自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

昨晚同老死親戚食晚飯。

佢個女又出事,話說2013 佢個女 (22歲) 欠卡數$7x,xxx 但家族中人幫手代還了卡數公司。當時佢個女答應每月還$3,xxx, 最終只還了一兩期便停了。債主同佢個女傾了幾次,最終也不了了之!

今時今日,佢個女又欠卡數$7x,xxx. 月入約$9,xxx 但洗超過$1x,xxx.

晚飯中,老公話是否今次會走上破產之路?
老死話,未知佢想點。可能會去到冇能力還Min Pay, 追數公司上門 佢個女先會決定點。
老死c6問:破產後,是否不須要還錢給卡數公司?

破產後問題: -
1. 破產對佢個女現在和將來有什麼影響?
2. 如見新工是否要同未來老闆講已經破產?
3. 破產後,洗錢有什麼限制?例如,是否不可座的士?不可去旅行?
5. 破產後,欠卡數息口是否還是30厘?
6. 追數公司是否會停止追數?
7. 所欠款項,是否全數要還,還是要同卡數公司傾後才知?
8. 破產令,會有校幾多年?4年還是還清債務之後便完?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都申請破產, 就係想唔還!! 一係就做IVA, 個個月要還錢, 唔駛掛個破產名!

其他問題當事人都唔緊張, 其他人可必同佢張羅擔心, 都第二次LA, 佢生性都已經識諗!!

jpangel    發表於 14-5-16 16:51
wonderlulu  Agree  發表於 14-5-16 08:55
Cateye8888  Agree  發表於 14-5-16 07:31
丫雅    發表於 14-5-15 18:59
柏架山莊  Agree  發表於 14-5-15 18:07
Sumyeema1    發表於 14-5-15 17:49
andyman    發表於 14-5-15 17:46

伯爵府

SS0303 發表於 14-5-15 10:57
昨晚同老死親戚食晚飯。

佢個女又出事,話說2013 佢個女 (22歲) 欠卡數$7x,xxx 但家族中人幫手代還了卡數 ...

破產後問題: -
1. 破產對佢個女現在和將來有什麼影響? - 有D工係唔會請破產人事
2. 如見新工是否要同未來老闆講已經破產?- 有D公司會問
3. 破產後,洗錢有什麼限制?例如,是否不可座的士?不可去旅行?- 基本上係不過有灰色地帶
5. 破產後,欠卡數息口是否還是30厘?- 不是
6. 追數公司是否會停止追數?- 成功破產後唔會再追..但未成功之前你預佢追到痴線
7. 所欠款項,是否全數要還,還是要同卡數公司傾後才知? - 不是
8. 破產令,會有校幾多年?4年還是還清債務之後便完?- 一般係4年

其實佢得22歲只係欠債$7xxxx
人工有$9XXX未必會批佢破產
因為佢絕對有能力還款

SS0303  今次加上次,已經過$14x,xxx.
姪女現時只要面對或緊張信用卡條數 (我估)·

有冇其它街數,只有佢自己知!  發表於 14-5-15 17:24

大宅

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:破產後

甘後生破産止唔到血要再教育最錯幫佢還

wonderlulu  正確!  發表於 14-5-16 08:57
oldmongtung  Agree  發表於 14-5-15 18:29
oldmongtung  Agree  發表於 14-5-15 18:28

大宅

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

5 基本上破産後冇資格欠咭息

侯爵府

破產,對將來信用有好大影響,佢只不過22歲,將來有機會置業 或做生意,銀行吾會借貸,無謂為咗$7xxxx,而失去自己嘅誠信。
我以前後生都爭過咭數16萬,慢慢還都吾寧願攪破產,我嘅堅持無白費,今時今日反身,仲可以問銀行借錢置業。

kikako_hk   負責任既表現!  發表於 14-5-16 14:41
Mr.Long  good  發表於 14-5-15 19:03
SS0303    發表於 14-5-15 17:25

侯爵府

畀面勳章

只可肯定破產後出糧唔會直入你袋, 交由律師重新分配
即老細一定知

SS0303    發表於 14-5-15 17:25

禁止訪問

男爵府

有能力搵錢點解要破產? 好明顯係5想還,咁不負責任,可恥!

wonderlulu  造就將來更大鑊  發表於 14-5-16 08:59
SS0303  認同,真的 可恥!  發表於 14-5-15 17:27

伯爵府

畀面勳章

引用:昨晚同老死親戚食晚飯。佢個女又出事,話說

原帖由 SS0303 於 14-05-15 發表
昨晚同老死親戚食晚飯。

佢個女又出事,話說2013 佢個女 (22歲) 欠卡數$7x,xxx 但家族中人幫手代還了卡數 ...
最好唔好啦,雖然話破產令4年,但銀行自己會black list你,我朋友破左產十幾年,衣家佢搵成6萬蚊一個月都冇一間銀行肯批信用咭比佢,想做按揭買樓又唔批,連有部分銀行連saving account都晤同佢開,直情唔想同破產人士做生意。

SS0303  我怕都較難,先洗未來錢惡習已養成。
只還min pay, 有時又唔還。
C6 話: 這個姪女太唔識諗,佢改變幾會很细,可能一兩年内破產幾會較高。  發表於 14-5-15 17:35

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bobohello 發表於 14-5-15 11:20
只可肯定破產後出糧唔會直入你袋, 交由律師重新分配
即老細一定知

錯,有同事破左產,公司一直唔知,
直到公司裁員炒佢時,佢自己主動同公司講唔要遣散費,當佢自己辭職公司先知,
佢話如果公司遣散佢,公司會係強積金度攞返僱主供款黎COVER遣散費,
一郁佢份強積金,破產管理局就會知佢攞左筆錢,會沒收用黎填債,
所以佢寧願自己離職,留住筆錢....

Jolin_Yuen  所以係唔一定要比公司知, 除非自己講...  發表於 14-5-16 16:19
Jolin_Yuen  破產人士係唔需要同公司表明自己破產, 除左政府工!  發表於 14-5-16 16:19
丫雅    發表於 14-5-15 19:02
SS0303    發表於 14-5-15 17:36

大宅

我覺得數目咁細而且咁後生吾值得咁做,請律師幫佢攪破產都要比萬幾蚊啦!不如同銀行傾點還,佢仲有曼長歲月,將來想買樓做按揭都做吾到,甚至乎想分期買D嘢咁簡單都做吾到,嗰時就後悔啦!

大宅

我覺得咁細唔應該破產,但如果今次又幫佢,只會越欠越大,等佢自己解決,雖然話細,但都過十八啦,唔通次次屋企幫?

男爵府

7萬幾使鬼破產吖,又有固定收入。求其揾間銀行做d低息貸款,一筆過還晒d卡數先啦。

SS0303  相信已做咗。  發表於 14-5-15 17:45

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 SS0303 於 14-05-15 發表昨晚

原帖由 joey1001_1001 於 14-05-15 發表
最好唔好啦,雖然話破產令4年,但銀行自己會black list你,我朋友破左產十幾年,衣家佢搵成6萬蚊一個月都冇 ...
4年?! 我以為係7年!

琥珀宮

引用:甘後生破産止唔到血要再教育最錯幫佢還

原帖由 Mr.Long 於 14-05-15 發表
甘後生破産止唔到血要再教育最錯幫佢還
呢d後生係破產先止到血,咁先無卡比佢碌,所有野而現金pay,無錢無得洗!

kikako_hk  債務重組都會冇晒d 信用卡的  發表於 14-5-16 14:58
SS0303  我同c6都認同,無咗信用卡會較易止血。  發表於 14-5-15 17:46
Mr.Long    發表於 14-5-15 12:27

侯爵府

畀面勳章

回覆 小bie豬 的帖子

早兩年我係超人律師做, 就係做呢方面
破產後需要另開BANK A/C 出糧
呢個BANK A/C 由律師代辦

Jolin_Yuen  唔一定, 破產後係可以留一個平時出糧戶口比自己架  發表於 14-5-16 16:20
洋蔥頭媽咪  Bank A/C 係破產者拎住破產官封信自己去銀行開的  發表於 14-5-16 08:29

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

欠 7X,XXX 幾就申請破產, 唔係麻 ? 申請破產都要萬幾蚊啦 ! 值唔值呀 ?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bobohello 發表於 14-5-15 12:06
回覆 小bie豬 的帖子

早兩年我係超人律師做, 就係做呢方面

我剛剛都問了前同事,
佢話佢還錢係自己入錢去受托人戶口,
轉工只需同受托人講,比晒合約同糧單受托人,
受托人會比返個每月生活費佢,
出糧多左果D全部入返受托人戶口,
佢話佢新公司都唔知佢破緊產,
佢申請破產時仲同我同一間公司,
我地冇人知佢搞破產,包括負責計糧同出糧同事,即係我

SS0303    發表於 14-5-15 17:48

大宅

其實…我諗唔係欠幾多錢就值唔值得破產嘅問題, 係要嗰個人真係肯知道自己嘅問題, 如果今次又幫佢搞掂, 佢十成十會再欠債…

SS0303  認同  發表於 14-5-16 07:05

首頁

尾頁

跳至