跳至

首頁
12345...79

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

Re: 有冇住荔枝角區的媽媽呀?

BB豬:

咁等我第日約埋winnie同hohan 一齊落clubhouse玩丫...你仔仔幾月出世架?我細仔係2003年3月,應可同你個仔玩得埋呀∼∼∼

依家你仔仔講到好多野未呀?我個依家11個月仲未掂,連o衣o衣o我o我都未點得.. :-(

大宅

彥彥媽咪

九龍塘個d幼稚園我老公唔係好喜歡,噤長沙灣或美孚有無好介紹呢?

子爵府

2024年龍年勳章

cchan:

因為我都係新嚟新豬肉,所以亦係唔係好清楚呢頭d幼稚園架..要問吓人地至知喇... :-(

大宅

cchan,
我個朋友幾個女都係讀德貞,佢話都唔錯,佢都有叫我報,但係我個係仔,冇咁好,而家佢個細女剛剛升小一,讀德雅,你可以考慮吓.

彥彥媽咪,
幾時約埋一齊落Clubhouse呀.

大宅

wingwingchu,
我都係叫winnie,我住係4x樓,你呢????

彥彥媽咪,
my son born on dec 2002,but都係乜都唔曉講
同我想問下你大仔讀邊間幼稚園呀???cos我要search下
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明
我家有2個珞豬豬,晉珞&珞怡

子爵府

2024年龍年勳章

e.....BB豬....真係岩喎....我識得你個座(Blk 6)有個鄰居響昇仔網個度叫"Keith",佢個女又係Dec 2002出世架..同你個仔一樣..又係住6座...真係橋∼∼

你個仔識行未呀∼∼我細仔依家足11個月,可以扶住張椅推住自己行到幾大段路,但就未可以放手行..拖住就都行得OK..我記得我大仔個陣係13個多月先可以自己行,唔知呢個會唔會一樣呢∼∼ :-P

你咁快就要同仔仔睇幼稚園?雖然佢係年尾出世可以趕讀2005年個屆嘅幼稚園,但若係咁佢到時會係細仔,加上男仔比女仔一般都發展得慢d,所以無論響學習同考幼稚園都會蝕底d架..因此我覺得你真係可以考慮比佢遲一年先讀好d,即係2006年先K1..到時佢係大仔,咁就會著數好多喇..因為有好多幼稚園(尤其係出名個d),都有個tendency鍾意收大b..呢點你可以考慮吓...

但之前你可以同仔仔報吓dplaygroup又或幼兒園,等佢”開氣”d,習慣與陌生人相處咁都唔錯..我都會同細仔報幼兒園(即兩歲班)之後下年再去考阿哥間幼稚園,咁會好d..佢阿哥依家響培正讀.

我有睇過附近d幼兒園,最近嘅一係美孚,一係長沙灣個邊,我初步屬意去長沙灣幸福村個邊有間叫”浸信會愛群服務處幸福幼兒園”,因為通常若係由d社會團體搞個d幼兒園都幾唔錯(e.g.基督教服務處;救世軍等),而且我見佢地門口張海報寫話佢地有室內同室外遊戲間,我自己好唔喜歡d全室內嘅幼兒園,因為我認為空氣一定要流通,只係室內就最易傳染到病菌 ,不過我都係路過見到個度有幼兒園,詳細情形都未知,等細仔夠18個月可以報名時我就會親自去參觀吓先作最後決定.

我地呢頭都冇乜出名幼稚園架喇..最近都係深水步個d(e.g.禮賢,祟真等),否則就係九龍塘個d架喇...不過有校車都冇乜問題嘅...

仲有,我聽講話泓景遲d會開幼稚園,不過我就唔知會開邊間同幾時開,不過怕且我地阿仔讀K1時都應該開咗喇啩..到時又睇吓岩唔岩喇..

第日大家一齊再研究吓喇..

大宅

彥彥媽咪 ,

我個仔行得好穩,仲可以跑,and then多謝你d information 先,好詳細,真係要研究,研究先得la

子爵府

2024年龍年勳章

BBChu:

wa...can even run la.... your son is really smart!!!

Let me organise a gathering for Liberte kids...are you interested to join?? :-P :-P :-P

大宅

彥彥媽咪 ,
my son not usually run,just sometime,so don't and 'gathering' is good idea

別墅

Hello every mummy

我剛剛才發現依個topic,我係住係美孚附近,我囡囡係讀朗思,不過k1會轉校,朗思都幾好,不過我想搵間有宗教信仰既學校俾囡囡讀。

Hohan

我囡囡係同你囝囝一班,我知道你囝囝係邊個,你估吓我囡囡係邊個?原來你都有上黎BK, 好開心我地可以係度分享吓!

WaiMa
該用戶已被刪除

子爵府

2024年龍年勳章

Welcome!! P&J-MA~!!

得閒就多d上嚟傾啦...我好羨慕你有一對仔仔呀..一次過搞掂..

咦...我細仔又係11個月大,不過我諗佢大你對仔少少..佢係March 19..第日可以一齊研究揾學校喇..

你地泓景個children's clubhouse open 咗未呀??我都好想過嚟參觀吓呀∼∼∼∼ :-P

該用戶已被刪除

子爵府

2024年龍年勳章

P&J MA:

有呀~~~我有去2003/3 Mama Club度chat 架..不過佢地chat得好快...我唔係成日跟得切架.. :-P

我大仔叫孝彥,依家相入面呢個係細仔叫文彥..叫佢文彥真係好襯佢..因為佢真係文靜過佢阿哥好多..哥哥就曳好多..成日四圍走,老師都話佢坐唔定...

冇問題,我最八卦..一有料一定上嚟報,其實如無意外,我會先等細佬夠兩歲時送佢去讀幼兒班,之後就去考阿哥個間(孝彥依家響培正讀K1 ),我初步屬意去長沙灣幸福村個間”浸信會愛群服務處幸福幼兒園”(近Haking Wong IVE),不過我遲d會親自去參觀了解吓先finalise.

我係自由工作型媽媽..因為我day time主要work on projects,夜晚以教夜校為主..所以好多時朝頭早都可以得閒,可以陪到對仔,同湊大仔返學放學..你呢??有冇工人幫你呀?

我多數每星期叫個工人坐702響西九龍中心落車然後過天橋行去北河街街市度買餸,一買都會買幾日..咁就唔駛行幾次同埋北河街d嘢平好多,又多choices

公爵府

Hello All
有冇興趣明早一切帶小朋友去公園玩?

大宅

BBChu,

Hazel will be 1-month tomorrow, so very busy ar, no time to go to garden ar, next time la.
~-~-~-~-~-~wingwingchu

子爵府

2024年龍年勳章

wingwingchu:

Congratulations~!! Hazel 聽日滿月喇..祝可愛小娃娃快高長大,聰明伶俐!!

大宅

Waima,
Hi,原來你個囡同我個囝一班,你個囡係唔係周芷慧呀,我有冇估錯,好高興係到撞到你,你打算同囡囡讀邊間k1,我而家都未決定到.

BBchu,
你明天打算幾點去公園玩呀,係唔係美孚到,我都有興趣,不過要睇吓幾點.

Wingwingchu,
恭喜你,祝你囝囝[size=large]快高長大,健康活潑.

P&J Ma,
嘩,你有一對孖仔,好熱鬧呀,你一個定兩個人照顧孖仔,辛唔辛苦.

各位,
好耐冇上黎傾計,多左幾位新網友,你地好.

大宅

hohan,
Hazel is girl (I also think that she looks like a boy).

Liberte mother,
有冇興趣一聚呀, at clubhouse 週一下午又如何?

~-~-~-~-~-~wingwingchu

子爵府

2024年龍年勳章

wingwingchu:

I am OK on Monday afternoon ga...but I think the others may need to work bor....so will Sat afternoon (or Sun, etc) will be better to get all of them together??

首頁
12345...79

尾頁

跳至