半個鐘,已經返屋企,我覺得下次搭車去美孚仲好,又有太陽哂,暖些,另外bb泳池又有野玩.

你覺唔覺昇仔呢排好多蚊同埋烏"應",我已經叫工人日日清潔,都咬到Magnus好厲害.

子爵府

2024年龍年勳章

Magnus Mother:

係呀∼∼一過兩三日唔上嚟就會大墮後架喇...要多d上嚟up吓嘢先得∼∼∼

嘩! 點解你兩個一大一細guest去游水要成$140咁貴架..?就算peak hours都好似係$20一個架咋喎?

不過d水真係凍呀...上次我同大仔去游都頂唔順..尤其係去完個細細但暖笠笠嘅溫泉池個時...更加唔想去番大池添呀∼∼∼ :-(

你都講得岩,去美孚個個公眾泳池真係仲好,起碼大d又有小朋友嘅嬉水池,價錢又差唔多,我下次都去試吓先..之後仲可以去荔枝角個圖書館度睇吓書..正∼∼住美孚又或盈暉台個d人真幸福,有多好多facilities but 又唔駛俾管理費∼∼老實講...唔係美孚d樓真係好舊我都寧願住個邊呀... :-(

我地呢度依家百冇,好似你話齋,烏繩同蚊就大把,我老公同細仔最惹蚊,已經不斷中招,禽日我老公仲竟然響天花見到超過8隻蚊添呀∼∼ :-x :-x :-x 你話死唔死? :-( 第二朝又打死多兩隻.. :-x :-( Oh!! My god!! 呢d日子都唔知要頂幾耐...話時話...我真係有少少後悔搬咗嚟呢度,以前舊屋一d蛇虫鼠蟻都冇架嘛... :-( 又或者咁講,早知買宇晴軒好過,起碼佢地係最後先入伙,到佢地入伙時就乜都有喇..坐享其成,不知幾正∼∼∼ :-(

你幾時會帶仔仔去clubhouse玩呀...不如我地約埋一齊落去丫.. :-P

大宅

chilli - 你完全講中我心聲,我都好後悔搬左黎,百無都唔緊要,我最怕多蚊,我咬唔緊要,我返公又唔係成日係屋企,不過有小朋友係屋企成日,咬都佢腫哂,好陰公. :-x 另外我果單位係西北,好熱,下午好似焗爐甘,我都登工人同仔仔辛苦,我呢排成日同老公嘈,我話不如搬,老公又呢樣又過樣,好煩.其實字晴軒都好似唔錯,不過老實講太貴,買唔起.

係呀!上星期三個住戶$60,再加兩個Guest :hk$80,要成HK$140,太貴,我覺得佢地管理費又唔係平,club house嘜野都收費,連保齡球都要HK$140/per hour,真係太貴,好似呢幾日我屋企冷氣又壞,洗衣機又壞,佢地俾個電話我自己打,好激氣.

子爵府

2024年龍年勳章

Oh...poor Magnus mother:

how come all appliances are broken?? 你話俾我知佢地壞乜等我睇吓識唔識..因為有時可能唔係壞,係我地唔識用架咋喎∼∼:-P :-P

我都有同老公講過搬屋呢個問題,昇仔唔係唔好,係依家唔好,第日就會好好..美孚個邊d公屋入埋伙時就仲正∼∼∼包保旺過旺角(不過到時又驚人太多會雜)..之但係要捱過呢段日子真係唔容易,無嘢買,無車搭,無隧道,我都唔知可以頂得佢幾耐...我依家學識以後唔好買d四維起緊樓嘅屋喇...寧願買二手樓,好似依家先去買奧運個邊d樓一定好過一手時咁...個陣個邊都係百冇架...不過人地起碼有個地鐵站響樓下,好過我地成日人車爭路∼∼∼
:-(

大宅

彥彥媽咪 - 我簡直覺得自己當黑,前排煩工人,呢排煩屋企,入伙時試冷氣,果時天氣凍,試左一陣無問題,點知呢排熱,開時已經無冷氣,得風,今日師傅話無哂雪重,what problem ???i dont understand......部洗衣機整左唔止一次,我轉向2字開始,放十幾件衣服,個機已經唔識轉,舊時用日本機,洗一個鐘,現在洗兩個鐘,今日師傅上來又話無零件,又要再黎過 :-x 不過最難頂真係多蚊同熱,我仔仔上個月已經腫到大耳牛,昨晚又咬面,好陰公,我已經叫工人用滈露清潔房,已經隔日玩床單,已經用左蚊香機,都係甘,我真係好後悔,當時諗住搬離奶奶,近亞媽,已經覺得好後悔.

大宅

彥彥媽咪- 唔好意思,昨晚真係激左少少,因為真係好激氣,又壞呢樣,又壞那樣,又多蚊,又係甘咬我個仔..... :-(

老實講,昇仔環境算OK,不過又真係好多蚊(我最怕),我諗要等宇晴軒同泓景起好先有改善,我諗起碼要忍多半年 :-(;你個單位向邊個方向?我向西北,,真係冬凍夏熱,下午時真係好熱好焗,我諗遲些都要下午開冷氣,不過,其實我唔係甘鍾意,我覺得甘細個小朋友成日開冷氣唔係甘好.不過,無辦法,我只係住客,又唔係我供樓,老公話要睇定D先再算. :-(

首頁

尾頁

跳至